vineri, ianuarie 3

O asigurare de viață se bazează pe un contract între o persoană fizică și o companie de asigurări. Astfel, se stabilește de către asigurat o sumă de bani pe care o poate plătită lunar, trimestrial sau chiar anual, dar și o persoană care să beneficieze, pe viitor, de protecție financiară în urma asigurării.

De asemenea, o asigurare de viață poate fi considerată și un plan de investiție pe termen lung, deoarece poate fi făcută sub forma unui fond de economii de care să beneficieze asiguratul la încheierea perioadei contractuale.

Cum funcționează și de câte tipuri este o asigurare de viață

În esență, asigurarea de viață oferă un suport financiar celor dragi, atunci când persoana în cauză, asiguratul, nu mai poate face acest lucru. În eventualitatea unei tragedii, o asigurare de viață poate oferi sprijin unei persoane din familie pe care titularul o nominalizează încă de la deschiderea poliței.

În momentul în care o persoană achiziționează poliță de asigurare de viață, se stabilește o sumă asigurată și o perioadă de acoperire, printr-un contract. Dacă asiguratului i se întâmplă ceva neprevăzut, atunci compania de asigurări va oferi persoanei desemnate suma asigurată prevăzută în contract, pentru tipul de eveniment acoperit.

Există mai multe tipuri de asigurări de viață, fiecare dintre ele cu particularitățile diferite.

Tipuri de asigurări de viață

Pe piață sunt diferite tipuri de asigurări, fiecare dintre ele cuprind două clase importante precum: asigurare de viață la termen și asigurare cu econimisire.

Asigurare de viață pe termen limitat. Este tipul de asigurare care poate acoperi riscul de deces atât din îmbolnăvire, cât și din accident, și care poate fi încheiată pe o perioadă de un an sau o perioadă extinsă. Suma de bani oferită beneficiarului variază în funcție de valoarea sumei asigurate.

Asigurare de viață mixtă. Este tipul de asigurare care acoperă riscul, atât în caz de deces, dar și în caz de supraviețuire, cunoscută și drept asigurare ca plan de economisire.

În baza contractului, dacă nu a intervenit decesul, se primește înapoi o sumă, un procent, stabilită prin contract din valoarea totală a sumelor plătite de-a lungul contractului.

Situația contului, în cazul unei asigurări cu componentă investițională, este la îndemâna persoanei asigurate pentru a putea urmări situația contului oricând.

Subtipuri de asigurări

  • Asigurare de studii;
  • Asigurare de viață cu acumulare de capital (componentă de investiții);
  • Asigurare de viață variabilă;
  • Asigurare pentru înmormântare;
  • Asigurare de viață pentru ipotecă;
  • Asigurare de viață pentru credite;
  • Asigurare de viață în favoarea urmașilor supraviețuitori.

Durata unui contract pentru asigurare de viață poate fi între 1 și 30 de ani, de câtre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani. Vârsta minimă la care se poate încheia un contract pentru o poliță de viață este de 18 ani.

Pentru asigurările la termen, care oferă strict protecția în caz de deces, pe o perioadă determinată, există o limită de vârstă, care poate fi între 65 și 75 de ani, în funcție de politica fiecărei companii de asigurări. 

Cum știi să alegi polița de asigurare de viață potrivită

Înainte de a opta pentru orice pachet asigurator, este important să evaluezi nevoile financiare ale tale și ale familiei.

În funcție de tipul de asigurare pe care îl alegi, suma asigurată de care ar trebui să beneficiezi tu, sau persoana desemnată, ar trebui să acopere cheltuielile ori nevoile pentru o perioadă de timp, între trei și șase luni. Suma finală obținută în urma asigurării de viață ar trebui să fie considerată o rezervă financiară.

Durata de acoperire a asigurării este un alt factor important de știut de la începutul contractului, dar și componentele suplimentare pe care le poate oferi o polița, cum ar fi: asigurarea în caz de boală gravă sau invaliditate.

Contractul de asigurare, odată făcut, poate fi modificat, în cazul în care intervin schimbări semnificative în viața asiguratului.

Costul unei asigurări de sănătate depinde de mai mulți factori, printre care: nevoile asiguratului, vârsta, starea de sănătate, perioada de asigurare, complexitatea poliței pe care o persoană o alege, dar și suma asigurată.

Așadar, polița de asigurare de viață poate fi un pachet prestabilit, dar care permite și adăugarea unor clauze suplimentare, la nevoie, care să acopere o paletă variată de riscuri, de la deces, invaliditate, spitalizare sau intervenții medicale ori alte cheltuieli.

Editor : C.S.

Acțiune.
Exit mobile version