Mai mulți angajaţi de la Institutul american pentru pace, un thinktank creat şi finanţat de Congres, preluat în prezent de „departamentul neoficial al eficienţei guvernamentale” al lui Elon Musk, au primit vineri târziu e-mailuri prin care erau anunţaţi că vor fi concediaţi în masă, relatează The Guardian, preluat de News.ro.
Mesajele de concediere au fost trimise pe conturile personale ale angajaților deoarece majoritatea membrilor personalului nu mai aveau acces la sistemul organizaţiei. Acestea au început să fie livrate în jurul orei 21.00, potrivit unor persoane familiarizate cu această problemă, care au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza fricii de represalii, mai scrie sursa citată.
Ce angajați au fost „cruțați” de Elon Musk
Un fost înalt funcţionar al Institutului pentru Pace a declarat că printre cei „cruţaţi” s-au numărat mai mulţi membri ai departamentului de resurse umane şi, de asemenea, unii angajaţi din străinătate care au termen până la 9 aprilie să se întoarcă în Statele Unite. Organizaţia are aproximativ 300 de angajaţi.
Decizia vine după un ordin executiv emis luna trecută de Donald Trump care a vizat închiderea institutului. Membrii consiliului, care sunt numiţi de preşedinte şi confirmaţi de Senat, şi preşedintele institutului au fost concediaţi.
Cum a explicat SUA decizia: „institutul nu a reuşit să asigure pacea”
Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Anna Kelly, a declarat sâmbătă într-un e-mail că institutul „nu a reuşit să asigure pacea” şi că Trump „îşi îndeplineşte mandatul de a elimina posturi nefolositoare şi de a economisi banii contribuabililor”.
Scrisoarea adresată angajaţilor spunea că, începând de vineri, „angajarea dumneavoastră la noi se va încheia”, potrivit unui angajat cu vechime care a împărtăşit o parte din comunicare. Un al doilea e-mail, obţinut de AP, spunea că aceste concedieri au fost la indicaţia preşedintelui.
Lucrătorilor li s-a dat termen până la 7 aprilie să îşi elibereze birourile.
Mary Glantz, un fost ofiţer al serviciului extern care lucra în calitate de consilier principal la institut, a declarat că nu a fost surprinsă de concedierile nocturne, pe care le-a numit parte din strategia DOGE.
Glantz a studiat modul în care Rusia a promovat conflicte în întreaga lume şi a analizat opţiunile de soluţionare a acestora. Ea a sperat că cercetările sale ar putea fi continuate şi utilizate în alte părţi. Ea a spus că institutul joacă un rol unic datorită concentrării sale asupra rezolvării conflictelor.
Boicotul împotriva lui Elon Musk continuă în toată lumea
Sute de proteste au avut loc, sâmbătă, la showroom-urile Tesla din toată lumea. Organizatorii au numit evenimentul „Tesla Takedown’s Global Day of Action”, cea mai recentă și cea mai mare dintr-o serie de demonstrații care au început la scurt timp după învestirea lui Donald Trump.
Organizatorii spun că mitingurile au avut loc în fața a peste 200 de locații Tesla din întreaga lume, inclusiv aproape 50 doar în California, potrivit The Guardian. Scopul protestatarilor este de a trimite un mesaj administrației Trump că sunt împotriva a ceea ce face CEO-ul Tesla, Elon Musk, cu guvernul federal al SUA – concedierea a mii de muncitori, reducerea bugetelor departamentelor și eliminarea unor agenții întregi.
„Nimeni nu a votat pentru asta și nimeni nu a votat pentru Elon”, a spus Vickie Mueller Olvera, care a organizat proteste Tesla Takedown în Bay Area. „Este un supermiliardar neales și un bandit.”
Protestatarii vor manifesta cât timp Musk „va continua să distrugă serviciile publice”
„Tesla Takedown” se descrie ca o mișcare de bază descentralizată care „va manifesta împotriva Tesla atât timp cât Elon Musk continuă să distrugă serviciile publice”.
Grupul spune pe pagina sa de organizare că Musk „distruge democrația noastră folosind averea pe care a construit-o la Tesla” și astfel, la rândul lor, „acţionează împotriva Tesla”.
Organizatorii locali își planifică propriile demonstrații, mai degrabă decât să se coordoneze cu un grup național.
Editor : Iulia Bălăianu