Thursday, November 30, 2023
Home Internațional Armata israeliană spune că forțele sale luptă în „inima orașului Gaza”. Liderul Hamas din enclavă „a fost înconjurat în buncărul său”

Armata israeliană spune că forțele sale luptă în „inima orașului Gaza”. Liderul Hamas din enclavă „a fost înconjurat în buncărul său”

by admin

Data actualizării:
Data publicării:

Foto: Profimedia Images

Oficialii israelieni de rang înalt, inclusiv premierul Netanyahu și ministrul său al apărării, au vorbit, marți, pentru prima oară despre care va fi statutul de după război al Fâșiei Gaza. Netanyahu a spus, într-un interviu pentru ABC News, că Israelul va avea „responsabilitatea generală a securității” în Gaza „pe o perioadă nedeterminată” la sfârșitul războiului, un indiciu că IDF ar urma să ocupe Gaza, iar enclava să devină un teritoriu ocupat, la fel ca Cisiordania. În același timp, ministrul apărării, Yoav Gallant, a spus că Israelul „își va rezerva libertatea completă de acțiune pentru a răspunde la orice situație din Fâșia Gaza” la sfârșitul războiului. Anterior, IDF a înconjurat orașul Gaza, separând, practic, Fâșia în două jumătăți separate. Ar urma asedierea completă a orașului pentru eliminarea teroriștilor Hamas.

Livetext-ul care a acoperit evenimentele legate de războiul din Israel între 7 și 18 octombrie poate fi citit AICI.

Livetext-ul care a acoperit evenimentele legate de războiul din Israel între 18 octombrie și 7 noiembrie poate fi citit AICI.

Cronologia evenimentelor de marți, 7 noiembrie 2023

Netanyahu: Orașul Gaza e înconjurat și IDF acționează în interior

ACTUALIZARE 21:51 Prim-ministrul Benjamin Netanyahu spune că orașul Gaza „este înconjurat” și că trupele israeliene „acționează în interiorul său”, „aplicând presiune pe Hamas în fiecare oră și în fiecare zi”.

Deși și premierul și ministru său al apărării au făcut afirmații similare în ce privește acțiunile IDF în interioriul orașului Gaza, este neclar ce se întâmplă mai exact în cadrul operațiunii trupelor israeliene.

„Până acum am ucis mii de teroriști, de deasupra și de sub pământ. Hamas află că putem ajunge în locuri în care nu credeau că putem să o facem. Iar campania este încă în desfășurare.

Pe frontul diplomatic, acționăm constant pentru a permite IDF spațiul de manevră să continue operațiunea. Nu ne vom opri până ce nu avem victoria”, a spus premierul israelian.

Netanyahu a adăugat că este în legătură constantă cu președintele Joe Biden și i-a mulțumit din nou acestuia pentru sprijin – „Apreciem mult sprijinul său, al administrației și al poporului american”.

SUA se opun unei noi ocupații a Fâșiei Gaza de către Israel

ACTUALIZARE 21:32 Statele Unite se opun unei ocupații noi și pe termen lung a Fâșiei Gaza de către Israel, a informat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de BBC.

La o conferință de presă, Vedant Patel a spus că SUA nu susține o relocare a palestinienilor în afara Gaza.

„Perspectiva noastră este că palestinienii trebuie să se afle în avangarda acestor decizii, că Gaza este teritoriu palestinian și că va rămâne teritoriu palestinian”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt a făcut afirmațiile ca răspuns la o întrebare legată de spusele premierului Netanyahu, care a dat de înțeles, anterior, că Israelul va ocupa din nou Gaza la finalul războiului împotriva Hamas.

Hezbollah „va face greşeala vieţii sale” dacă intră în războiul Israel-Hamas, ameninţă Netanyahu

ACTUALIZARE 21:22 Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, avertizează, marţi, într-o alocuţiune,Hezbollah că va face „greşeala vieţii sale” dacă intră în războiul Israelului împotriva Hamas.

„Dacă Hezbollah decide să intre în război va face greşeala vieţii sale”, a ameninţat Benjamin Netanyahu.

Liderul Hamas din Gaza, înconjurat în buncărul său

ACTUALIZARE 20:16 Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a confirmat, marți seară, că forțele IDF se află în „inima orașului Gaza” și că liderul din enclavă al Hamas, Yahya Sinwar, a fost înconjurat în buncărul său, conform Sky News.

Oficialul israelian nu a precizat, însă, unde se află acest buncăr sau locul în care se află liderul teroriștilor.

Gallant a mai spus că Israelul „nu va guverna Gaza după război, și nici Hamas nu o va face”, o încercare de a clarifica declarațiile ambigue de mai devreme ale sale și ale premierului Netanyahu.

Cei doi au spus că „Israelul va fi responsabil de securitatea din Gaza” și că „nu va mai fi vreo amenințare de securitate din Gaza, iar Israelul își va rezerva libertatea totală de acțiune pentru a răspunde la orice situație din Fâșia Gaza care presupune orice pericol”.

„Fâșia Gaza este cea mai mare bază teroristă construită vreodată de omenire”

ACTUALIZARE 20:03 Ministrul israelian al apărării spune, într-un discurs televizat de marți, că Fâșia Gaza este „cea mai mare bază teroristă construită vreodată de omaenire” și că forțele terestre ale IDF au luat cu asalt „fortărețele teroriste, din toate direcțiile, în coordonare perfectă cu forțele aeriene și maritime”, a transmis Times of Israel, citat de The Guardian.

Ministrul israelian a respins din nou posibilitatea unei pauze umanitare în Gaza.

„Pauzele umanitare, pentru mine, înseamnă eliberarea prizonierilor luați de animale. Nu va fi niciun armistițiu umanitar fără eliberarea ostaticilor”.

Forțele israeliene luptă în „inima orașului Gaza”

ACTUALIZARE 19:59 Armata israeliană a transmis, marți seară, că trupele sale luptă „în mai multe centre semnificative” ale Fâșiei Gaza, în cadrul unui război „complex și dificil” cu teroriștii Hamas.

Comandamentul sudic al armatei israeliene a luptat „non-stop” timp de o lună pentru a lovi „în centrul capacităților Hamas”, a spus generalul Yaron Finkelman, într-un comunicat de marți.

El a mai spus că soldații israelieni „elimină teroriști, descoperă tuneluri, distrug armament și continuă să avanseze spre centrul teritoriului inamic”.

„Luptăm în aceste moment în centre semnificative ale Fâșiei Gaza. Tocmai m-am întors de acolo. Pentru prima oară într-un deceniu, IDF luptă în inima orașului Gaza. În inima terorii. Este un război dificil și complex și, din păcate, presupune costuri”, a declarat militarul citat.

ONU: 5.000 de oameni au străbătut pe jos drumul din nordul Gaza până în sudul enclavei

ACTUALIZARE 19:19 În jur de 5.000 de oameni au plecat pe jos din nordul Gaza în sudul acesteia, pe parcursul „ferestrei” de patru ore de luni, conform agenției ONU pentru Coordonarea Situațiilor Umanitare (OCHA), citată de CNN.

Armata israeliană ceruse, anterior, locuitorilor din nordul Gaza să plece spre sud, deschizând un coridor între ora locală 10:00 și ora locală 14:00. 

„Din cauz deteriorării grave a drumului, distanța putea fi parcursă doar pe jos. Familii întregi, cu copii, bătrâni și persoane cu dizabilități au mers pe distanțe lungi, ținându-și în mâini toate bunurile”, a informat OCHA.

Agenția ONU a mai raportat că în jur de 1,5 milioane de oameni din Gaza sunt strămutați în interiorul enclavei. Dintre ei, în jur de 717.00 se află în adăposturi ONU, 122.000 în spitale, biserici și clădiri publice, alți 110.000 în școli, iar restul se află împreună cu familii gazdă.

Israelul „va controla securitatea” din Gaza, după război, spun liderii israelieni

ACTUALIZARE 18:08 Premierul guvernului Israelului, Benjamin Netanyahu, a vorbit despre viitorul Fâșiei Gaza după războiul împotriva Hamas. Liderul israelian a dat indicii despre o posibilă ocupație a enclavei de către IDF, spunând că Israelul „va controla situația de securitate” din teritoriu „pe termen nedeterminat”.

Și ministrul său al apărării, Yoav Gallant, a făcut afirmații care sugerează că Israelul se pregătește de ocuparea militară a enclavei după finalul războiului.

Vorbind în Comisia pentru Apărare și Afaceri Externe, marți dimineață, Gallant a spus că „la finalul acestei campanii, Hamas ca organizație militară și organizație de guvernare în Gaza va înceta să existe”.

„Nu va mai fi vreo amenințare de securitate din Gaza, iar Israelul își va rezerva libertatea totală de acțiune pentru a răspunde la orice situație din Fâșia Gaza care presupune orice pericol”, a spus Gallant, citat de CNN.

Sute de oameni așteaptă evacuarea la punctul de la Rafah

ACTUALIZARE 17:30 Sute de cetățeni străini încă aşteaptă, marţi, la terminalul de la Rafah, în Fâşia Gaza, să fie evacuați spre Egipt din enclava palestiniană bombardată fără întrerupere de armata israeliană.

„Punctul de graniță de la Rafah a fost deschis în această dimineaţă şi sunt în curs dispoziţii pentru plecări”, a confirmat Wael Abou Omer, un purtător de cuvânt al administraţiei din partea palestiniană a terminalului. Purtătorul de cuvânt de la Rafah a menţionat o listă de 500 de persoane autorizate să intre în Egipt, marţi.

În faţa terminalului, Farid Nawasra, un tată de familie deţinător al unui paşaport rusesc, a povestit că a aşteptat multe zile să fie înscris pe această listă. „Copiii mei au văzut lucruri oribile, am suferit mult (…) şi sperăm astăzi că ni se va permite să trecem”, a spus el pentru AFP, citat de Agerpres.

Pentru Myrian Abu Chaaban, posesoare de paşaport românesc, faptul că a ajuns până la terminal este o uşurare. „Sunt fericită că am reuşit să ajungem la frontieră, pentru că drumul a fost atât de agitat până aici”, a spus ea.

Timp de trei zile săptămâna trecută, de miercuri până vineri, au fost lăsaţi să iasă prin terminal zeci de răniţi palestinieni şi sute de deţinători de paşapoarte străine. După o închidere de două zile, plecările s-au reluat la Rafah, luni.

„Ieri, luni, au sosit 96 de camioane cu ajutoare umanitare, iar 19 răniţi, un bolnav şi în jur de 200 de persoane de naţionalitate străină au plecat”, a precizat acelaşi purtător de cuvânt.

Imagini prin satelit arată distrugeri la punctul de la Erez, principalul punct de trecere între nordul Fâşiei Gaza şi sudul Israelului, închis din 7 octombrie.

Cu titlu excepţional, postul de trecere de la Karem Abou Salem (Kerem Shalom, de partea israeliană) a fost deschis, vineri, pentru a lăsa să intre în Gaza valuri de lucrători palestinieni, care fuseseră deţinuţi în Israel de la începutul războiului.

Nou bilanț al deceselor

ACTUALIZARE 16:30 Ministerul sănătății din Gaza, controlat de Hamas, susține că 10.328 de oameni au fost uciși în enclavă de la începutul ostilităților, inclusiv peste 4.100 de copii.

Datele și informațiile transmise din sursele Hamas nu pot fi verificate independent și au fost puse sub semnul întrebării de mai mulți oficiali occidentali. OMS spune, însă, că ele sunt, cel mai probabil, reale.

Israelul se pregătește de asediu

ACTUALIZARE 14:20 Israelul le-a oferit civililor încă prinși în orașul Gaza proaspăt încercuit o fereastră de patru ore pentru a pleca marți, iar rezidenții care evadau au spus că au trecut pe lângă tancuri în poziție de atac.

Israelul spune că forțele sale au înconjurat orașul Gaza și că sunt gata să îl asedieze în curând în campania lor de anihilare a islamiștilor Hamas care au atacat orașele israeliene în urmă cu exact o lună.

Editor :
Adrian DumitruDescarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro