luni, septembrie 30

Unele afecțiuni severe nu produc inițial manifestări clinice și pot fi descoperite din timp numai prin consult de specialitate și investigații medicale periodice. Una dintre aceste afecțiuni este boala coronariană, tot mai des întâlnită în prezent, din cauza stilului de viață dezechilibrat, care implică fumat, consum de alcool, sedentarism, stres cronic și dietă nesănătoasă. În timp, pe pereții arterelor coronare, care transportă sângele oxigenat spre inimă, se depun plăci de grăsime, calciu și colesterol, care le îngustează, astfel încât circulația sanguină normală este afectată.

Boala coronariană este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni cardiovasculare, diagnosticată deseori în stadii avansate, atunci când apar deja semne și simptome precum dificultăți de respirație, amețeli, oboseală accentuată și durere în piept. În acest stadiu, în lipsa tratamentului adecvat, riscul unor complicații severe, precum infarctul miocardic acut, este foarte mare.

Pentru diagnosticul precoce al bolii coronariene și al altor afecțiuni cardiovasculare, este indicat un consult medical periodic, urmat de analize și de investigații de specialitate, în special la persoanele cu factori de risc pentru aceste probleme de sănătate. Cardiologul stabilește diagnosticul în urma unor teste specifice, care includ analize de sânge, EKG, ecografie cardiacă, iar pentru informații suplimentare poate solicita și efectuarea unor proceduri avansate, precum examen RMN de cord, scintigrafie miocardică, coronarografie sau angio-CT.

În prezent, există metode eficace de tratament pentru boala coronariană chiar și atunci când este descoperită într-un stadiu avansat. De multe ori, tratamentul medicamentos, completat cu schimbarea stilului de viață, prin regim alimentar, odihnă și mișcare, poate ține sub control afecțiunea. În unele situații însă, pentru a preveni apariția unor complicații, medicul poate recomanda un tratament endovascular, prin angioplastie coronariană cu stent.

Montarea unui stent la inimă este realizată prin cateterism cardiac, care implică o mică incizie la nivelul unei artere, prin care medicul introduce un cateter, pe care îl avansează până în artera coronară, unde există o îngustare produsă de plăcile de aterom. Aici, specialistul îndepărtează depunerile de pe pereții vasului de sânge și fixează un stent coronarian, adică un tub metalic de mici dimensiuni, care menține deschisă artera, asigurând astfel o circulație normală a sângelui. Riscul de complicații este redus, pacientul se recuperează repede și durata de spitalizare este scurtă. Atunci când acest tratament nu poate asigura rezultatele dorite, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală, numită bypass aortocoronarian.

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor inimii. Atunci când este necesar tratament prin angioplastie, intervenția este realizată în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Pentru recuperare optimă, pacienții primesc toate îngrijirile necesare în Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci (USTACC).

Pentru operații pe cord, pacienții au acces la Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR la tratamente moderne pentru sănătatea inimii și a vaselor mari. Majoritatea intervențiilor sunt realizate minim invaziv prin proceduri de minitoracotomie și chirurgie endoscopică, într-un bloc operator foarte bine dotat, complet digitalizat. Postoperator pacienții primesc îngrijiri avansate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, dotată cu echipamente de ultimă generație, inclusiv un dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană („plămân artificial”). De altfel, Spitalul Clinic SANADOR este singurul centru de excelență și de training în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din România acreditat internațional.

În cazul unei urgențe cardiovasculare, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe (CPU) de la Spitalul Clinic SANADOR, de altfel singurul compartiment de acest tip din sistemul medical privat din România. CPU funcționează nonstop, cu 26 de linii de gardă, inclusiv pentru cardiologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, USTACC și ATI cardiovascular.

În fiecare an, pe 29 septembrie este marcată Ziua mondială a inimii, cu scopul creșterii nivelului de conștientizare referitor la bolile cardiovasculare. Aceste afecțiuni pot fi prevenite prin respectarea unui stil de viață sănătos și prin control medical periodic.

Acțiune.
Exit mobile version