Saturday, September 30, 2023
Home Știință Cât de bine este să tragi un pui de somn în timpul zilei. Beneficiile nebănuite ale ațipitului, efectele confirmate de știință

Cât de bine este să tragi un pui de somn în timpul zilei. Beneficiile nebănuite ale ațipitului, efectele confirmate de știință

by admin

Ațipitul în timpul zilei este un obicei vechi, ce se practică în toată lumea. În timp ce unii îl privesc ca pe o formă inacceptabilă de lene și lipsă a chefului de muncă, alții văd în el o modalitate de a-și recăpăta energia și starea de bine. Dar a trage câte un pui de somn ziua vine cu mai multe beneficii, conform specialiștilor, deși prezintă și aspecte negative.

De ce e bine să tragi un pui de somn, din când în când

Sigur, e greu să tragi un pui de somn când ești la job, dar, în ziua de azi, locurile de muncă au căpătat caracteristici noi, precum lucrul de la distanță, de acasă. E drept, în unele țări, perioada de după masa de prânz, a siestei, e una pentru odihnă scurtă, inclusiv ațipit, chiar dacă ai serviciu sau o mică afacere.

Dintr-un punct de vedere, perioada în care ațipești te ajută să te repari. În contextul în care lipsa de somn este din ce în ce mai comună, din cauza stilului haotic de viață actual, pauza de somn te ajută să te echilibrezi un pic.

„Ațipitul are o natură mai complexă decât pare, iar un pui de somn în timpul zilei, ce durează 20-30 de minute, poate fi benefic în multe feluri”, a afirmat profesorul Steven Bender, de la Texas A&M University, conform sciencealert.com.

Dacă reușești să te odihnești un pic în timpul zilei, îți ajuți corpul să se încarce cu energie, să se relaxeze, în timp ce creierul tău procesează informațiile din prima parte a zilei.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că un scurt pui de somn diurn poate oferi un stimulent funcționării creierului și memoriei, îmbunătățind, de asemenea, atenția, vigilența și timpul de reacție.

Beneficiile nebănuite ale ațipitului, efectele confirmate de știință

În plus, ațipitul este legat și de creșterea productivității și a creativității. De aceea, unele companii au specult acest lucru, creând „camere de ațipit” la locurile de muncă ale angajaților.

Un studiu a arătat că persoanele care ațipesc ziua sunt mai puțin frustrate și impulsive, ceea ce se traduce și într-o mai mare concentrare și eficiență în realizarea sarcinilor de serviciu.

Ațipitul poate să reducă și stresul. Un alt studiu a indicat că un pui de somn de aproximativ 20 de minute îmbunătățește starea generală fizică și psihică, dar este asociat și cu reducerea riscului de boli cardiovasculare.

„Un beneficiu mai puțin anticipat al ațipitului este faptul că el poate duce chiar la dobândirea sau îmbunătățirea unor abilități, cum ar fi cântatul la un instrument.

Și asta, datorită faptului că amintirile despre exersarea acelor abilități se consolidează în creier în timpul somnului, indiferent dacă ester vorba de cel de noapte sau de ațipitul din timpul zilei”, a mai explicat Bender.

Totuși, e bine de știut că ațipitul nu ar trebui să depășească 30 de minute, altfel se pot instala efecte nedorite. Iar unul dintre ele este starea de amețeală, de dezorientare cu care, uneori, ne trezim dacă ațipim mai mult de jumătate de oră.

De regulă, cu cât durata ațipitului e mai lungă, cu atât mai mult durează și starea respectivă. Iar ea poate afecta funcțiile cognitive pe o perioadă ce variază de la câteva minute, la jumătate de oră. Mai mult, la persoanele de peste 60 de ani, ațipitul mai lung de 30 de minute poate crește riscul de probleme cardiovasculare.

 

O

Ce este INTERZIS să faci de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie. E mare PĂCAT

Sunt imaginile care fac acum înconjurul lumii! Ce cadou primit Messi de la puștiul care-l însoțea la ieșirea de la vestiare

Ce rasă de câine ți se potrivește, în funcție de zodie. Detaliul care te va ajuta să faci alegerea perfectă

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro