Wednesday, November 30, 2022
Home Afacere Am crezut că mă descurc singură

Am crezut că mă descurc singură

by admin

Krismisrose este despre eșecuri și câștiguri, este povestea unui brand în care nu totul a fost roz și care, cu toate acestea, de aproximativ două săptămâni, reîncepe timid să prindă viață. Fondatoarea acestuia este Aura Serea, care de 22 de ani lucrează în resurse umane și care, prin accesarea de fonduri europene a reușit să deschidă Krismisrose, un mic atelier care la început producea haine din materiale sustenabile pentru copii și pentru mămici. Pentru că deschiderea afacerii a coincis cu momentul izbucnirii pandemiei, dar și pentru că problemele organizatorice nu au întârziat să apară, la șase luni de la deschidere Aura a fost nevoită să închidă afacerea. De două săptămâni însă, aripile Krismisrose încep să prindă din nou avânt, dar de data asta cu un alt concept. Aura va crea tricouri personalizate cu diferite broderii, dar și accesorii. Calitatea materialelor va rămâne aceeași, spune ea.

Aura este brăileancă, iar de Sibiu au legat-o mai întâi studiile, ea alegând să urmeze cursurile Facultății de Științe Economice, profilul Turism și Servicii. Și-a căutat un loc de muncă în acest domeniu, însă nu a găsit ceva care să o facă să rămână în Sibiu. Astfel, a decis să plece la București.

„Am plecat la București cu gândul că vreau să fac resurse umane pentru că în timpul facultății am fost patru ani membru în AISEC Sibiu, un ONG studențesc, iar acolo am luat legătura cu partea de resurse umane. Mi-a plăcut foarte mult și am fost încurajată în direcția asta. M-am dus la București, mi-am găsit job în recrutare, de acolo m-am mutat ca recrutor intern la mai multe firme și de acolo am făcut trecerea către mai multe proiecte de resurse umane, am ieșit din recrutare, am devenit project manager de HR”, spune Aura.

Pentru că planurile ei erau mai mari și pentru că își dorea să-și cumpere o casă și să-și întemeieze o familie, Aura și-a dat seama că Sibiul este orașul perfect pentru ceea ce visează ea și nu a durat mult până și-a dat demisia de la locul de muncă din București.

„Mă săturasem să stau în chirie și voiam să-mi iau apartamentul meu. A fost un mix de un an de zile în care mi-am dat seama că nu pot obține în București ceea ce-mi doream la acel moment: casă, familie, un stil de viață la nivelul pe care eu mi-l doream. În prezent, sunt freelancer, adică organizez și livrez diverse proiecte pentru clienți, nu am construit o firmă a mea de resurse umane. Împreună cu foști colegi din corporații care au pornit pe acest drum, luăm proiecte mai mari și livrăm traininguri, programe de leadership, în funcție de nevoile clientului facem pachete de educație pentru manageri și le livrăm”, explică aceasta.

„Am regretat Sibiul când am plecat la București”

Și-a lăsat locul de muncă de la București, și-a luat un credit cu care și-a cumpărat un apartament la Sibiu și a devenit freelancer.

„A fost o schimbare foarte mare, socială, economică, ca stil de viață. Făceam naveta o dată pe săptămână la București pentru că încă aveam proiecte acolo. Am regretat Sibiul când am plecat la București, stilul de viață, am fost marcată de diferența de atitudine a oamenilor. Pur și simplu m-a impresionat felul în care omul din magazin vorbea cu mine. I-am spus mamei mele, când o să mă pensionez, la Sibiu mă retrag, dar iată că am ajuns mai repede aici.”

Cum a apărut Krismisrose

Dorințele cu care plecase din București prindeau încet contur la Sibiu. În 2014 și-a cunoscut soțul, iar în anul 2015 s-a născut Petru, băiețelul lor.

„Pentru că un an nu am lucrat, mi-am pierdut clienții pentru proiecte, a fost foarte dificil să revin și când am revenit am ales să mă angajez din nou. Am lucrat la o firmă tot pe zona de training și dezvoltare și cu ei am avut ocazia să ies din țară, am luat foarte mult contact cu Orientul Mijlociu, Kuweit, Arabia Saudită, Dubai, Sri Lanka. Cele mai faine experiențe sunt interacțiunile cu oamenii, să aflu stilul lor de viață, cum trăiesc ei și experiența culinară. M-am reconectat la ce se întâmplă în industrie și la noile tendințe. În tot acest timp a venit și ideea pentru Krismisrose.”

Petru este motivul deschiderii afacerii, spune Aura. Odată ce s-a născut, ea a devenit mai atentă la etichetele de mâncare, la hainele cu care îl îmbrăca și a început să aleagă numai materiale naturale cu gândul că este mai sănătos pentru el și mai sustenabil pentru planetă.

„După ce am văzut beneficiile pentru Petru, am decis să fac haine și pentru  mine. Am început să cercetez acest domeniu, să văd care sunt producătorii locali, ce prețuri sunt, dacă fac mărimi mari, și s-a copt ideea de a vrea să fac eu pentru că nu găseam. Cred că pot număra pe degetele de la o mână câte firme românești sunt care să facă mărimi mari din materiale naturale. Mărimi mari au început să se facă, găsești, doar că nu din materiale sustenabile”, detaliază Aura.

Cu fonduri europene

Materialele folosite de Aura erau in, lână, mătase cu cânepă și bumbac organic. În septembrie 2019, a fost posibilă deschiderea Krismisrose cu sprijin din fonduri europene, prin Start Up Hub, un proiect facilitat de ULBS. Au fost 32.000 de euro, bani pe care Aura i-a investit în utilaje și materiale. Punctul de lucru inițial a fost pe Calea Turnișorului.

„Am avut o doamnă angajată cu care țin în continuare legătura și care coase extraordinar. Până să dau drumul la magazin am făcut un curs de croitorie de șase luni pentru că am vrut să știu la ce să mă uit și ce să cer omului pe care îl angajez.”

Dar de unde numele afacerii? Krismisrose (hortensia) este floarea pe care Aura a avut-o în buchetul de la nuntă și de care s-a îndrăgostit. „Buchetul a ieșit atât de frumos și l-am păstrat atât de mult timp și am zis ca acesta vreau să fie ca logo, dar nu am vrut să-i spun hortensie. Am căutat să văd cum sună în alte limbi, iar în Africa se spune krismisrose.”

„Am crezut că mă descurc singură”

Afacerea nu avea însă să reziste mult. Pandemia, dar și unele probleme de gestionare, de care Aura și-a dat seama ulterior, au dus la închiderea acesteia.

„În 11 septembrie 2019 am dat drumul la magazinul online, una din greșelile pe care le-am făcut a fost că nu am bugetat suficienți bani în marketing de calitate, am avut buget de promovare, dar am crezut că mă descurc singură, am epuizat bugetul și nu au venit rezultatele de care aveam nevoie. Am angajat din fonduri proprii o persoană care știa ce face pe partea de facebook ads, google ads, toate setările de optimizare care trebuie făcute în spatele site-ului.

Rezultatele au venit foarte încet, am avut foarte multe retururi ceea ce era o problemă destul de mare pentru că noi făceam produse doar la comandă, nu lucram cu stoc. Am rămas cu foarte mult stoc, produse pe care apoi nu am putut să le vând. Pe acest fond în 2020 a venit pandemia, nu am avut nici șase luni de activitate. Nu am avut timp să fac o bază de clienți cu care după aceea să relaționez și când s-a dat drumul la lucru să pot să repornesc.”

Un nou început pentru Krismisrose

În tot acest timp Aura nu a vrut să renunțe, totuși, la proiectul căruia i s-a dedicat întru-totul. Tocmai de aceea, de două săptămâni, a început să dea din nou viață afacerii ei de suflet.

„Pur și simplu nu am renunțat la idee, mi se pare că reprezintă foarte mult din ceea ce sunt, mi se pare că în continuare este nevoie de haine din materiale naturale pentru mărimi mari. M-am gândit că una din greșelile pe care le-am făcut când am început a fost că m-am întins prea mult, adică am vrut să fac prea multe modele. De fapt, mi-am dat seama că majoritatea celor care și-au deschis o afacere au început-o cu o producție mică și, ulterior, au diversificat”, arată Aura.

Pentru că resursele pe care le are cum sunt limitate, Aura s-a gândit să schimbe o parte din conceptul afacerii. „Acum, sunt produse pe care pot singură să le fac, brodez tricouri din bumbac organic și am făcut o selecție de broderii tradiționale, iar din inul pe care îl am să fac accesorii, de asemenea, la fel brodate, eșarfe și bandane. Am început cu modele până la XL, iar dacă o să am cerere o să pot aduce și mărimi mai mari. Valorile au rămas aceleași pentru că de asta am continuat proiectul, dacă voiam să schimb proiectul, făceam altceva”. 

„Dacă-ți pui obiective ambițioase, să fii pregătit pentru rezultate modeste”

Dacă investiția inițială, în 2019, a fost 32.000 de euro din finanțarea obținută prin fondurile europene, și 25.000 de euro pe parcurs, de această dată Aura a pornit cu 2.500 de lei. La final, am întrebat-o și ce sfaturi ar da cuiva care este la început de drum cu o afacere.

„Dificultatea intervine când nu reușești să ajungi la acea piață căreia te adresezi, asta a fost dificultatea acum doi ani, asta este și acum. Să începi cu producție puțină, eu cumva m-am gândit că dacă iau acea finanțare pot să cresc de la început și, deși par bani mulți, sunt destul de puțini dacă investești în echipamente și plătești salarii. A doua lecție este că aș investi în servicii specializate, să nu mai cred că pot să le fac toate, este o chestiune de exercițiu pentru că trecând prin asta eu acum știu ce pot să fac și ce nu pot să fac, iar a treia lecție este să aibă răbdare. Dacă-ți pui obiective ambițioase să fi pregătit pentru rezultate modeste, asta le-aș mai spune”, concluzionează Aura.

Produsele Aurei pot fi văzute pe site-ul Krismisrose, dar și pe pagina de facebook cu același nume.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube


Adina Torop

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro