luni, ianuarie 20

Blue Monday sau lunea tristă este denumirea dată zilei de luni din a treia săptămână din ianuarie. Ziua de 20 ianuarie mai este cunoscută și sub denumirea de cea mai tristă zi din an. Psihologul Radu Leca a explicat pentru Digi24 care sunt factorii care pot contribui la starea de spirit negativă asociată cu cea mai deprimantă zi a anului.

Termenul de Blue Monday sau cea mai tristă zi din an, a fost conceput pe baza mai multor factori deprimanți specifici, care pot contribui la o stare generală de tristețe sau lipsă de motivație. În contextul zilei de Blue Monday, starea de supărare, anxietate ori chiar depresie este scoasă cât mai mult la suprafață în rândul populației, pentru a există o aplicatibilitate mai mare decât în cazul stării de fericire.

Ce este Blue Monday și cum descriu specialiștii cea mai tristă zi din an

„Atribuirea unei zile a tristeții, care poartă denumirea de Blue Monday, a apărut pentru prima dată în anul 2005, în cadrul unei companii de publicitate. S-a folosit această formulă pentru a sugera că această zi chiar este, în mod științific, cea mai tristă din an, din cauza unor combinații de factori negativi.

Printre cele mai populare conotații negative care sunt legate de cea mai tristă zi din an se află: schimbarea vremii, structura financiară, rezoluțiile Anului Nou și distanța față de sărbători. Cum se traduce asta mai exact.

Vremea – mai exact, schimbările meteorologice care apar în această perioadă. Zilele sunt mai scurte, temperaturile scăzute, iar acești factori pot afecta starea generală de spirit;

Structura financiară – poate avea legătură cu faptul că, după sărbători, multe persoane se confruntă cu consecințele cheltuielilor compulsive din luna decembrie;

Rezoluțiile Anului Nou – sunt persoane cărora le este greu să respecte rezoluțiile stabilite la începutul anului, iar eșecul, în acest caz, poate duce, automat, la o stare de tristețe/sentimente de descurajare.

Distanța față de sărbători – se încheie perioada sărbătorilor, a vacanțelor și întâlnirilor cu cei dragi, iar toate acestea pot contribui la o stare generală de tristețe și lipsă de motivație.

Mergând pe această idee, se consideră că a treia zi de luni din ianuarie reprezintă Blue Monday” a declarat pentru Digi24 psihologul Radu Leca.

Putem spune că există, în realitate, o zi a tristeții?

„Din punctul meu de vedere, termenul, cât și semnificația acestei zile nu are nicio valoare. Blue Monday reprezintă o formă de manipulare a unei mase uriașe de oameni.

Avem de-a face cu o zi la fel ca oricare alta, dar numită în acest fel doar cu scop publicitar. Odată cu această denumire, deja comercială, pot crește anumite tipuri de vânzări la nivel mondial, deoarece se vor căuta cadouri și se vor organiza evenimente tocmai pentru a sublinia acest eveniment”, subliniază sursa Digi24.

Acest eveniment mediatizat tot mai mult poate duce la o creștere a numărului de persoane care pot fi diagnosticate cu depresie sau anxietate

„Existența la nivel mondial a unor surse comune (referitor la Blue Monday) pentru, deja, 2 miliarde de pacienți depresivi și anxioși reprezintă o formă de manipulare a unei mase uriașe de oameni. Toate aceste informații mediatizate nu vor duce decât la o creștere a intensității prezenței simptomatologiei depresiei și anxietății, dar și la o înmulțire a numărului pacienților, odată cu fiecare aducere aminte a existenței acestei surse/zile.

Avem de-a face cu mai multe tipuri de surse valide la nivel internațional pentru toate persoanele care deja se află în această stare de tristețe/dezamăgire. Persoanele care sunt diagnosticate cu depresie se adâncesc și mai mult în această stare atunci când simt evenimente de acest gen (Blue Monday), iar persoanele anxioase se simt confortabil în această stare de frică/tensiune, chiar dacă ei, oficial, nu recunosc.

Orice formă de comericalizare a unui eveniment ce ține de sentimente, dar și de simptomatologie va face dintr-un număr impresionant de bolnavi, un număr mai mare de potențiali pacienți” a transmis psihologul Leca.

Care sunt principalii factori care pot genera stări de depresie unei persoane

„La nivel mondial se presupune că, fiecare persoană ar trebui să aibă o structură hormonală genetică, moștenită, văzută și înțeleasă în familie, dată de o sursă deosebit de importantă, care să favorizeze apariția atât a depresiei, cât și a anxietății și a tulburării de panică.

Atât depresia, cât și anxietatea, atacurile de panică și structura de tulburare obsesiv compulsivă au în comun un singur lucru și anume lipsa de iubire, de atenție, de validare ori de a fi văzut în orice împrejurare, fie că vorbim de familie, cuplu, job sau prieteni.

Depresia, anxietatea sau orice altă tulburare emoțională trebuie să aibă surse, iar acestea au fost documentate științific de-a lungul timpului. Însă, în realitate, ele reprezintă, un rezultat al unor acțiuni. În acest caz, sursa, fără aceste rezultate, care stă la baza existenței depresiei/anxietății în rândul unei persoane are legătură cu lispa de iubire”, conchide psihologul Radu Leca.

Acțiune.
Exit mobile version