miercuri, aprilie 16

La întrebarea de ce Beijingul nu cedează în fața lui Donald Trump în ceea ce privește tarifele, răspunsul este că nu trebuie să o facă, scrie BBC într-o analiză privind poziția Chinei în războiul taxelor vamale pornit de Casa Albă.

Liderii Chinei ar spune că nu sunt înclinați să cedeze în fața unui agresor – după cum guvernul de la Beijing a catalogat în mod repetat administrația Trump – dar, de asemenea, are o capacitate de a face acest lucru mult mai mare decât orice altă țară de pe Pământ.

Înainte de declanșarea războiului tarifelor, China avea un volum masiv de vânzări către SUA, dar, pentru a pune lucrurile în context, acestea reprezentau doar 2% din PIB-ul său.

Acestea fiind spuse, Partidul Comunist ar prefera în mod clar să nu fie blocat într-un război comercial cu SUA într-un moment în care se străduiește să își rezolve propriile probleme economice considerabile, după ani de criză imobiliară, datorii regionale exagerate și șomaj persistent în rândul tinerilor.

Totuși, în ciuda acestui fapt, guvernul le-a spus cetățenilor săi că se află într-o poziție puternică pentru a rezista atacurilor din partea SUA.

De asemenea, guvernul știe că propriile sale tarife vor afecta în mod clar și exportatorii americani.

Trump s-a lăudat susținătorilor săi că ar fi ușor să forțeze China să se supună prin simpla impunere de tarife vamale, dar acest lucru s-a dovedit a fi extrem de înșelător.

Beijingul nu are de gând să se predea.

Liderul chinez Xi Jinping i-a spus vineri prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită, că țara sa și Uniunea Europeană ar trebui „să reziste împreună practicilor unilaterale de intimidare” ale administrației Trump.

Sanchez, la rândul său, a declarat că tensiunile comerciale ale Chinei cu SUA nu ar trebui să împiedice cooperarea sa cu Europa.

Întâlnirea lor a avut loc în capitala chineză cu câteva ore înainte ca Beijingul să majoreze din nou tarifele la mărfurile provenite din SUA – deși a declarat că nu va răspunde la noi majorări ale tarifelor americane.

Săptămâna viitoare, Xi va vizita Malaysia, Vietnamul și Cambodgia. Toate acestea sunt țări care au fost puternic afectate de tarifele lui Trump.

Miniștrii săi s-au întâlnit cu omologi din Africa de Sud, Arabia Saudită și India, vorbind despre o mai mare cooperare comercială.

În plus, există informații că UE și China poartă discuții cu privire la o eventuală eliminare a tarifelor europene pentru automobilele chinezești, care să fie înlocuite de un preț minim, pentru a ține în frâu o nouă rundă de dumping.

Pe scurt, oriunde te uiți, poți vedea că China are opțiuni.

Iar analiștii au declarat că aceste creșteri reciproce ale tarifelor de către cele două superputeri devin acum aproape lipsite de sens, deoarece au depășit deja punctul de reducere a unei mari părți a schimburilor comerciale dintre ele.

Prin urmare, creșterile tarifare în ambele direcții au devenit mai mult un simbolism.

În ultimele două zile, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a postat pe rețelele de socializare imagini cu președintele Mao, inclusiv un clip din timpul Războiului din Coreea, când acesta le spunea americanilor că „indiferent cât de mult va dura acest război, nu vom ceda niciodată”.

Deasupra acesteia, ea și-a postat propriile comentarii, spunând: „Noi suntem chinezi. Nu ne temem de provocări. Nu vom da înapoi”.

Când guvernul chinez îl scoate pe președintele Mao la înaintare, știi că devine serios, conchide BBC.

Editor : B.E.

Acțiune.
Exit mobile version