miercuri, octombrie 16

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat miercuri, 16 octombrie, că a finalizat procedura de verificare a candidaților pentru alegerile prezidențiale. Dintre cei 14 candidați intrați în cursa electorală, doar în cazul lui Silviu Predoiu, fostul șef adjunct al Serviciului de Informații Externe (SIE), CNSAS arată că a fost cadru al Centrului de Informații Externe între 1987-1989.

CNSAS verifică, înainte de fiecare rundă de alegeri, dacă cei care au intrat în cursa electorală au colaborat cu fosta Securitate, serviciul secret de informații prin care regimul comunist menținea controlul asupra populației, de multe ori prin metode brutale. 

Despre Elena Lasconi (USR), Nicolae Ciucă (PNL), Mircea Geoană (independent), Marcel Ciolacu (PSD), Ana Birchall (independentă), Cristian Diaconescu (independent), Ludovic Orban (Forța Dreptei), Kelemen Hunor (UDMR) și Călin Georgescu (independent), CNSAS arată că „nu au fost colaboratori sau lucrători ai fostei Securități”.

Dintre candidații la prezidențiale, patru dintre ei, Constantin Sebastian Popescu (Noua Românie), Beatrice Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională), George Simion (AUR) și Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) nu împliniseră 16 ani la 22 decembrie 1989.

Silviu „Pumnea” Predoiu

Despre Silviu Predoiu, însă, CNSAS arată că a avut „calitatea de angajat al fostei Securități”, fiind înregistrat în evidențe cu numele de serviciu „Silviu Pumnea”.

„În urma verificărilor întreprinse (…) au rezultat informații privind apartenența domniei sale la structurile fostei Securități, în calitate de ofițer al fostei Securități”, arată CNSAS într-un comunicat de presă.

Concret, potrivit sursei citate, Silviu Predoiu a fost încadrat la Centrul de Informații în 1987, în grad de locotenent major. A avut ca misiune acoperire la Întreprinderea de Comerț Exterior Geomin, potrivit CNSAS.

„Întrucât nu au fost identificate documente din care să rezulte faptul că persoana verificată ar fi desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, în cazul domnului Silviu Predoiu nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii”.

Adeverința CNSAS poate fi contestată în următoarele 48 de ore. 

Silviu Predoiu a fost prim-adjunct al directorului SIE timp de 13 ani, între 2005 și 2018, și a ocupat și funcția de director interimar. Acesta candidează acum din partea Partidului Ligii Acțiunii Naționale. 

Editor : M.G.

Acțiune.
Exit mobile version