Monday, March 20, 2023
Home Afacere Afacerile cu măști din pandemie îi trimit la DNA pe Victor Pițurcă și pe directorul Romarm

Afacerile cu măști din pandemie îi trimit la DNA pe Victor Pițurcă și pe directorul Romarm

by admin

Fostul selecționer al Naționalei, Victor Pițurcă și directorul Companiei Naționale Romarm, Gabriel Țuțu, au fost reținuți de către DNA într-un dosar privind achizițiile din pandemie. Gabriel Țuțu este acuzat că ar fi săvârșit abuz în serviciu prin care a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Procurori DNA susțin că în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020 Țuțu ar fi încheiat două contracte cu o asociere de firme din care făcea parte și o companie controlată de cealaltă persoană cercetată în cauză. Cele două contracte au fost încheiate pentru cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Această afacere a fost dezavantajoasă pentru compania publică Romarm, care a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

De asemnea, procurorii anticorupție susțin și că în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020 Gabriel Țuțu și-ar fi introdus un prieten în circuitul comercial de livrare a unor măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MapN).

Acesta ar fi susținut și că are influență asupra funcționarilor MaPN și îi poate convinge să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise. Suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Cine este Gabriel Țuțu

Conform descrierii de pe site-ul oficial al Romarm, Gabriel Țuțu are 10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații (SRI) și 5 ani în securitatea comercială. 

Un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației.

Se arată în descrierea de pe site-ul oficial al ROMARM

În declarația de interese a directorului Romarm apar și patru companii în care este acționar. Infoprimus Research este o „agenție de detectivi particulari specializată în investigații, cercetare și supraveghere“. și anul trecut i-a adus șefului Romarm un profit de 66 de mii de lei.

Mai mult, Țuțu a fost șef al pazei la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel Galați, dar și ofițer în SRI, în perioada 2003 – 2011, conducând Departamentul de combatere a amenințărilor cibernetice la adresa securității naționale.

 Acesta absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ din Câmpina, apoi Facultatea de Drept de la Universitatea „Danubius” din Galați. De asemenea, are un masterat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.

Cine este Victor Pițurcă

Victor Pițurcă fost fotbalist, dar și fost selecționer al naționalei României. Pe plan fotbalistic, acesta este liber de contract încă din 2020, când a plecat de la CS Universitatea Craiova. De-a lungul carierei de antrenor, Pițurcă a mai antrenat la FCSB, naționala României, FC Universitatea Craiova și Al Ittihad.

Nu este prima reținere a lui Pițurcă de către procurorii DNA, a mai fost cercetat de procurorii anticorupție pentru rezilierea contractului dintre fostul selecționer al naționalei României și FRF.

De asemenea, în iunie 2013, Victor Pițurcă a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în „Dosarul Valiza”. Era selecționer României la acel moment și a fost găsit vinovat de favorizarea patronului FCSB, Gigi Becali.

Sursă Colaj: Inquam Photos / Mircea Manole și Romarm

(Visited 5 times, 5 visits today)

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro