sâmbătă, noiembrie 23

Ludovic Orban a intrat în politică la începutul anilor 90 și cea mai mare parte din cariera lui a fost legată de Partidul Național Liberal. A fost exclus din partid în urmă cu trei ani și de atunci a fost printre principalii critici ai coaliției PNL-PSD și ai președintelui Klaus Iohannis. Premier la începutul pandemiei de COVID-19, Orban a fost nevoit să se retragă în anul 2016 din cursa pentru Primăria Capitalei, pe fondul unui proces de corupție în care a fost, în final, achitat. Ludovic Orban este candidat la alegerile prezidențiale din postura de președinte al partidului Forța Dreptei și în această perioadă a oferit mai multe momente care au făcut ocolul internetului. 

Digi24.ro publică în această perioadă portretele primilor opt candidați (conform sondajelor) la alegerile prezidențiale. Ne-am concentrat pe cinci mari capitole: avere, studii, experiența profesională, experiența politică și controverse. Următorele articole vor fi despre despre candidatul AUR, George Simion, și despre candidatul UDMR, Kelemen Hunor. 

CITEȘTE ȘI: Cine este Marcel Ciolacu, candidatul cu cele mai mari șanse să intre în turul al doilea

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns fosta jurnalistă Elena Lasconi de la Primăria Câmpulung în cursa pentru Cotroceni

CITEȘTE ȘI: Nicolae Ciucă, ostașul liberal care promitea că nu intră în politică

Averea lui Ludovic Orban

Fostul prim-ministru și actual candidat la prezidențiale din partea partidului Forța Dreptei arată că deține, alături de soție, o casă de 200 de metri pătrați în Ilfov, cumpărată în 2014, și un Volskwagen fabricat în 2007.

Ludovic Orban are aproximativ 53.000 de euro în conturi bancare și depozite și susține că pe parcursul anului trecut a încasat 131.412 lei din salariul de deputat.

Educația și activitatea profesională

Ludovic Orban a absolvit în anul 1982 Liceul „Andrei Șaguna” in Brașov, Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității Brașov (1988) și studii postuniversitare la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (1993), potrivit CV-ului său. Acesta susține că vorbește fluent engleza și franceza și că are noțiuni de bază în germană și maghiară. 

Pe lângă cariera politică, Orban a activat și în mediul privat: A fost inginer stagiar la „Izolatorul Târgul Secuiesc” (1988-1990), inginer tehnolog la „Tractorul Brașov” (1990-1991), redactor la cotidianul „Viitorul Românesc” (1991-1992), consultant la SC. Ecomaster SA (2001-2002), consultant tehnic la Societatea Doru Trăilă și Asociații și manager la SFRL Dumitrescu&Dinu. 

Cariera politică

Ludovic Orban a intrat în politică la începutul anilor 90. În 1992 a devenit consilier local al Sectorului 3 din București, în 1996 consilier local în Sectorul 1, în 2002 a devenit președinte PNL București (până în 2010), în perioada 2009-2010 și 2014-2016 prim-vicepreședinte PNL, iar între 2017 și 2021 a fost președinte al PNL. Între 2008-2016 și 2020-2024 a fost și deputat. 

Principalele funcții ocupate au fost cele de prim-ministru (2019-2020), de ministru al Transporturilor (2007-2008), președinte al Camerei Deputaților (2020 -2021),  viceprimar al Capitalei (2004-2007) și președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (2000-2001).

Ludovic Orban a înființat Forța Dreptei în anul 2021, după ce a pierdut alegerile interne din PNL în fața lui Florin Cîțu și a fost dat afară de liberali în momentul formării coaliției cu PSD. 

Controverse

În 2016, în timp ce era candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Ludovic Orban s-a retras din cursa electorală pe fondul apariției unui dosar la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Un afacerist l-a denunțat la DNA, menționând că politicianul i-ar fi cerut 50.000 de euro pentru ca omul de afaceri să-i susțină campania de candidat la Primăria Capitalei. Orban a fost achitat în acest caz.

În timpul pandemiei de COVID-19, când Ludovic Orban era premier, iar cetățenii erau obligați să respecte mai multe restricții (nu aveau voie să participe la petreceri în spații închise, de exemplu) pentru a limita răspândirea virusului, în spațiul public a apărut o poză de la ziua de naștere a acestuia, organizată la Palatul Victoria. Orban și alți miniștri PNL au fost surprinși stând la masă, fumând în interiorul sediului Guvernului, ceea ce a declanșat un scandal politic la acea vreme. 

„Era ziua mea, nu am organizat nimic de ziua mea, nu am chemat pe nimeni. (…) Colegii mei au vrut să îmi facă o surpriză, m-am trezit cu ei, au decis sî îmi aducă un cadou, a fost o improvizaţie, totul a durat o oră şi jumătate, două ore. E adevărat, nu poţi să iei o gură de bere… eu nu sunt băutor, eu nu beau, altă minciună despre mine, nu mă simt bine. Eu beau apă plată, fresh sau limonadă şi mai ales ristretto”, s-a apărat, recent, Ludovic Orban.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, dar și în trecut, Ludovic Orban nu s-a ferit să se expună în spațiul public din postura de cântăreț sau dansator. La DigiFM, fostul prim-ministru a interpretat o melodie a formației Vama Veche, interpretare care a făcut ocolul internetului românesc.

Totodată, Orban a oferit la finalul săptămânii un alt moment care a făcut ocolul internetului, de data asta pentru că s-a filmat stând în cap. 

„Nu, nu sunt căzut în cap, doar stau în cap pentru a vă arăta ce au făcut PSD-iștii în ultimii ani. Țara a fost răsturnată cu susul în jos, prostul satului a ajuns în capul trebii, iar cei care conduc astăzi, conduc cu picioarele în loc de cap”, a scris Orban în descrierea clipului video postat de candidatul Forța Dreptei pe rețelele de socializare

Articol realizat cu ajutorul platformei Google Pinpoint. 

Acțiune.
Exit mobile version