Tuesday, March 28, 2023
Home Tehnologie Aproximativ 30% dintre companiile din sectorul imobiliar comercial vor să reducă investițiile în tehnologie pe termen scurt. Anul trecut, procentul a fost în creștere cu doar 7%

Aproximativ 30% dintre companiile din sectorul imobiliar comercial vor să reducă investițiile în tehnologie pe termen scurt. Anul trecut, procentul a fost în creștere cu doar 7%

by admin

Companiile din sectorul imobiliar comercial nu mai sunt interesate la fel de mult de investițiile în tehnologie, pe termen scurt, din cauza contextului economic intern, generat de inflație, costul de forță de muncă sau incertitudinile din lanțul de aprovizionare, conform studiului global Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook.

Potrivit studiului, aproximativ 30% dintre ele intenționează să reducă investițiile de acest tip, procent în creștere de la doar 7% anul trecut.

În ceea ce privește veniturile, acestea vor fi influențate, anul acesta, în principal de persistența inflației, de provocările legate de forța de muncă, de riscurile cibernetice și de reglementările legate de schimbările climatice.

Spațiile de birouri din centrele orașelor sau din zonele sub-urbane (36%, respectiv 35%), clădirile asociate economiei digitale (35%) și proprietățile cu funcții logistice (34%) sunt considerate cele mai atractive segmente din sectorul imobiliar pentru proprietari și investitori în această perioadă, conform studiului global Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook.

Preferința diferă însă în funcție de regiunea analizată: europenii consideră că birourile din zonele periferice prezintă cel mai mare potențial de creștere (35% dintre participanți), companiile asiatice preferă proprietățile asociate economiei digitale (43%), iar jucătorii din America de Nord mizează pe spațiile cu funcții logistice și de depozitare (43%).

Însă, în ciuda unor rezerve privind evoluția pieței pe termen scurt, 66% dintre participanți se așteaptă la îmbunătățire sau stabilitate în privința elementelor fundamentale specifice pieței imobiliare – activitate de leasing (78%), reducerea volumului de spații vacante (71%), nivelul chiriilor (70%), prețul proprietăților (65%), activitatea de tranzacționare (63%), costul finanțării (63%) și disponibilitatea capitalului (60%). 

„Piața imobiliară globală este direct conectată la evoluțiile din economie, astfel că prudența jucătorilor din domeniu este justificată în actualul context încă incert. Există momentan o deconectare temporară între așteptările investitorilor și cele ale dezvoltatorilor, însă cred că acestea se vor armoniza în scurt timp. Accesul la finanțare rămâne un element-cheie în domeniul imobiliar, fiind posibil să vedem mai multe parteneriate și surse alternative de finanțare, precum fonduri de investiții sau chiar «family offices». În România, piața a evoluat pozitiv în 2022. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, volumul investițiilor pe piața comercială a crescut cu 16% în primele nouă luni din 2022, față de aceeași perioadă din anul anterior, dar majoritatea tranzacțiilor au vizat proprietăți din București (55%), cu un interes în creștere pentru spațiile de birouri. Petru acest an ne așteptăm la creșteri și pe sectorul de spații comerciale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, lider al serviciilor de consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Studiul Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat în rândul a 450 de companii cu active de peste 100 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni: America de Nord, Europa și Asia-Pacific.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro