marți, aprilie 22

Un număr de 12 persoane au fost reţinute, joi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar 33 au fost plasate sub control judiciar, într-un dosar privind înşelăciuni cu investiţii, anunță Agerpres.

Conform unui comunicat al Poliţiei Române, poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română, împreună cu procurorii DIICOT, au pus în aplicare 46 de mandate de percheziţie la domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals informatic, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu luna august 2024, peste 50 de persoane cercetate (cetăţeni români şi străini) ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii de importante beneficii materiale prin inducerea în eroare a unor persoane interesate de investiţii, se precizează în comunicat.

Poliţiştii explică faptul că, sub paravanul unei societăţi comerciale, gruparea de criminalitate organizată ar fi operaţionalizat un call-center specializat în contactarea unor persoane din Canada, Franţa, Belgia, Danemarca şi Olanda, interesate de investiţii, care ar fi aplicat pe pretinse platforme de tranzacţionare distribuite de membrii grupării în spaţiul virtual şi ar fi completat formulare web cu datele lor de contact.

Sub pretextul efectuării unor investiţii, persoanele cercetate ar fi determinat persoanele vătămate să transfere diferite sume de bani, fără însă ca acestea să intre în posesia pretinselor acţiuni achiziţionate, a sumelor investite sau a pretinsului profit obţinut, sumele investite fiind transferate prin diferite circuite financiare în scopul disimulării originii ilicite a acestora, arată Inspectoratul.

Conform comunicatului, gruparea de criminalitate organizată ar fi fost structurată în sistem piramidal (de tip corporatist) pe mai multe paliere: agenţi organizaţi în echipe şi departamente (cei care contactează persoanele vătămate şi le determină să transfere sume de bani sub pretext investiţional), team-leaderi (aflaţi la conducerea echipelor formate din 6 – 10 agenţi), manageri (coordonatori ai team-leaderi-lor) şi coordonatorul centrului de apeluri.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperiţi şi ridicaţi 82.615 euro, 62.810 lei, 3.200 de dolari, unităţi de stocare a datelor (tablete, unităţi centrale PC, laptop-uri, stick-uri de memorie, SSD), diferite cantităţi de substanţe aflate în curs de expertizare, precum şi alte mijloace de probă, transmite IGPR.

„Faţă de 12 persoane cercetate a fost dispusă măsura reţinerii, în timp ce pentru alte 33 a fost luată măsura controlului judiciar. Joi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă a persoanelor reţinute, pentru 30 de zile”, informează sursa citată. 

Editor : C.A.

Acțiune.
Exit mobile version