sâmbătă, ianuarie 25

Noul Guvern din Bulgaria a abandonat planul de a adera la zona euro la 1 ianuarie 2026, după ce ministrul de Finanţe Temenuzhka Petkova a anunţat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergenţă de la Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, informează Novinite.

Datele publicate recent de Eurostat arată că în decembrie rata anuală a inflaţiei în Bulgaria îndeplinea criteriul stabilit în Tratatul de la Maastricht pentru adoptarea euro.

Începând din decembrie 2024, inflaţia medie anuală în Bulgaria se situează la 2,6%. Comparativ, Lituania, Finlanda şi Italia aveau rate ale inflaţiei de 0,9%, 1% şi, respectiv, 1,1%, conform Eurostat.

Analiştii susţin că rata inflaţiei în Bulgaria este în intervalul ţintă stabilit în Tratatul de la Maastricht. Conform acestui document, criteriul privind inflaţia este calculat folosind rata medie a inflaţiei din trei state membre UE cu cea mai scăzută inflaţiei. Se adaugă 1,5 puncte procentuale la această medie şi se fixează plafonul la 2,5%. În condiţiile în care în Bulgaria inflaţia s-a situat la 2,6%, deviaţia de la obiectiv este de doar 0,1%.

În pofida optimismului din trecut şi a declaraţiilor privind oportunitatea aderării la zona euro, unii parteneri din coaliţia guvernamentală au fost mult timp reticenţi privind adoptarea rapidă a euro.

Petkova a indicat că există dificultăţi financiare semnificative, anunţând un deficit de peste 3,6 miliarde de leva în primul trimestru din 2025. Oficialul intenţionează să retragă actuala Lege a Bugetului şi să depună un nou proiect până în 14 februarie, sperând să limiteze deficitul la 3% din PIB. Guvernul din Bulgaria va folosi temporar fondurile de rezervă pentru a acoperi cheltuielile din ianuarie şi pentru a asigura funcţionarea statului.

Ministrul de Finanţe şi-a exprimat îngrijorarea privind situaţia finanţelor publice, din cauza politicilor „nerezonabile” din ultimii trei ani. Ea a avertizat că cetăţenii bulgari vor trebuie „să plătească factura” şi a dat asigurări că sunt asigurate fondurile pentru plăţile sociale.

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version