miercuri, decembrie 25

Duminică, președintele rus Vladimir Putin a avertizat: „Oricât de mult ar încerca ei să distrugă, se vor confrunta ei înșiși cu o distrugere de multe ori mai mare și vor regreta ceea ce încearcă să facă în țara noastră”. Cuvintele de rău augur au venit a doua zi după ce Ucraina a lansat un atac major cu drone asupra orașului Kazan, aflat la o mie de kilometri de linia frontului. Șase drone au lovit clădiri rezidențiale și o a șaptea a vizat o instalație industrială.

Războiul cu drone a fost o caracteristică importantă și destul de obișnuită a conflictului Rusia-Ucraina. Contextul imediat pentru atacul de la Kazan este o măsură de retorsiune. Vineri, Rusia a atacat Kievul cu rachete balistice și a lansat, de asemenea, rachete și drone asupra altor orașe ucrainene, în timp ce în aceeași zi Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra orașului rusesc de graniță Rîlsk. Deși Kazanul ar putea fi departe de linia frontului, nu este o alegere complet surprinzătoare: și în aprilie, drone au lovit ținte în regiunea Tatarstan în care se află orașul.

Kazan, oraș cu importanță comercială și simbolică

Așadar, de ce a făcut Putin amenințări atât de belicoase cu privire la Kazan, mai ales când atacul nu a provocat pierderea de vieți omenești? S-ar putea să fi fost pur și simplu pentru că, la acel moment, se adresa guvernatorului Tatarstanului printr-o conexiune video și, prin urmare, s-a simțit obligat să ofere asigurări publice. Cu toate acestea, lovitura ucraineană cu drone a închis temporar aeroportul Internațional Kazan și a dus la anularea tuturor adunărilor în masă într-un oraș care are o importanță comercială și simbolică considerabilă – în urmă cu doar două luni, Putin i-a salutat acolo pe liderii mondiali la summitul BRICS, pentru a demonstra că nu este nici pe departe izolat diplomatic.

În plus, prin lovirea unei clădiri rezidențiale de lux, atacul de la Kazan a interferat cu strategia pe termen lung a lui Putin de a menține stabilitatea internă, menținând războiul departe de viețile sigure ale elitelor țării. Prin urmare, un atac atât de adânc în interior s-ar fi putut simți puțin prea aproape de casă pentru Kremlin în mai multe sensuri, se arată într-o analiză UnHerd.

Un val de îndrăzneală grăbit de revenirea lui Donald Trump

Acest ultim incident este simptomatic al unui val recent de îndrăzneală din partea Ucrainei, survenit după asasinarea generalului rus Igor Kirillov, la Moscova, săptămâna trecută. Acea lovitură, provocatoare și executată cu finețe, a permis Ucrainei să proiecteze o imagine de forță într-un moment în care Rusia obține câștiguri teritoriale și Kievul se confruntă cu perspectiva unui acord în care este gata să piardă bucăți semnificative de teritoriu.

Există și alte motive, mai specifice. Deși Ucraina s-a mai implicat în crime țintite înainte, Kirillov a fost ținta cu cel mai înalt rang de până acum, moartea sa fiind un avertisment pentru alte personalități militare din Moscova că s-ar putea confrunta cu răzbunări similare. Totuși, la baza acestui lucru, simplul motiv pentru care ucrainenii l-au ucis pe Kirillov este că au vrut. Orice teamă semănată în rândul clasei de ofițeri ruși a fost un produs secundar al unei sete persistente de răzbunare împotriva unui om al cărui ordin de a folosi arme chimice interzise împotriva militarilor ucraineni îl plasase în fruntea listei inamicilor Kievului.

Cu posibilitatea unor negocieri la orizont, acum există un interval de timp limitat pentru ca Ucraina să-și vizeze inamicii cheie, ceea ce înseamnă că este probabil să vedem mai multe asasinate și alte mișcări îndrăznețe și riscante în săptămânile premergătoare învestirii lui Donald Trump în SUA. Atacurile cu drone funcționează într-un mod similar cu crimele de mare profil, oferind Kievului oportunități de a crea imagini care stânjenesc conducerea Rusiei la un cost redus. Cu toate acestea, poate exista de fapt un preț de plătit. Escaladarea este un risc clar, Putin amenințând anterior că va viza „centrele decizionale” de la Kiev cu racheta balistică hipersonică Oreșnik, ca răspuns la atacurile ucrainene asupra teritoriului rus.

Ucraina pierde pe câmpul de luptă, dar câștigă prin metode neregulate de război

Cu toate acestea, conducerea Ucrainei nu a dat semne că renunță la campania sa intensificată de atacuri cu drone și război neregulat. Deși nu s-a referit explicit la lovitura de la Kazan, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis, sâmbătă: „Cu siguranță vom continua să lovim ținte militare rusești cu drone și rachete”.

Amenințările lui Putin nu au fost singura sursă de știri în acest weekend. Duminică, Moscova a anunțat capturarea a două sate din estul Ucrainei, apropiindu-și forțele de centrul de resurse aproape înconjurat de la Kurahove. Ca atare, este probabil să vedem Ucraina aplecându-se mai mult pe metode de război neregulate, care să acapareze titlurile, în săptămânile următoare. Dornică atace Rusia, dar în același timp incapabilă respingă câștigurile Moscovei pe câmpul de luptă, Ucraina caută să facă ravagii oricum poate și cât mai poate.

Editor : Ș.R.

Acțiune.
Exit mobile version