Monday, March 20, 2023
Home Sport Ancuța Stoenescu, manager FR Baschet, despre viitorul acestui sport

Ancuța Stoenescu, manager FR Baschet, despre viitorul acestui sport

by admin

Ancuța Stoenescu îmbină perfect parchetul cu biroul. Joacă baschet, se antrenează, dar muncește și în calitate de manager la FR de Baschet.

Ancuța Stoenescu, manager FR Baschet, despre viitorul acestui sport în România: „Trebuie să ne creștem modele autohtone”. La câte Campionate Mondiale participăm | SPECIAL

Cum se poziționează baschetul românesc astăzi? Ne răspunde chiar ea, manager pentru baschet 3×3 la federația condusă de Carmen Tocală.

Pentru 2023 obiectivele sunt îndrăznețe, iar gândurile pozitive. Ancuța Stoenescu a răspuns unor întrebări adresate de ProSport.

Prosport: Cu câte naționale participăm la Campionate Mondiale?

Ancuța Stoenescu: Participăm cu treu echipe naționale la Campionatele Mondiale (echipa națională de senioare, echipele naționale de U23 feminin si masculin)

Și jucăm și Nation League la U23 masculin și feminin, care este considerat ca un campionat mondial (Liga Națiunilor cu echipe din toată lumea).

Cât de mult a crescut baschetul 3×3 si care este viitorul în perspectiva JO de la Paris?

Încă sunt probleme cu cluburile de 5×5 care încă nu s-au obișnuit cu ideea ca baschetul 3×3 este sport olimpic și că la nivel internațional, ca rezultate, cele mai mari șanse le avem cu baschetul 3×3.

România participă la senioare în Women Series

Având problema asta cu cluburile automat sunt probleme și cu masa de jucători care se arată dispuși să joace și 3×3.

Cu toate aceste probleme, baschetul 3×3 crește din ce in ce mai mult iar jucătorii încep să vadă și oportunitățile din ce în ce mai mari care se întrevăd la turneele internaționale.

România participă la senioare în Women Series care este singura liga Pro pentru fete unde există Price Money pentru fiecare turneu, ne gândim să participam și la masculin în World Tour însă costurile pentru a înscrie o echipă masculină în această competiție sunt enorme pentru Federație.

Se joacă mai mult baschet în școli față de acum 5 ani?

Nu știu dacă se joacă mai mult baschet iacum față de ce a fost acum 5 ani pemtru că nu trebuie să uităm că venim după 2 ani de pandemie care cu siguranță au venit cu un efect negativ. Curtea școlii, să nu uităm, este închisă!

Însă la nivel de federație se fac strategii pentru a intra în școli să îi învățăm pe elevi să joace baschet și, de ce nu, să se și legitimeze dacă își vor dori să practicentr-un mod profesionist.

„Baschetul românesc trebuie reconstruit de la temelie”

Ai peste 20 de ani în lumea baschetului, ce simți că s-a schimbat?

La capitolul negativ amintesc nivelul scăzut ca valoare al baschetului 5×5 la nivelul echipelor naționale, atât la feminin cât și la masculin. Dacă la nivel de cluburi la masculin există cât de cât un nivel bun la feminin lucrurile sunt complicate și trebuie să ne redresăm.

La capitolul pozitiv ar fi faptul ca 3×3 este sport olimpic, iar România încă se bate cu cele mai mari puteri ale lumii, asta observându-se și prin participarea echipei naționale feminine la JO de la Tokyo!

Însă baschetul românesc trebuie reconstruit de la temelie și ușor ușor vom scoate capul din nou în Europa! Pentru asta trebuie să ne creștem modelele autohtone pentru ca cei mici să vadă că și în România își pot găsi inspirașie!

Obiectivele echipelor naționale de baschet 3×3 în 2023

  • Campionatul Mondial de Senioare loc estimat 1-6
  • Campionatul Mondial U23 masculin și feminin loc estimat 1-6(masculin)
  • Campionatul European de seniori și senioare loc estimat 5-8 la ambele categorii
  • Campionatul European Universitar masculin și feminin loc estimat 1-3 la ambele categorii
  • Nations League U23 calificare la turneul final, locul estimat 1-6 la masculin și 1-8 la feminin
  • Obiectivele Loturilor Olimpice de baschet 3×3
  • Jocurile Europene de seniori și senioare loc estimat 1-3 la masculin și 1-6 la feminin
  • Festivalul Olimpic al Tineretului European masculin și feminin loc estimat 1-3 la ambele categorii
Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului.

Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special … citește mai mult

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro