Wednesday, March 22, 2023
Home Internațional Ana Belen Montes, unul dintre cei mai periculoși spioni prinși de SUA în timpul Războiului Rece, a fost eliberată după mai bine de 20 de ani de închisoare

Ana Belen Montes, unul dintre cei mai periculoși spioni prinși de SUA în timpul Războiului Rece, a fost eliberată după mai bine de 20 de ani de închisoare

by admin

Americanca Ana Belén Montes – unul dintre cei mai cunoscuți spioni din timpul Războiului Rece prinși de SUA – a fost eliberată duminică din închisoare după peste două decenii de la condamnarea sa pentru spionaj în favoarea Cubei lui Fidel Castro.

Ana Belen MontesFoto: Captura video

Ea lucra la Departamentul de Justiţie când a atras atenţia unor agenţi cubanezi, iar apoi a obţinut apoi un post de expert în informaţii în cadrul Agenţiei de Informaţii Militare (DIA)

În vârstă de 65 de ani acum, această analistă din cadrul serviciilor de informaţii militare a fost acuzată în special că a transmis Havanei numele agenţilor americani care lucrau în Cuba şi detalii ale unor manevre navale americane.

Arestată la 21 septembrie 2001 de poliţia federală (FBI) la baza aeriană Bolling, la sud de capitala Washington, Montes a recunoscut că a spionat timp de aproape un deceniu în folosul Cubei, din 1992 până în 2001, deşi FBI o suspectează că a început să spioneze încă din 1985.

Oficialii americani spun că Ana Montes este printre „cei mai dăunători spioni” prinși de SUA. „A compromis tot – practic tot – ceea ce știam despre Cuba și despre cum operam în Cuba, a declarat Michelle Van Cleave, care a fost șef al departamentului de contrainformații sub președintele George W Bush.

Ea a primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, judecătorul motivând că a pus în pericol „națiunea ca întreg”.

Cu toate acestea, spre deosebire de alți spioni de rang înalt prinși în timpul Războiului Rece, Montes a fost motivată de ideologie, nu de câștig personal. Ea a fost de acord să lucreze pentru serviciile de informații cubaneze, în parte, pe baza opoziției sale față de activitățile Administrației Reagan în America Latină.

Un raport al al Departamentului de apărare precizează că ea ar fi fost furioasă de sprijinul SUA pentru Nicaragua Contras – un grup rebel de dreapta suspectat de comiterea crimelor de război și a altor atrocități în țară.

Ea a fost abordată inițial de un coleg de la Universitatea Johns Hopkins în 1984, după ce și-a exprimat indignarea față de acțiunile SUA în Nicaragua. Mai târziu i s-a prezentat un agent de informații cubanez și, la o cină în New York, ea „a acceptat fără ezitare să lucreze prin intermediul cubanezilor pentru a „ajuta” Nicaragua”, se arată în raport.

Pentru a transmite informaţiile sale, criptate folosind un program pus la dispoziţie de Cuba, Montes, născută într-o bază americană din Nürnberg (Germania), a folosit dispozitive de transmisie cu unde scurte şi un telefon public, situat lângă Grădina Zoologică din Washington.

Ana Belén Montes a fost denunţată în 1996 de un coleg, însă autorităţile americane au deschis o anchetă împotriva ei abia patru ani mai târziu (AFP, BCC)

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro