Monday, March 20, 2023
Home Știință aerul poluat, mai periculos pentru sănătate decât credeai

aerul poluat, mai periculos pentru sănătate decât credeai

by admin

Respirarea aerului poluat ar putea avea un impact asupra modului în care creierul tău este conectat.

Oamenii de știință de la Universitatea British Columbia (UBC) și de la Universitatea Victoria au descoperit că inhalarea gazelor de evacuare a mașinii poate schimba conectivitatea creierului în decurs de două ore.

Descoperirile se bazează pe un studiu randomizat, dublu-orb, pe 25 de adulți sănătoși, care au fost expuși la poluarea mașinii într-un cadru de laborator. Într-o altă etapă, participanții au fost, de asemenea, expuși la aer curat filtrat.

Au fost efectuate scanări ale creierului înainte și după fiecare scenariu. După ce participanții au fost expuși la poluarea aerului, creierul lor a arătat o conectivitate redusă în rețeaua implicită (DMN), un set de regiuni ale creierului interconectate care sunt cele mai active atunci când ne angajăm în gânduri interne, cum ar fi introspecția și amintirea.

Aceste descoperiri nu au fost observate la oameni înainte și, în timp ce studiul actual nu a testat efectele pe care le-ar putea avea asupra puterii creierului, alte cercetări au făcut-o.

Studiile anterioare, de exemplu, au legat conectivitatea alterată a creierului cu scăderea memoriei de lucru și a performanței de lucru.

„Este îngrijorător să vezi că poluarea din trafic întrerupe aceleași rețele”, spune neuropsihologul Jodie Gawryluk de la Universitatea Victoria.

„Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul funcțional al acestor schimbări, este posibil ca acestea să afecteze gândirea sau capacitatea oamenilor de a lucra”.

Vestea bună este că modificările observate în studiu au fost temporare și au revenit la normal odată ce aerul curat a trecut prin plămâni.

Cu toate acestea, descoperirile indică o posibilă cale prin care expunerea cronică la poluarea aerului poate avea efecte dăunătoare asupra creierului.

Cu până la 99% din lume respirând niveluri nesigure de poluare a aerului, consecințele asupra sănătății publice ar putea fi profunde.

În China, studii recente au legat poluarea aerului cu scoruri mai slabe la teste la limbă și matematică, reducând în medie aproximativ un an de educație.

„Timp de multe decenii, oamenii de știință au crezut că creierul poate fi protejat de efectele nocive ale poluării aerului”, explică medicului respirator Chris Carlsten de la UBC.

„Acest studiu, care este primul de acest fel din lume, oferă dovezi noi care susțin o legătură între poluarea aerului și cogniție”.

Poluarea, o problemă globală

În 2020, markeri legați de boala Alzheimer au fost observați în creierul adulților tineri, copiilor și chiar sugarilor care locuiau în Mexico City – un centru urban care se confruntă cu o poluare extremă a aerului. (Datele recente arată că calitatea aerului său s-a îmbunătățit considerabil în perioadele de blocare din cauza COVID-19, în care mișcările vehiculelor și, prin urmare, gazele de eșapament au fost reduse.)

Alte cercetări din același oraș au dezvăluit, de asemenea, un posibil declanșator al acelei daune: nanoparticulele de metal ale poluării aerului în creierul multor localnici.

În 2022, oamenii de știință au confirmat că aceste particule, odată inspirate, pot ocoli uneori bariera de protecție a creierului, despre care se credea că ține materialul toxic afară.

Studiul actual s-a bazat doar pe gazele de evacuare ale mașinilor, dar pot exista și alte forme de poluare a aerului care funcționează și mai repede și cu efecte mai grave.

Înainte ca gazul cu plumb să fie interzis în Statele Unite, de exemplu, cercetătorii prevăd că fumurile toxice au fost inhalate de 170 de milioane de americani sau mai mult, ceea ce a dus la o pierdere cumulată a IQ-ului de 824 milioane de puncte (aproape 3 puncte per persoană).

Este posibil ca gazul să nu conțină plumb astăzi, dar asta nu înseamnă că este sigur pentru plămâni sau creier.

„Oamenii ar putea dori să se gândească de două ori data viitoare când vor rămâne blocați în trafic cu geamurile în jos”, avertizează Carlsten.

„Este important să vă asigurați că filtrul de aer al mașinii dumneavoastră este în stare bună de funcționare și, dacă mergeți pe jos sau cu bicicleta pe o stradă aglomerată, luați în considerare deviația către o rută mai puțin aglomerată.”

Pentru o mare parte din lume, totuși, aerul poluat este inevitabil. Trebuie să știm ce afectează creierul nostru pe termen lung.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro