Președintele american Donald Trump se comportă ca și când ar fi singurul jucător cu un as în mânecă la masa negocierilor de pace privind războiul din Ucraina, dar Bruxellesul are o armă secretă de 200 de miliarde de euro cu care ar putea schimba regulile jocului, potrivit Politico.
După ce a fost lăsată în afara discuțiilor dintre SUA și Rusia de luna aceasta legate de încheierea războiului din Ucraina, guvernele europene ar putea apela la „opțiunea nucleară”: confiscarea activelor băncii centrale a Rusiei care au fost înghețate după ce Moscova și-a lansat invazia în Ucraina, cu trei ani în urmă.
Norocul face ca cea mai mare parte a acelor fonduri – în jur de 200 de miliarde de euro – să fie ținute de instituția financiară Euroclear de la Bruxelles. SUA dețin doar 5 miliarde de dolari din activele suverane ale Rusiei.
Confiscarea activelor ar fi o opțiune drastică care, însă, ar garanta un loc de cinste pentru Europa la masa negocierilor, după ce țările europene au fost ignorate de SUA și Rusia în discuțiile organizate la Riad.
În timp ce miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale se pregătesc să se întâlnească săptămâna aceasta în Africa de Sud pentru G20, guvernele UE nu sunt sigure dacă dezghețarea acelor fonduri i-ar demonstra lui Trump că Bruxellesul nu poate fi ignorat sau dacă strategia ar produce rezultate nedorite.
„Putem înlocui sprijinul Statelor Unite” pentru Ucraina cu fondurile rusești confiscate
Cei mai mari agresivi susținători ai Ucrainei consideră că acordarea activelor rusești înghețate Kievului i-ar permite țării devastate de război să preia inițiativa pe câmpul de luptă și să reziste cerințelor lui Trump privind încheierea războiului.
Cu fondurile rusești confiscate, „putem înlocui sprijinul Statelor Unite, dacă SUA va decide să nu mai susțină Ucraina”, a spus ministrul eston de externe Margus Tsahkna. „Avem active rusești înghețate în valoare de 300 de miliarde de euro în Europa și trebuie să le folosim.”
Cu toate că valoarea exactă a activelor rusești din Europa nu se cunoaște, cifra reală s-ar apropia mai mult de 200 de miliarde de euro decât de 300.
Țările nordice și cele baltice – vecinele Rusiei – cred că banii ar trebui înmânați Ucrainei de îndată. Această părere este împărtășită și de Polonia, Cehia și șefa diplomației europene, Kaja Kallas, fostul premier al Estoniei.
Tabăra opusă este formată din jucători cu greutate în UE, precum Germania, Italia, Spania și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se tem că dacă vor confisca fondurile, Uniunea Europeană ar speria investitorii internaționali și ar pierde cel mai mare avantaj pe care îl deține în discuțiile de pace.
„Dacă ai dezgheța activele și i le-ai da Ucrainei, nu le-ai mai avea și nu te-ai mai putea folosi de ele ca monedă de schimb”, a spus un diplomat european.
Activele înghețate vor face parte „din negocierile de la finalul războiului”
Președintele francez Emmanuel Macron a spus la recenta întâlnire cu Trump că aliații occidentali ar putea folosi legal profiturile obținute de pe urma activelor în perioada războiului, dar a insistat că ar fi ilegal să confiști rezervele de bază.
Înghețarea activelor îi oferă Europei un avantaj important, potrivit lui Macron. „Face parte din negocierile de la finalul războiului.”
Kallas a recunoscut că șansele de a confisca fondurile rusești în viitorul apropiat sunt foarte mici. „Trebuie să avem susținerea tuturor pentru asta. Până acum, nu o avem.”
La întâlnirea de la Riad cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov de săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio a sugerat faptul că UE va trebui să se implice în negocierile de pace „la un moment dat” din cauza sancțiunilor pe care le-a impus împotriva Rusiei.
Țările europene recunosc că activele rusești de miliarde de euro din Europa îi vor ajuta să obțină mai mult din partea Kremlinului. „Dacă Rusia vrea cu siguranță să își recupereze banii, atunci trebuie să ne dea ceva la schimb”, a spus diplomatul european citat de Politico.
Cei 27 de lideri ai țărilor UE au fost de acord ca activele să rămână înghețate până când Rusia va accepta să plătească despăgubiri de război Ucrainei. Costurile de reconstrucție sunt estimate la 486 de miliarde de dolari de către Banca Mondială.
„Mulți se opun dezghețării pentru că ei îi văd drept banii pentru reconstrucție”, a spus un al doilea diplomat UE.
Odată cu discuțiile purtate cu oficialii americani, Rusia s-a arătat mai deschisă acestei variante, atâta timp cât fondurile vor fi folosite și pentru reconstrucția regiunilor ucrainene care se află sub controlul Moscovei, potrivit Reuters.
Editor : Raul Nețoiu