Disconfortul abdominal persistent, balonarea și tulburările de tranzit intestinal pot fi provocate de un cancer colorectal, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România. În cazul în care aceste semne și simptome persistă, este indicat un consult la medicul gastroenterolog. Acesta poate recomanda o colonoscopie, investigație care reprezintă „standardul de aur” pentru diagnosticul cancerului de colon. Procedura este indicată și ca screening, în special la persoanele cu factori de risc pentru cancer colorectal și la cele care au peste 50 de ani.
Este esențial însă ca pacientul să se adreseze unui centru medical specializat, unde are acces la metode moderne de diagnostic, pentru ca boala să fie descoperită din timp. Dumitru, în vârstă de 70 de ani, se confrunta de mult timp cu disconfort abdominal, dar medicii la care s-a dus pentru consultație și investigație nu au putut stabili un diagnostic.
În cele din urmă, printr-o recomandare, bărbatul s-a programat la Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR. În urma unor investigații avansate, care au inclus colonoscopie, examen CT și RMN abdominal, Dr. Eliza Gangone a stabilit diagnosticul de cancer de colon. Tumora era de dimensiuni foarte mari – 25 de centimetri și cântărea 3 kilograme. De altfel, tumora putea fi simțită la palpare, iar burta pacientului era umflată ca a unei femei însărcinate, după cum a remarcat, de altfel, Dr. Eliza Gangone.
Din cauza tumorii de mari dimensiuni, singurul tratament posibil în cazul lui Dumitru era o intervenție chirurgicală complexă, numită exenterație pelvină totală. Această operație implică îndepărtarea mai multor organe din pelvis afectate de cancer, pentru a crește șansele de supraviețuire ale pacientului.
Intervenția chirurgicală a fost efectuată cu succes la Spitalul Clinic SANADOR de Dr. Eliza Gangone și a fost urmată de colostomie, pentru montarea unei colostome, care să permită eliminarea materiilor fecale ocolind rectul și anusul. Pentru că pacientului i-a fost îndepărtată și vezica urinară, a fost necesară și fixarea unei urostome, pentru eliminarea urinei. Deși tratamentul chirurgical a fost deosebit de complex, pacientul s-a recuperat bine, fără complicații, iar acum se poate bucura din nou de viață alături de familie.
La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes operații pentru cancer de colon, prin abord deschis sau minim invaziv, în funcție de indicație, dar și prin exenterație pelvină, atunci când este necesară această operație. Intervențiile chirurgicale se desfășoară într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România. Pentru monitorizare și recuperare optimă, pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, care poate asigura îngrijirile necesare în cazul unor intervenții chirurgicale deosebit de ample.
Editor : B.E.