luni, martie 31

Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiate, sesizările SOS România, POT și AUR privind hotărârile Legislativului de reducere a numărului de posturi la Senat și Camera Deputaților, stabilind că sunt constituționale reglementările făcute de Parlament. CCR spune că cele două Camere sunt singurele în măsură să decidă orice reglementări „de ordin organizatoric care vizează activitatea structurilor lor de specialitate”.

„În esenţă, Curtea a reţinut, pornind de la jurisprudenţa sa referitoare la principul autonomiei parlamentare şi ţinând cont de dispoziţiile art. 64 alin. (1) din Constituţie, potrivit cărora organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu, iar resursele financiare ale Camerelor sunt prevăzute în bugetele aprobate de acestea, că hotărârile criticate au fost emise în temeiul autonomiei organizatorice de care beneficiază Senatul şi Camera Deputaţilor, acestea fiind singurele în măsură să decidă orice măsuri de ordin organizatoric care vizează activitatea structurilor lor de specialitate.

Judecătorii Curții au mai constatat că hotărârile criticate nu contravin dispoziţiilor constituţionale invocate de autorii sesizărilor.

Deciziile CCR sunt definitive şi general obligatorii. 

Pe 17 martie, preşedintele interimar al Senatului Mircea Abrudean a anunțat că Biroul permanent al forului legislativ a adoptat documente prin care va fi reorganizată instituția. Astfel forul superior al Parlmentului va avea redus numărul de posturi aflate în plată de la 796 la 618 și vor fi organizate, în următoarea perioadă, „concursuri corecte”, a adăugat el. Pe 13 februarie, Abrudean spunea că va continua procesul de reducere a numărului de posturi de la Senat, început de predecesorul său, Ilie Bolojan, devenit președinte interimar al României. Astfel,la emisiunea „Studio Politic” de la Digi24, el a dat exemplul vicepreședinților de la Senat, care au șase oameni pe cabinet, număr care, în opinia sa, nu se justifică și care va fi redus la jumătate.

De asemenea, pe 22 ianuarie, preşedintele Camerei Deputaţilor Ciprian Şerban a anunţat că o restructurare va avea loc şi la Camera Deputaţilor, unde ar urma să plece cel puţin 200 de persoane, din totalul de 1.600 de angajaţi cât are forul legislativ. El a mai spus că va fi făcută o analiză şi privind unele tăieri de cheltuieli pe zona de combustibil, maşini, dar şi eficientizare energetică.

Editor : Ana Petrescu

Acțiune.
Exit mobile version