Thursday, September 28, 2023
Home România Armata a găsit noi bucăți din dronele rușilor pe teritoriul României. Iohannis l-a sunat pe șeful NATO

Armata a găsit noi bucăți din dronele rușilor pe teritoriul României. Iohannis l-a sunat pe șeful NATO

by admin

Data actualizării:
Data publicării:

Armata a găsit fragmente de drone rusești pe teritoriul României, la 2.5 kilometri de Plauru. FOTO: Inquam Photos

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că militarii au găsit sâmbătă, la aproximativ 2.5 kilometri sud-est de localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aceasta este “o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”. Șeful statului a adăugat că a vorbit cu Secretarul General al NATO și l-a informat despre aceste bucăți de drone găsite. Jens Stoltenberg a declarat ulterior discuției cu Klaus Iohannis că nu există indicii ale unui atac intenționat asupra NATO.

“Sâmbătă, 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică”, transmite MApN.


Klaus Iohannis susține că este pusă în pericol siguranța românilor din zonă

Președintele României a declarat că găsirea de noi fragmente de dronă indică încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian al României, având riscuri reale la adresa securității românilor care locuiesc în zonă. Șeful statului a condamnat incidentul.

“Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război.

Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre!”, transmite președintele României Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a discutat cu șeful NATO, Jens Stoltenberg

Iohannis a vorbit cu Jens Stoltenberg, pe care l-a informat cu privire la bucățile de drone care au fost identificate de armată.

“În acest context, am avut astăzi o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră.

Așa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, a conchis șeful statului.

Totodată, și ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război.

“Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. 

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real”, mai arată ministerul Apărării.

Jens Stoltenberg arată că nu există indicii că Rusia a avut intenția de a lovi NATO

Jens Stoltenberg a scris pe Twitter, în urma discuției cu președintele Klaus Iohannis, că “nu există indicii ale unei intenții de a ataca #NATO, însă atacurile sunt destabilizatoare. Salut decizia SUA de a trimite mai multe avioane F-16 pentru poliția aeriană a NATO. Suntem solidari cu România”.


Tudor Cernegă, primarul din Ceatalchioi, susține că a trimis numeroase sesizări cu privire la bucăți de dronele rusești care cad în România

“Am avut unele informații, care au fost transmise după procedura stabilită cu domnul prefect. Informațiile au ajuns la cei de la armată. Armata a făcut verificări și s-a găsit acel segment de dronă. Mulțumesc Armatei că s-a aplecat cu seriozitate și am colaborat cum trebuie.

Mă bucur că s-a dat crezare informațiilor de la localnici (…)”, a transmis edilul comunei tulcene.

În ceea ce privește starea localnicilor din Ceatalchioi, primarul a spus că “oamenii știau de mai mult timp că e posibil să cadă drone, că au căzut, că au vâjâit deasupra locuințelor, fapt ignorat nejustificat de anumite autorități. Acum, prezența armatei este ceva în plus pentru siguranța oamenilor și faptul că se vor lămuri și dumnealor”, a mai spus acesta.

Primarul susține că a mai atras atenția autorităților cu privire la pericolul proiectilelor care pot cădea pe teritoriul României, dar i s-a atras atenția.

“Chiar Șeful Statului Major a spus că în timp ce căutau drone una a căzut în Dunăre. Dacă spunea un localnic, nu credea nimeni. Au văzut soldații, care executau misiuni cu șalupa. Am făcut niște declarații și mi s-a atras atenția că pot băga țara în război, secretomania între instituții nu duce la nimic bun”, a conchis Tudor Cernegă.

Editor :
Andreea SmereaDescarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro