vineri, ianuarie 17

Călin Georgescu a lansat în cadrul unui interviu ideea că, dacă ar ajunge președinte, România va importa produse direct din China, prin intermediul unui canal pe care l-ar construi între Marea Neagă și Marea Caspică.

Ideea lui Georgescu a fost lansată într-un interviu acordat Metropola TV pe 16 ianuarie.

„Eu vin cu un alt proiect. Mai mare. Și spun, uite domne care-i treaba, România este graniță nu numai la Marea Neagră. E și graniță și la Caspică. Cum adică? Păi fac un coridor Marea Neagră – Marea Caspică, mă duc în China și am intrare la Mediterană. Și asta o fac eu”, a declarat Călin Georgescu.

În plus, susține Călin Georgescu, proiectul ar primi inclusiv susținerea Statelor Unite ale Americii. 

Georgescu nu oferă, însă, detalii despre cum ar putea el în calitate de președinte să construiască un canal între Marea Neagră și Marea Caspică. 

Pentru început, e important de precizat că statul român ar fi putut lua în discuție oportunitatea construirii unui canal între Marea Neagră și Marea Caspică doar dacă România, din punct de vedere geografic, se afla între cele două mări. România are graniță doar la Marea Neagră.

Federația Rusă este singura țară care are deschidere și la Marea Neagră și la Marea Caspică. Între cele două mări se mai află țări precum Georgia, Azerbaijan, Kazahstan, Turcia sau Armenia.

Doar aceste țări (eventual prin parteneriate, de exemplu Georgia – Azerbaijan) pot lua în calcul construcția unui astfel de canal, având în vedere că ar trebui construit pe teritoriul lor. 

Contactat de Digi24.ro pentru a discuta despre ideea lui Georgescu, un profesor de Hidrologie a transmis pentru Digi24.ro că „nu e util să alocăm timp pentru a discuta despre situații irealizabile și aberante”.

Mai e important de menționat că există, deja, un canal care leagă Marea Neagră de Marea Caspică – Volga – Don, deschis în 1952 și care are 101 kilometri, dar care se află, în mare parte, în Federația Rusă.

Acest canal, potrivit publicațiilor de profil, este folosit de Federația Rusă pentru a transporta echipament militar la Marea Neagră, fiind catalogat drept „una dintre cele mai importante rute pentru armata rusă”. 

În același timp, la nivel diplomatic se discută de ani de zile despre o rută internațională de transport între Marea Neagră și Marea Caspică. Această rută ar trebui să conecteze România, Georgia, Azerbaidjan și Turkmenistan printr-o combinație de transport maritim, feroviar și rutier.

În 2010, existau informații potrivit cărora Rusia și Kazahstan ar plănui să construiască un canal de 700 de kilometri care să lege Marea Caspică de Marea Azov. Proiectul încă a rămas la nivel de propunere, potrivit celor mai recente informații publicate în acest sens.

Editor : M.G.

Acțiune.
Exit mobile version