Thursday, September 28, 2023
Home Știință Artă și știință, într-o expoziție surprinzătoare, la META Spațiu

Artă și știință, într-o expoziție surprinzătoare, la META Spațiu

by admin

Expoziția „Porous Matter. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society” de la galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara, aprofundează conceptul de „materie poroasă” și explorează implicațiile sale în diverse contexte.

Printr-o abordare interdisciplinară care combină arta, știința și perspectivele societății, expoziția își propune să facă lumină asupra frumuseții ascunse și a semnificației profunde ale „fracțiilor vide” din lumea noastră.

Patru artiști din România și din Norvegia – Floriama Cândea, Maria Castellanos, Cosmin Haiaș, Stahl Stenslie, și patru oameni de știință – Florin Drăgan (UPT), Alex Hansen (Porelab), Liviu Marșavina (UPT), Marcel Moura (Porelab), alături de echipa curatorială a proiectului – Mirela Stoeac-Vlăduți (curator) și Loredana Nedelcu (asistentă curator), examinează prin lucrările și perspectivele lor relația complexă dintre materiile poroase și impactul cercetării acestora asupra ideilor și societății în ansamblu.

Prin instalații de artă contemporană, al experimentelor artistice și științifice, expoziția invită vizitatorii să reflecteze asupra naturii multifațetate a fracțiilor vide și a rolului lor în modelarea mediului nostru fizic și conceptual.

Expoziția este rezultatul unei strânse colaborări între artiști, oameni de știință, curator și colaboratori, care a început cu vizite de laborator, realizarea a numeroase experimente științifice, sesiuni de lucru și dialoguri multiple.

Artă vs. știință, într-un proiect comun

„Proiectul a început din anul 2021, când împreună cu parteneri de la PoreLab – un centru de excelență în fizică, din Norvegia, și cei de la Universitatea Politehnică din Timișoara ne-am dat seama cât de importantă este crearea unei legături mai strânse între artiști și oameni de știință. Ne-am dorit să creăm această intersecție dintre artă și știință prin care artiștii să creeze pe baza a ceea ce experimentează împreună cu oamenii de știință”, spune Mirela Stoeac-Vlăduți.

„Acst proiect a oferit atât oamenilor de știință, cât și artiștilor posibilitatea de a discuta idei și de a explora partea științifică a materialelor poroase și de a le transforma ulterior în lucrări de artă. Am fost foarte surprins să descopăr cât de diferit lucrează artiștii și oamenii de știință. Ceea ce am învățat de la un artist a fost cât de eliberată este mintea lor de orice reguli, pentru că în știință noi trebuie să urmăm regulile, fiecare lucru trebuie să se potrivească undeva, dar arta nu trebuie să se potrivească nicăieri, e liberă”, a afirmat, la rândul lui, Alex Hansen, directorul Porelab – Centru de excelență, absolvent al Universității Cornell (SUA), membru al Academiei Norvegiene de Științe și Litere.

***

Proiectul POROUS MATTER. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society beneficiază de suma de 424,927 lei din partea Islandei, Norvegiei și Liechtenstein, prin Granturile SEE și Norvegiene. Proiectul este finanțat din Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021. Mai multe informații găsiți pe www.eeagrants.ro

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

About Post Author

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro