vineri, noiembrie 22

În structura anului școlar 2024-2025, elevii cu media notelor peste 7 pot beneficia de bursă de reziliență. Valoarea bursei este de 300 de lei pe lună și se acordă elevilor care se află în primii 30% din clasă. Din acest an școlar, bursele de merit se vor acorda elevilor cu media anuală de cel puțin 9,50.

Elevii cu media școlară de cel puțin nota 7, media generală anuală/media de admitere din clasa a IX-a, sau media primelor module din clasa a V-a, pot primi începând cu luna noiembrie bursă de reziliență.

„O altă modificare vizează bursa de merit. Aceasta se acordă tuturor elevilor cu media anuală de cel puţin 9,50. Pentru clasa a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare ale anului şcolar în curs. Pentru clasa a IX-a, similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu. Pentru toţi ceilalţi elevi se va lua în considerare media anului şcolar trecut. Bursa  de merit va avea acelaşi cuantum ca şi până acum, de 450 de lei pe lună.

Bursele de merit se acordă în continuare şi elevilor care au obţinut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei precum: 

  • premiul I la etapele naţionale ale concursurilor sau competiţiilor şcolareşti extraşcolare, recunoscute şi finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei;
  • elevilor care au obţinut medalii aur sau locul I la campionatele naţionale organizate de Federaţiile naţionale olimpice sau la probele olimpice, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca. 

„Bursele de merit şi de rezilienţă, cumulate se acordă pentru minim 30 la sută dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu şi liceu, inclusiv pentru învăţământul profesional şi dual. Se menţine astfel măsura acordării burselor pentru primii 30 la sută dintre elevii fiecărei clase şi în continuare vom încuraja elevii să înveţe mai mult. Doar în situaţia în care la nivelul unei clase, bursele de rezilienţă şi cele de merit, cumulate, nu vor reprezenta 30 la sută din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30 la sută”, anunță Ministrul Educației.

Criterii de acordare pentru bursa de reziliență

Potrivit metodologiei cadru de acordare a burselor, vor primi burse de rezilență astfel:

Elevii de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a;

Elevii din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două module de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu nota 7, în ordinea descrescătoare a mediilor;

Elevii din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, care au obținut cel puțin media de admitere 7 în învățământul liceal sau profesional/dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere;

Elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, care revin după școlarizarea din cadrul „Școlii din Spital” în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior;

 Elevii care pot beneficia de bursa de reziliență de 300 de lei

Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, acordată pe bază de medie, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu şi de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat.

Prin excepție, în clasele în care elevii care îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și de reziliență nu reprezintă cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.

În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor pe primele 2 module egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

Bursele de merit și reziliență sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fie promovat la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior.

În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de reziliență/bursa de merit, pentru luna respectivă, potrivit Art. 16.

O altă noutate în anul școlar 2024-2025 este aceea că au dreptul la bursă de merit și bursă de reziliență și elevii din învățământul profesional și dual, care au obținut:

  • Premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației;
  • Premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației.
  • Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior, ca medie generală, ori rezultate la competiții.

Bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit. Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II, și cu bursa de merit/ bursa de reziliență și bursa tehnologică, prevede metodologia nouă.

Cum se calculează bursa de reziliență pentru elevi

Bursele acordate elevilor se calculează după formula care are în vedere: suma stabilită prin lege, zilele de vacanță, zilele libere. Astfel, se va calcula:

  • Cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru – CmB;
  • Număr de zile lucrătoare din luna respectivă – NZL;
  • Număr de zile de vacanță din luna respectivă – NZV.

Formula de calcul este: (CmB/NZL) x (NZL – NZV) = suma bursei școlare de merit/reziliență/tehnologică.

Exemplu concret pentru calculul unei burse de reziliență pentru elevi,  luna septembrie 2024:

Formula de calcul este aceeași: (CmB/NZL) x (NZL – NZV), iar cuantumul stabilit de lege pentru bursa de reziliență este de 300 lei.

Astfel, se va calcula:

  • (300 împărțit la 21 = 14,285) înmulțit cu (21-5= 16). 14,285 x 16 = 228, 56 lei, se va rotunji la 229 lei/lună – bursa de reziliență pentru un elev în luna septembrie 2024.

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației: „Bursele de merit, reziliență și bursa tehnologică se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii Evaluării Naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de Bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale, cu condiția ca elevii bursieri să se prezinte la examene”.

Când primesc elevii prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025

Prima plată a burselor din anul de curs va fi pe data de 20 noiembrie 2024. Mai exact, elevii vor primii banii de burse aferente lunilor septembrie și octombrie, primele două luni de cursuri ale anului școlar 2024-2025, potrivit metodologiei cadru.

Unitatea de învățământ preuniversitar transmite lunar, cu excepția situației prevăzute la art. 23, până la data de 20 a lunii, la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, cât și numărul de beneficiari pe categorii de burse

Inspectoratele Școlare Județene și Inspectoratul Județean al Municipiului București (ISJ/ISMB) transmit la Ministerul Educației, Direcția Generală Economică, până la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, cât și numărul de beneficiari pe categorii de burse în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Dacă data de plată pică într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Acordarea burselor de merit și de reziliență în acest an școlar, pe baza mediei, se va face la fel ca până acum, la propunerea profesorului diriginte, fără să fie condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Profesorul diriginte va trimite către secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență, pe baza mediei, în:

  • primele 25 de zile calendaristice de la începerea anului școlar, pentru elevii din clasele VI-XII;
  • primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie pentru elevii din clasa a V-a.

Documente necesare pentru acordarea bursei de reziliență

Documentele necesare pentru acordarea burselor se pot depune online sau fizic la secretariatul unității de învățământ preuniversitar, în primele 25 de zile calendaristice de la debutul anului școlar.

Vor putea depune documentele pentru bursă elevii majori, părinții, tutorii legali instituții/reprezentanții legali ai elevilor minori:

  • Cererea părintelui/reprezentantului legal/elevului major;
  • Declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei.

Documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la art. 5 precum:

  • Certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani;
  • Actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani,
  • Acte referitoare la starea civilă de la momentul depunerii cererii (certificate de căsătorie);
  • După caz, certificatul de divorț și convenția notarială încheiată în cadrul procesului de divorț cu copii minori, sentință judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți;
  • După caz, certificat de deces, decizia instanței de menținere a stării de arest, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.

Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea în evidență de către medicul de la cabinetul școlar/medicul de familie, acolo unde nu există medic școlar.

Editor : C.S.

Acțiune.
Exit mobile version