Saturday, April 1, 2023
Home Internațional Aproape De O Decizie Crucială: De Ce Este Presată Germania Să Accepte Livrarea Tancurilor Leopard 2 în Ucraina, înaintea Unei Noi Faze A Războiului

Aproape De O Decizie Crucială: De Ce Este Presată Germania Să Accepte Livrarea Tancurilor Leopard 2 în Ucraina, înaintea Unei Noi Faze A Războiului

by admin

Decizia recentă a Marii Britanii de a trimite un număr limitat de tancuri Challenger 2 în Ucraina a sporit presiunea asupra Germaniei, de la care aliații așteaptă să facă același lucru. Mai exact, să ofere Kievului râvnitele sale tancuri Leopard 2 sau să permită altor țări care le au în dotare să le doneze Ucrainei.

Tancurile sunt de mult timp un subiect de discuție, dar atenția a sporit în ultimele zile, deoarece aliații occidentali și oficialii ucraineni se vor întâlni vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, pentru a discuta despre înarmarea Kievului.

Întâlnirea nu ar fi putut veni într-un moment mai critic. Cu câteva săptămâni înainte de topirea zăpezilor, confruntată cu perspectiva unei noi ofensive a Rusiei și cu necesitatea de a derula propria ofensivă, pentru eliberarea teritoriilor ocupate, Ucraina are nevoie să-și consolideze masiv puterea de foc – și cât mai rapid.

În acest context, tancul, considerat până recent o piesă de echipament militar învechită și scumpă, a devenit touși eroul dezbaterilor.

Germania a ezitat până acum să promită Ucrainei tancurile sale, cancelarul Olaf Scholz exprimându-și în mod repetat îngrijorarea că acest gest ar putea fi considerat de Vladimir Putin drept o escaladare a conflictului.

Recomandări

Creșterea ratei dobânzilor sau cum o decizie a BNR riscă să producă mai mult rău decât bine pentru economie

Demisia ministrei germane a apărării, luni, cu doar câteva zile înainte de întâlnirea crucială de la baza Ramstein, a ridicat semne de întrebare cu privire la disponibilitatea Germaniei în acest sens.

Între timp, presa germană a relatat că un înlocuitor ar putea fi numit în curând, în persoana lui Boris Pistorius, actual ministru de interne al Saxoniei Inferioare. Demn de menționat că Pistorius a fost, printre altele, membru al grupului de prietenie germano-rus din Bundesrat, camera superioară a parlamentului, înainte ca acesta să fie dizolvat în aprilie.

În acest timp, Ucraina a continuat să îi preseze pe aliați.

Kievul a spus că are nevoie de 200-300 de tancuri, 600 de vehicule blindate de infanterie, precum și 500 de obuziere. „Trebuie să preluăm inițiativa”, a declarat Andrii Zagorodniuk, fost ministru al apărării al Ucrainei și membru al think tank-ului Atlantic Council, citat de Politico.

„Tancurile nu trebuie să rămână în depozite”

Ezitările Berlinului au fost criticate dur de Polonia și de statele baltice.

Chiar luni, premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut din nou Germaniei să trimită Ucrainei toate armele de care are nevoie, inclusiv tancuri de luptă.

„Fac apel la acțiuni decisive din partea guvernului german, pentru ca toate tipurile de arme să fie livrate”, a declarat Morawiecki într-un discurs ținut cu ocazia unei ceremonii în parlamentul german.

Ce a găsit Curtea de Conturi la primăria unde un funcționar a reclamat o fraudă la DNA și apoi s-a trezit pedepsit de șefi

Recomandări

Ce a găsit Curtea de Conturi la primăria unde un funcționar a reclamat o fraudă la DNA și apoi s-a trezit pedepsit de șefi

„Bătălia pentru libertate și pentru viitorul nostru face ravagii în timp ce vorbim. Tancurile nu trebuie să fie lăsate în depozite, ci predate în mâinile ucraienenilor”, a adăugat el.

Germania a avut într-advăr nevoie să fie împinsă în mod repetat pentru a oferi ucrainenilor armele sale cele mai importante.

Recent, a fost nevoie ca președintele Franței Emmanuel Macron să promită Kievului vehiculul său blindat de luptă AMX-10 RC, pentru ca Germania, presată de forța exemplului, să anunțe și ea livrarea de vehicule Marder.

De ce Leopard 2?

În vreme ce tancurile Challenger 2 ale Marii Britanii sunt arme redutabile, experții militari au subliniat că anunțul din weekend privind livrarea unui escadron de 14 de astfel de vehicule nu va schimba semnificativ dinamica pe front.

„Armata ucraineană are nevoie de o flotă de tancuri mai sustenabilă. Furnizarea unei cantități limitate de (tancuri) Challenger 2 este simbolică, dar nu este o opțiune sustenabilă”, a explicat Shashank Joshi, editor pe probleme de Apărare al revistei The Economist și expert la Kings College London.

„Întrebarea principală este: ce se întâmplă cu Leopard 2-urile din întreaga Europă?”, a spus el, citat de site-ul televiziunii franceze France 24.

INVESTIGAȚIE. Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit într-un document confidențial, trimis de autoritățile britanice: „Sume mari de bani, bazate pe contracte false, au fost transferate unor persoane”

Recomandări

INVESTIGAȚIE. Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit într-un document confidențial, trimis de autoritățile britanice: „Sume mari de bani, bazate pe contracte false, au fost transferate unor persoane”

Tancul Leopard 2, dat în folosință pentru prima dată în 1979 și îmbunătățit de mai multe ori de atunci, este folosit de 13 armate europene: Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția, Elveția și Turcia.

Împreună, aceste 13 armate au peste 2.000 de yancuri Leopard 2 în diferite variante și aflate în diferite stadii de pregătire, potrivit Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR). „Cu cât mai multe țări donează tancuri, cu atât povara va fi mai ușoară”, a spus ECFR într-un raport din 2022, publicat în septembrie.

Nu doar numărul tancurilor Leopard 2 este un avantaj. Deși modelul britanic Challenger 2 ar fi o îmbunătățire semnificativă față de tancurile din epoca sovietică folosite în prezent de forțele ucrainene, acesta nu este un rival pentru tancurile germane Leopard 2, care pot lovi o țintă de mărimea unui frigider la o distanță de 3 kilometri în timp ce se află în mișcare, scrie Politico.

Logistica tancurilor

Organizarea unei alianței europene pentru furnizarea de tancuri de luptă va ajuta de asemenea la depășirea provocărilor logistice și de instruire pe care aceste echipamente le ridică, au spus experții militari.

Leopard 2 cântărește aproximativ 69 de tone, iar Challenger 2 are aproape 72 de tone, ceea ce le face cu cel puțin 20 de tone mai grele decât tancurile de fabricație sovietică folosite în prezent de Ucraina.

În timp ce forțele ucrainene au cunoștințele necesare pentru a opera tancurile de concepție sovietică, instruirea lor pentru tancurile furnizate de NATO ar putea dura cel puțin două luni, a estimat Thornton.

În plus, tancurile grele au nevoie de tehnică de luptă și de vehicule de sprijin pentru mobilitate.

Nevoia de mobilitate

În ciuda provocărilor logistice, tancurile occidentale ar putea oferi Kievului un avantaj substanțial înainte de o potențială escaladare a ostilităților în primăvară.

„Mobilitatea este esențială într-un război ofensiv”, a declarat pentru Politico un diplomat dintr-o țară din UE care ia în considerare donarea unui număr de tancuri de luptă moderne.

„Dacă Ucraina vrea să aibă șansa de a trece în ofensivă, ea are nevoie de mobilitate cu tunuri grele – nu este suficient să aibă (vehicule) Land Rover de nivel militar sau vehicule blindate de patrulare. Au nevoie de ceva care să poată distruge efectiv tancurile rusești la distanță”, a spus acesta.

Kievul are de asemenea nevoie de tancuri pentru a putea sparge pozițiile fortificate de ruși din orașele cheie de pe linia frontului.

„Ucraina ar avea probleme în tentativa de a organiza o a doua contraofensivă fără o forță mai mare”, a declarat și Anthony King, profesor de studii de război la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

În acest context, oficialii ucraineni se tem că sistemele de rachete HIMARS donate de SUA, care au devastat forțele rusești în timpul contraofensivelor din toamna trecută, se vor dovedi mai puțin eficiente de data aceasta, deoarece inamicul s-a îndepărtat de linia frontului tocmai pentru a evita să fie lovit.

Primele promisiuni

Polonia și Finlanda și-au exprimat deja disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2 pe care le au în dotare, dar aceste țări trebuie să aștepte undă verde din partea Germaniei, care are potrivit contractelor dreptul de a bloca donația către Kiev.

Oficialii de la Helsinki au precizat săptămâna trecută că ar putea trimite un număr mic de tancuri dacă celelalte țări sunt de acord cu o abordare colectivă.

Germania a anunțat că propriile tancuri Leopard 2 ar putea ajunge în Ucraina abia în 2024. Dar Berlinul ar putea dona, de asemenea, un număr de tancuri Leopard 1 mai vechi, care au intrat în serviciu pentru prima dată în 1965, au spus doi diplomați din alte două țări UE, citați de Politico.

oricum, toate țările plănuiesc să livreze tancurile treptat, pentru a răspunde necesității de a instrui forțele ucrainene și de a crea lanțurile de aprovizionare necesare pentru întreținere.

Kievul s-a declarat deja pregătit să le primească. Iurii Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, a declarat că militarii ucraineni ar putea fi pregătiți să opereze tancurile occidentale „în câteva săptămâni și nu în câteva luni” și a îndemnat aliații să înceapă imediat instruirea soldaților pe o serie de posibile noi echipamente.

„Cu cât începem mai repede instrucția, cu atât mai mult timp vom economisi – pentru că așa cum au funcționat lucrurile până acum, mai devreme sau mai târziu, orice tip de armament pe care l-am solicitat, l-am primit”, a spus el.

Cum arată soția lui Victor Pițurcă. Apariție rară a doamnei Mia, care îl crește pe băiatul antrenorului și al Vicăi Blochina

GSP.RO

Cum arată soția lui Victor Pițurcă. Apariție rară a doamnei Mia, care îl crește pe băiatul antrenorului și al Vicăi Blochina



Urmărește-ne pe Google News

Vedeta care a ieșit cu „perdeaua bunicii” în oraș. Ce nume greu a îndrăznit să apară așa în public GALERIE FOTO

Playtech.ro

Vedeta care a ieșit cu „perdeaua bunicii” în oraș. Ce nume greu a îndrăznit să apară așa în public GALERIE FOTO


Este fiul unor mari actori români, a terminat două facultăți, dar s-a călugărit pe Muntele Athos: 'Am pățit..'

Viva.ro

Este fiul unor mari actori români, a terminat două facultăți, dar s-a călugărit pe Muntele Athos: ‘Am pățit..’


ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul din Gorj, în care trei mineri au murit. 25 de oameni, înghesuiți într-un camion care a căzut de pe pod

Observatornews.ro

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul din Gorj, în care trei mineri au murit. 25 de oameni, înghesuiți într-un camion care a căzut de pe pod


FOTO Gimnasta devenită milionară la 18 ani nu se sfiește să pozeze așa: „E ilegal să arăți atât de bine”

Știrileprotv.ro

FOTO Gimnasta devenită milionară la 18 ani nu se sfiește să pozeze așa: „E ilegal să arăți atât de bine”


Codul secret care schimbă viețile utilizatorilor Netflix. Introduci aceste cifre în bara de căutare și te așteaptă o surpriză

FANATIK.RO

Codul secret care schimbă viețile utilizatorilor Netflix. Introduci aceste cifre în bara de căutare și te așteaptă o surpriză


Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit

Orangesport.ro

Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit


Horoscop 18 ianuarie 2023. Fecioarele ar putea descoperi că au puterea de a trece peste anumite neplăceri provocate de cei dragi

HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2023. Fecioarele ar putea descoperi că au puterea de a trece peste anumite neplăceri provocate de cei dragi


Știi ce te face fericită? Avem cadoul perfect!

PUBLICITATE

Știi ce te face fericită? Avem cadoul perfect!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro