Un război de amploare în Europa, cu Rusia ca participant-cheie, devine inevitabil în timpul mandatului președintelui Trump, arată o analiză a Institutului Robert Lansing. Un astfel de conflict ar atrage Statele Unite într-o implicare directă și ar putea duce la o potențială dizolvare a NATO. În plus, ar putea declanșa o criză geopolitică în regiunea Asia-Pacific.
Donald Trump a ales o strategie de menținere a puterii prin demonstrarea unei forțe excesive. Această abordare confruntațională și populistă provine probabil din slăbiciunea sa percepută în gestionarea numeroaselor riscuri – riscuri pentru care nu a fost pregătit și care nu se aliniază cu modelele de guvernare bazate pe afaceri. Acest lucru a stimulat temerile legate de potențialele eșecuri și de perspectiva decesului politic, care ar putea surveni rapid în cazul în care promisiunile sale se dovedesc neîndeplinite. Trump este obișnuit să opereze într-un mediu în care faptele sunt clare și transparente. „Cu toate acestea, ne întrebăm dacă administrația sa va fi capabilă să evalueze cu exactitate situația în fața dezinformării, propagandei și realității distorsionate a Moscovei”, comentează Institutul.
Realitatea fundamentală
În timp ce Trump încearcă să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, el nu recunoaște realitatea fundamentală: Moscova poartă un război împotriva Statelor Unite în Ucraina. Liderii de la Kremlin continuă să acționeze în spiritul Războiului Rece, nutrind o frustrare profundă cu privire la prăbușirea Uniunii Sovietice și căutând răzbunare împotriva liderilor americani. Suntem martori la modul în care narațiunile și aspirațiile propagandei din era sovietică se manifestă în politica americană modernă.
În primul rând, există tot mai multe încercări de a promova secesiunea Californiei ca stat independent.
În al doilea rând, există apeluri pentru o retragere completă a forțelor militare americane din Europa.
De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, prezența militară americană în Europa a fost atât un garant al păcii, cât și un simbol al leadership-ului global american. Cu toate acestea, administrația Trump pare să aibă iluzia că coexistența pașnică între Occident și Rusia este posibilă, ignorând natura imperială a politicilor Moscovei. Ambițiile geopolitice ale Rusiei sunt lipsite de rațiune economică și sunt conduse în schimb de noțiuni iraționale de măreție istorică.
Citește și
Istoria ascunsă a primei călătorii a lui Donald Trump la Moscova. Cum recruta KGB tineri dornici de afirmare, bani și cariere politice
Invadarea Țărilor Baltice și dizolvarea NATO
„Suntem convinși că, chiar dacă s-ar ajunge la o încetare a focului cu Rusia în Ucraina, Moscova nu numai că l-ar încălca în decurs de un an, dar și și-ar extinde agresiunea în regiunea baltică”, continuă cei de la IRL raționamentul.
Obiectivul ar fi acela de a demonstra dominația Rusiei asupra Statelor Unite și de a-și afirma poziția de lider în elaborarea politicilor de securitate în ceea ce a fost în mod tradițional sfera de influență a Statelor Unite. O astfel de escaladare a agresiunii ruse ar forța în mod inevitabil Statele Unite să intervină militar în numele NATO. Cu toate acestea, unii membri NATO ar refuza probabil să participe la luptă, invocându-și dreptul de a invoca rezervele naționale. Acest lucru ar putea declanșa retragerea mai multor țări din NATO și, în cele din urmă, ar duce la dizolvarea alianței – un obiectiv strategic cheie pentru Moscova.
Simultan, Kremlinul ar relua războiul la scară largă împotriva Ucrainei, cu scopul de a-și împinge forțele până la frontierele Uniunii Europene. Consecințele acestui scenariu ar fi devastatoare pentru Washington, deoarece ar pierde aliați-cheie care, în prezent, consideră Statele Unite drept principalul lor garant de securitate.
În urma unei astfel de schimbări geopolitice, China ar lansa probabil o ofensivă împotriva Taiwanului. Washingtonul fiind deja suprasolicitat și pierzându-și capacitatea de a oferi sprijin militar aliaților săi, atacul Beijingului ar avea șanse mari de succes. Un astfel de rezultat ar da o lovitură zdrobitoare poziției globale a Americii. Orice încercare ulterioară a SUA de a intra într-un război împotriva Chinei ar duce la pierderi catastrofale pentru Washington.
În esență, actuala politică de înduplecare a administrației Trump față de Rusia demonstrează o neînțelegere fundamentală a cauzelor profunde ale confruntării Moscovei cu Washingtonul din 1945 – și a motivelor pentru care acest conflict a continuat chiar și după prăbușirea Uniunii Sovietice. Această eroare de calcul ar putea duce în cele din urmă la o înfrângere decisivă a SUA și la o schimbare dramatică a influenței globale în favoarea Chinei.
Institutul Robert Lansing
Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.
Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. „Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale”, scrie RL Institute în prezentarea sa.
Citește și
Mărturiile unui ucrainean, 801 zile prizonier la ruși, timp în care a slăbit 50 kg. „Bătaia și tortura au durat până în ultima zi”
Europa s-ar putea confrunta cu un val de atacuri sinucigașe, după modelul celor jihadiste. Care sunt cele mai probabile ținte
Editor : Sebastian Eduard