vineri, decembrie 27

Curtea Constituţională a amânat pentru luni decizia privind cererea de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor, depusă de Cristian Terheș, candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român. Ieri, judecătorii Curții au luat o decizie fără  precedent în România și au cerut Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor, proces care este acum în desfășurare.

ACTUALIZARE 16.21. Curtea Constituțională a decis, după o ședință de aproximativ două ore, să amâne decizia privind anularea sau nu a a primului tur al alegerilor prezidențiale. Anunțul ar urma să fie făcut luni, 2 decembrie, la ora 17.0o.

Știrea inițială: Pe ordinea de zi a plenului de vineri al Curții figurează și  un punct care spune „confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.

Legea 370/2004 pentru alegerea președintelui României prevede că după soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR se pronunță în ceea ce priveşte validarea rezultatului din primul tur de scrutin. În contextul în care CCR a solicitat BEC renumărarea tuturor voturi, este puțin probabil ca o decizie privind validarea să fie luată în ședința de vineri.

Voturile din primul tur, renumărate

BEC a stabilit joi seara cum va fi făcută renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule, sacii urmând a fi predaţi pe bază de proces verbal. Până la 1 decembrie, ora 22:00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise BEC, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie.

Plenul Curții a respins joi, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu, candidat al Partidului Noua Românie la prezidențiale. 

Sebastian Popescu a declarat, joi pentru Digi24.ro, că nu a depus tardiv la Curtea Constituțională cererea de anulare a primului tur în termenul legal de trei zile de la încheierea votării, iar închiderea votării a fost pe 24 noiembrie ora 21.00. El a adăugat că a trimis contestația pe email pe 27 noiembrie, ora 9.31 dimineața și i-a acuzat pe judecătorii CCR că „ori nu știu să numere până la trei, ori sunt extrem de ticăloși și au inventat o chichiță care să îi scutească de a se pronunța pe fondul contestației”.

De asemenea, Popescu a depus la CCR o contestație în anulare asupra căreia magistrații Curții vor lua o decizie.

Pe 29 noiembrie ar trebui să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care ar trebui să aibă loc pe 8 decembrie.

În ce condiții pot fi reluate alegerile. Ce prevede legea

Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, prevede la articolul 52: „Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”.

„În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, mai spune legea.

Cererea de anulare a alegerilor poate fi făcută de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază, potrivit legii menționate.

„Soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor”, mai arată legislația în vigoare. Curtea Constituțională validează rezultatul din primul tur, după ce soluționează cererile de anulare a alegerilor.

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a spus că decizia CCR de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea duce la anularea acestui scrutin. Opinia sa este împărtășită și de fostul judecător Cristi Danileț. Pe de altă parte, alegerile parlamentare de duminică trebuie să se desfășoare la data stabilită, a adăugat Zegrean, joi seara la Digi24.

Întrebat ce se întâmplă dacă până vineri la ora 14:00 Biroul Electoral Central nu trimite Curții rezultatul renumărării voturilor, Zegrean a răspuns: „Nu știu ce se va întâmpla, habar n-am”.

„Este o situație fără precedent și lucrurile pot să o ia într-o direcție foarte proastă și nefavorabilă. Dacă se întârzie alegerea președintelui, nu știu unde se ajunge, pentru că actualului președinte în expiră mandatul și nu va mai fi cine să convoace Parlamentul pentru pentru constituire, noul Parlament, pentru că președintele va trebui să depună jurământul în fața Parlamentului. Se încurcă rău lucrurile. Asta-i consecința comasărilor. Termenele sunt prea scurte, greu de manevrat”, a mai explicat el.

Editor : Ana Petrescu

Acțiune.
Exit mobile version