vineri, decembrie 27

Parlamentul australian a aprobat joi o legislaţie care interzice accesul la reţelele sociale pentru cei sub 16 ani, una dintre cele mai stricte măsuri din lume în acest domeniu pentru platforme precum X, TikTok, Instagram sau Facebook, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. 

Textul, care a obţinut undă verde de la amândouă camerele parlamentului şi sprijinul principalelor partide, ar urma să solicite în curând acestor platforme să ia „măsuri rezonabile” pentru a-i împiedica pe copiii până în 16 ani să aibă cont.

Nerespectarea acestei obligaţii va putea duce la amenzi de până la 50 de milioane de dolari australieni (30,7 milioane de euro).

Proiectul de lege a primit joi undă verde de la Senatul australian, după cel al camerei inferioare cu o zi înainte, şi nu există nicio îndoială cu privire la intrarea sa în vigoare.

Premierul de centru-stânga Anthony Albanese, care se pregăteşte pentru alegeri la începutul anului viitor, a apărat cu entuziasm noile reguli, asigurându-şi sprijinul multor taţi şi mame.

Înaintea votului, Albanese a declarat că reţelele sociale sunt „o platformă care favorizează presiunea socială, o sursă de anxietate, un canal pentru escroci şi, cel mai rău, un instrument pentru prădătorii online”.

El a afirmat că vrea ca tinerii australieni „să pună telefoanele jos şi, în schimb, să meargă la terenurile de fotbal şi cricket, tenis, volei şi la piscină”.

Mai multe platforme au denunţat în ce le priveşte, înainte de vot, o decizie „pripită”, exprimând „îngrijorări serioase” cu privire la potenţialele „consecinţe nedorite”.

„Voi găsi o cale”

Tineri australieni spun deja că intenţionează să ocolească această interdicţie.

„Voi găsi o cale, iar prietenii mei vor face la fel”, a declarat pentru AFP Angus Lydom, în vârstă de 12 ani. „Aş vrea să folosesc în continuare (reţelele sociale), ar fi ciudat să nu le am şi să nu pot vorbi cu prietenii mei când sunt acasă”, explică el.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru Elsie Arkinstall, de 11 ani, care crede că reţelele de socializare îşi au locul chiar şi pentru copii, care pot urmări tutoriale de patiserie sau de artă. „Nu poţi învăţa toate astea din cărţi”, spune ea.

Pe hârtie, interdicţia este una dintre cele mai stricte din lume. Dar contururile exacte ale aplicării sale rămân neclare. Textul aproape că nu oferă detalii cu privire la metodele de aplicare, astfel încât unii experţi şi-au exprimat îndoielile cu privire la fezabilitatea tehnică a acestei interdicţii şi pun la îndoială caracterul simbolic al acesteia.

Companiile de tehnologie vor avea la dispoziţie cel puţin un an pentru a se conforma noii obligaţii, timp în care autorităţile de reglementare australiene trebuie să clarifice detaliile legate de aplicarea legii.

Anumite platforme precum WhatsApp şi YouTube, de care adolescenţii ar putea avea nevoie pentru a-şi face temele, ar urma, pe de altă parte, să fie exceptate de la noile reguli.

Ar trebui adoptate programele care îi învaţă pe copii să reflecteze „în mod critic” la ceea ce văd online, cum este în Finlanda, a indicat pentru AFP experta în reţele sociale Susan Grantham.

Intrarea în vigoare a acestei noi legislaţii va fi urmărită îndeaproape în străinătate, mai multe ţări luând în considerare implementarea unor restricţii similare.

În statul american Florida, în ianuarie urmează să intre în vigoare o lege care interzice deschiderea unui cont pe astfel de reţele celor sub 14 ani, dar modalităţile practice nu au fost stabilite.

Şi în Spania, guvernul a prezentat în iunie un proiect de lege pentru interzicerea accesului la reţelele sociale pentru cei sub 16 ani, deşi metoda de verificare a vârstei nu a fost stabilită. Nu a fost deocamdată programată dezbaterea proiectului.

China, la rândul ei, a restricţionat accesul minorilor din 2021 şi cere identificarea printr-un document de identitate. Cei sub 14 ani nu pot petrece mai mult de 40 de minute pe zi pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, iar timpul pentru jocuri online pentru copii şi adolescenţi este limitat.

Editor : C.L.B.

Acțiune.
Exit mobile version