-
” Studiile de impact ar trebui să fie un nivel minim de la care să pornească dialogul între autorități și mediul de afaceri în cazul oricărei schimbări fiscale”
Planurile de dezvoltare ale Sphera Franchise Group (SFG) se bazează pe mai mulți piloni strategici: extinderea rețelei de restaurante, investiții în tehnologie și digitalizare, responsabilitate socială și sustenabilitate, potrivit lui Călin Ionescu, CEO al companiei, care a avut amabilitatea să ne ofere un interviu.
“ În ceea ce privește finanțarea planurilor de dezvoltare, ne bazăm în special pe surse interne de finanțare”, ne-a spus el.
Companiile, indiferent de domeniul de activitate, apreciază în primul rând predictibilitatea reglementărilor fiscale, a spus Călin Ionescu, in interviu: “Schimbările frecvente și mai ales realizate într-un interval foarte scurt de timp creează incertitudine și pot afecta planificarea financiară.”
Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service din România, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, și-a continuat creșterea în primele șase luni din 2023, cu vânzări de 695,6 mil lei, mai mari cu 14,8% față de perioada similară a anului trecut (YoY), înregistrând totodată cel mai profitabil prim semestru din istoria sa, cu o creștere de trei cifre YoY a profitului operațional al restaurantelor și a EBITDA.
Grupul a încheiat primul semestru cu un profit net robust de 19,4 mil. lei, comparativ cu o pierdere netă de 8,7 mil. lei în S1 2022.
***
Ați avut cel mai profitabil prim semestru din istoria companiei. Care au fost factorii determinanți?
Călin Ionescu: Rezultatele sunt foarte bune și se datorează unui set de măsuri de adaptare la condițiile de piață în continuă schimbare, unei strategii de marketing care a adus rezultatele așteptate și unui management foarte eficient al costurilor implementat în ultimii ani. În trimestrul doi, am înregistrat creșteri pe toate piețele și pentru fiecare brand din portofoliu, în pofida condițiilor dificile cu care ne-am confruntat, inclusiv a inflației ridicate care, deși s-a temperat, rămâne la niveluri nemaiîntâlnite de peste 15 ani.
O performanță excelentă am înregistrat în Italia, unde am atins pragul de rentabilitate din punct de vedere al profitului net. De asemenea, Pizza Hut și-a redus pierderea operațională a restaurantelor la jumătate, ca urmare a unui proces complex de eficientizare a activității, care va continua și în perioada următoare.
Acordăm atenție deosebită costurilor, la toate nivelurile, încercăm să valorificăm oportunitățile și lucrăm cu furnizorii ca să obținem cele mai bune variante. Am reușit astfel o reducere a ponderii cheltuielilor restaurantelor din vânzări cu aproape 5 pp, la 91,3% din vânzări în semestrul întâi 2023 față de 96% în perioada similară din 2022.
Pentru optimizarea costurilor, am decis și să externalizăm treptat flota de livrare către partenerii noștri existenți. În trimestrul al doilea, doar 10,5% din totalul vânzărilor prin canalul de livrare au fost realizate folosind capacitatea proprie a Sphera. Livrările sunt, în general, pe un trend descendent, așa cum este de așteptat post-pandemie, când clienții preferă să iasă la masă, în restaurante.
Care sunt planurile de dezvoltare ale companiei și cum le finanțați?
Călin Ionescu: Planurile de dezvoltare se bazează pe mai mulți piloni strategici: extinderea rețelei de restaurante, investiții în tehnologie și digitalizare, responsabilitate socială și sustenabilitate. De asemenea, suntem interesați să explorăm noi oportunități de dezvoltare a portofoliului nostru de branduri și să aducem produse și experiențe inovatoare pe piață.
Privind extinderea rețelei, planul pentru acest an prevede deschiderea a zece restaurante în România și modernizarea unor unități existente. În primul semestru, am inaugurat 4 restaurante KFC și am atins astfel o bornă unică pentru piața românească, devenind primul lanț local care ajunge la 100 de unități. Ne-am consolidat astfel poziția de lider în industria de foodservice, cu 179 de restaurante și aproximativ 5.400 de angajați, la finalul primului semestru.
În era digitală, continuăm să investim în tehnologie pentru a îmbunătăți experiența clienților, precum și pentru a eficientiza operațiunile interne. Avem alocat un buget de circa 3,8 milioane de euro pentru remodelare și implementarea de soluții digitale.
ESG este, de asemenea, o prioritate pentru Grup. Anul acesta am realizat, voluntar, o raportare privind riscurile și oportunităție asociate schimbărilor climatice, în linie cu recomandările Task Force on Climate-related Financial Disclosures. Promovăm practicile sustenabile și responsabile în toate aspectele businessului nostru, de la gestionarea lanțului de aprovizionare la guvernanță la reducerea impactului asupra mediului și altele.
În ceea ce privește finanțarea planurilor de dezvoltare, ne bazăm în special pe surse interne de finanțare. În funcție de necesitățile noastre de capital, putem recurge la surse externe, precum împrumuturile bancare. În ultimii ani, ne-am concentrat pe gestionarea eficientă a costurilor și pe optimizarea operațiunilor pentru a maximiza resursele disponibile pentru dezvoltare.
Care este relația cu investitorii și actorii pieței de capital?
Călin Ionescu: Suntem orientați spre construirea unei relații de încredere și durabile cu investitorii și actorii pieței de capital. Ascultăm cu atenție feedback-ul investitorilor și luăm în considerare sugestiile și preocupările lor în procesul nostru de luare a deciziilor. Aceasta ne ajută să îmbunătățim comunicarea și strategia companiei. În plus, avem contacte strânse cu analiștii financiari și furnizăm informații suplimentare pentru a ajuta la evaluarea corectă a performanțelor noastre. Evoluția acțiunilor Sphera din ultima perioadă confirmă încrederea de care ne bucurăm în rândul investitorilor. În comparație cu decembrie 2022, prețul acțiunilor SFG este în prezent (11.09) cu 48% mai mare, în timp ce indicele BET a crescut cu doar 21%.
În plus, demersurile noastre de creștere a lichidității au dat rezultate și, din 31 august, acțiunile SFG sunt incluse și în indicii MSCI Frontier Markets Small Cap și MSCI Romania Small Cap. Acest lucru va spori vizibilitatea și notorietatea noastră pe plan local și internațional.
Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați în acest an? Care este impactul acestora asupra dezvoltării companiei?
Călin Ionescu: Pe lângă inflația ridicată, există încă o incertitudine considerabilă cu privire la viitor, atât pe plan intern, cât și internațional. La nivel local, mai multe modificări fiscale sunt în prezent în discuție, iar guvernul nu a luat încă o decizie cu privire la modul în care va aborda deficitul bugetar. Impozitul pe cifra de afaceri, majorarea impozitului pe dividende, eliminarea tichetelor de masă sau creșterea impozitului care li se aplică sunt măsuri al căror impact va trebui să îl gestionăm activ.
Pe plan internațional, ne confruntăm cu perspectiva unei încetiniri economice sau chiar a unei recesiuni ușoare. Riscurile geopolitice continuă să persiste, iar toți acești factori exercită presiuni asupra lanțurilor de aprovizionare și asupra comportamentului consumatorilor.
Noi am luat în considerare aceste aspecte în planurile noastre și rămânem precauți în ceea ce privește costurile, la toate nivelurile. Dorim să ne extindem în continuare, dar păstrăm o flexibilitate în cea ce privește ritmul, astfel încât să fim agili și să ne putem adapta rapid la condițiile de piață.
Cum vedeti masurile fiscale avute în vedere de Guvern pentru mediul de afaceri? Ce așteptări aveți de la autorități?
Călin Ionescu: Companiile, indiferent de domeniul de activitate, apreciază în primul rând predictibilitatea reglementărilor fiscale. Schimbările frecvente și mai ales realizate într-un interval foarte scurt de timp creează incertitudine și pot afecta planificarea financiară.
Ar trebui să existe o colaborare constructivă între mediul de afaceri și autorități pentru a dezvolta politici fiscale care să fie echitabile, să stimuleze creșterea economică și să contribuie la bunăstarea generală. Este important să se ia în considerare nevoile și provocările specifice fiecărei industrii în dezvoltarea acestor politici fiscale. Studiile de impact ar trebui să fie un nivel minim de la care să pornească dialogul între autorități și mediul de afaceri în cazul oricărei schimbări fiscale.
Câte restaurante aveți acum și câte vor fi la sfârșitul anului?
Călin Ionescu: La sfârșitul lunii iunie, operam 179 de restaurante, distribuite astfel: 159 în România, 18 în Italia și 2 în Republica Moldova. Între timp, am mai deschis o unitate KFC, la Alba Iulia.
În planul nostru pentru acest an, am prevăzut deschiderea a 10 restaurante, iar, până în prezent, am deschis cu succes 5 dintre acestea. Suntem în linie cu estimările noastre inițiale, majoritatea inaugurărilor având loc, în general, în ultima parte a anului. Depindem însă de factori externi, precum ritmul construcțiilor pentru unitățile din cadrul unor centre comerciale sau obținerea autorizațiilor.
Avem în vedere extinderea în zone în care nu suntem încă prezenți, cu accent deosebit pe restaurantele tip drive-thru, acest format acoperind toate canalele de vânzare – dine-in, delivery, drive.
Ce alte noutăți aveți pentru 2023?
Călin Ionescu: Anul acesta vine cu noutăți inedite în zona de produs. Am lansat deja KFC Veggie, prima gamă de produse vegetariene de la KFC România. Este un nou pas în strategia noastră de a investi în inovații de produs, precum și în demersurile în zona ESG, pentru că oferim astfel clienților noștri cu nevoi alimentare diverse alternative 100% vegetariene în meniul nostru.
Vom continua cu inovații de produs și avem planificate alte lansări inedite în lunile care urmează, la toate brandurile noastre.
Care sunt investițiile în digitalizare și care este importanța pe care o acordați digitalizării?
Călin Ionescu: Pentru Sphera, digitalizarea este o preocupare constantă, pe care am avut-o mult timp înainte de pandemie. Avem alocate anul acesta aproximativ 1,6 milioane euro pentru digitalizare și ne bazăm pe o abordare 3D: Digital, Data și Delivery.
În digital, ne concentrăm pe integrarea tehnologiei în funcționarea restaurantelor noastre, de la folosirea kioskurilor de comandă la platforme de e-commerce, dar și soluții digitale pentru a gestiona mai eficient operațiunile din bucătărie.
Datele sunt o resursă valoroasă pentru noi și le analizăm pentru a lua decizii de business cât mai fundamentate, înțelegând mai bine nevoile clienților.
Serviciul de livrare este foarte important și suntem într-o continuă îmbunătățire a procesului de comandă și livrare, colaborând cu platformele specializate.
Ce importanța dați criteriilor ESG?
Călin Ionescu: Zona ESG este în mod real importantă pentru noi. Ne numărăm printre puținele companii care nu numai că respectă cerințele legale, precum publicarea la timp a Raportului de Sustenabilitate, ci chiar le depășim, printr-o mai mare transparență și eforturi sporite de sustenabilitate. Facem acest lucru deoarece considerăm că este responsabilitatea noastră să dăm un exemplu în calitate de companie lider, dar și pentru că sustenabilitatea este o componentă fundamentală a valorilor noastre. Suntem pe piață de aproape 30 de ani, deci viziunea noastră este pe termen lung. Prin ESG, contribuim la viitorul în care ne vom desfășura activitatea.
Suntem conștienți de impactul activităților noastre asupra mediului înconjurător și avem măsuri pentru minimizarea acestui impact. Adoptăm practici de gestionare a resurselor, eficientizăm consumurile urmărind emisiile de carbon și promovăm sustenabilitatea în lanțul nostru de aprovizionare. Investim în soluții ecologice și în reducerea deșeurilor, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător.
Spre exemplu, consumul total de energie al Grupului în 2022 a crescut cu doar 0,53% față de 2021, deși ne-am crescut rețeaua cu 7 restaurante. Reciclăm 100% ambalaje metalice și sticle în restaurantele din România și Moldova, iar până în 2025, obiectivul este de a face ambalajele din plastic complet recuperabile.
Avem o responsabilitate față de comunitățile în care operăm și față de angajații noștri. Promovăm condiții de muncă sigure și echitabile, sprijinim diversitatea și incluziunea în organizație și în industria noastră. Avem colegi cu 34 de naționalități diferite în cadrul Sphera. Ponderea femeilor este de 58%, iar ele ocupă mai mult de jumătate din pozițiile manageriale în cinci dintre cele șase companii din Grup. Avem peste 80% rată de promovare internă pentru rolurile manageriale.
Ne implicăm activ în comunitatea locală prin programe de caritate și susținem cauze sociale importante. Am investit peste 1 milion de lei în proiecte de CSR în 2022.
Nu în ultimul rând, avem politici și practici solide de guvernanță, promovăm transparența și etica în business, furnizorii mari cu care lucrăm fiind obligați să respecte, la rândul lor, criterii ESG clare.