miercuri, octombrie 23

780 de milioane de lei a alocat miercuri, în ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu, amintind de angajamentul său privind infrastructura universitară din România. La începutul anului universitar, șeful Executivului a făcut o vizită în Campusul Regie din București, declarând, în calitate de premier, că reabilitarea și construcția de noi cămine devin priorități naționale.

Președintele PSD a introdus această prioritate și în programul prezidențial. Din același set de măsuri fac parte și finanțările nerambursabile prin Compania Națională de Investiții, pentru care Marcel Ciolacu a dat directivă să se concentreze exclusiv pe construcția de cămine, în următoarea perioadă. După rectificarea din acest an, bugetul educației din Guvernul Ciolacu a devenit cel mai mare din ultimii 34 de ani.

Căminele studențești, prioritate națională

În ședința de Guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a alocat încă 780 de milioane de lei bugetului educației, bani destinați pentru construcția sau reabilitarea de cămine și cantine studențești și pentru a accelera digitalizarea în universități.

Am susținut că trebuie să facem din construcția de cămine studențești o prioritate națională. Începem să probăm asta în mod concret. Alocăm azi fonduri suplimentare pentru educație, de peste 780 de milioane de lei”, a declarat premierul în debutul ședinței de Guvern.

Decizia vine în contextul în care Marcel Ciolacu a făcut o prioritate națională din campusurile universitare, după vizita sa în căminele din Regie, de la începutul acestui an universitar. Aceasta este a doua măsură luată de șeful Executivului, după directiva către CNI de prioritizare a construcției de cămine.

Investițiile în infrastructura universitară abia încep

Premierul a anunțat că este doar o primă parte a finanțării suplimentare de bani de la bugetul de stat pentru căminele studențești, lăsând de înțeles că vor urma și altele. „Este o primă tranșă de bani pentru realizarea sau reabilitarea de cămine și cantine studențești și pentru a accelera digitalizarea în universități”, a mai declarat premierul.

Bugetul învățământului din guvernul Ciolacu, cel mai mare din ultimii 34 de ani

La rectificarea bugetară din urmă cu câteva săptămâni, premierul Ciolacu alocase deja 4,5 miliarde de lei în plus la bugetul învățământului, pentru creșterea accesului la educație. Astfel, bugetul educației din Guvernul Ciolacu ajungea atunci la un total de 58,5 miliarde de lei, cu 61% mai mare decât anul trecut. Acesta a devenit astfel cel mai mare buget alocat vreodată de un guvern învățământului din România. Totodată, alte 6 miliarde de euro sunt puși la dispoziție prin PNRR pentru creșterea calității sistemului de educație, a anunțat premierul duminică trecută, în lansarea Programului pentru România.

Acțiune.
Exit mobile version