vineri, decembrie 27

Președintele american Joe Biden a aprobat un nou memorandum privind securitatea națională înainte ca Donald Trump să își înceapă al doilea mandat la Casa Albă, au declarat surse confidențiale din administrația lui Biden, citate miercuri de Associated Press, potrivit Kyiv Independent. 

Revenirea iminentă a lui Trump la Casa Albă, în ianuarie, ridică îngrijorări cu privire la viitoarele relații dintre Washington și partenerii, dar și adversarii săi, inclusiv Rusia.  

Memorandumul ar putea deveni „o foaie de parcurs” pentru următoarea administrație, deoarece pare să încerce să contracareze cooperarea în creștere dintre China, Iran, Coreea de Nord și Rusia. Administrația Biden a început redactarea recomandărilor în vară, potrivit AP.

Documentul nu va fi publicat însă din cauza „unor concluzii sensibile”, au declarat oficialii pentru AP, care au vorbit sub rezerva anonimatului, conform regulilor de bază ale Casei Albe.

Ce conține memorandumul

Memorandumul conține patru recomandări generale, cum ar fi îmbunătățirea cooperării între agențiile guvernamentale ale SUA, accelerarea schimbului de informații cu aliații cu privire la patru adversari-cheie, ajustarea utilizării sancțiunilor și a altor instrumente economice pentru o eficacitate maximă și îmbunătățirea pregătirilor pentru rezolvarea crizelor simultane care implică adversari, a raportat AP.

Biden și Trump au viziuni „extrem de diferite” asupra lumii, dar oficiali din ambele administrații au declarat că vor încerca să se coordoneze în ceea ce privește problemele de securitate națională în timpul tranziției.

Memorandumul lui Biden „nu încearcă să îngrădească (administrația Trump) sau să o încline către o opțiune politică sau alta”, a declarat un oficial pentru AP, adăugând că documentul este menit să ajute viitoarea administrație să construiască „capacități” pe măsură ce își elaborează politicile privind unele dintre „cele mai dificile probleme de politică externă” cu care se va confrunta.

Între timp, Rusia și-a consolidat legăturile economice și militare cu China, Iranul și Coreea de Nord.

Moscova primește drone de la Teheran și a împrumutat tehnologia Iranului pentru a-și lansa propria producție internă. Și Coreea de Nord a aprovizionat Rusia cu proiectile de artilerie și rachete încă din primele luni ale războiului, iar în această toamnă a trimis soldați în Rusia. Coreea de Nord a fost prima țară care a intrat în război cu forțele sale pentru Vladimir Putin.

China, la rândul său, a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de bunuri cu dublă utilizare ai Rusiei de la începutul invaziei pe scară largă. Cele două națiuni efectuează, de asemenea, patrule comune în regiunea arctică.

Editor : C.L.B.

Acțiune.
Exit mobile version