Thursday, November 30, 2023
Home Sănătate Ce se întâmplă atunci când dormim. Etapele somnului și elementele esențiale pentru sănătate

Ce se întâmplă atunci când dormim. Etapele somnului și elementele esențiale pentru sănătate

by admin

Ce se întâmplă atunci când dormim și care sunt etapele somnului și elementele esențiale pentru sănătate. 

Somnul este un proces biologic complex și esențial pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

Recomandările privind durata optimă de somn pot varia în funcție de vârstă, starea de sănătate și factori individuali.

Vezi și: Cât trebuie să doarmă un om pe zi, în funcție de vârstă. De ce să nu dormi cu televizorul aprins

Pe parcursul somnului, corpul nostru trece prin mai multe etape și procese care au un impact asupra stării noastre de sănătate.

Ce se întâmplă pe durata somnului:

Cicluri de somn: Somnul este compus din cicluri care includ două tipuri principale de somn: somnul REM (mișcare rapidă a ochilor) și somnul NREM (non-REM).

Aceste cicluri se repetă de mai multe ori pe durata nopții.

Adormirea: Atunci când ne pregătim să adormim, starea de veghe trece într-o fază de somn ușor, în care suntem ușor de trezit.

Somnul NREM: Acesta este împărțit în trei etape (N1, N2 și N3) și este caracterizat de creșterea adâncimii somnului.

Pe măsură ce trecem prin aceste etape, activitatea creierului se reduce, ritmul cardiac încetinește și temperatura corpului scade.

Somnul REM: Somnul REM este etapa în care au loc visele intense. În această fază, creierul devine foarte activ, cu mișcări oculare rapide.

Musculatura este, în general, paralizată pentru a preveni reacții la vise și pentru a permite un somn mai liniștit.

Restabilirea: Somnul servește drept proces de recuperare pentru organism.

În timpul somnului, are loc repararea țesuturilor, consolidarea memoriei, eliberarea hormonilor de creștere și reglarea funcțiilor metabolice.

Reglarea temperaturii corpului: Temperatura corpului scade în mod natural în timpul nopții pentru a favoriza somnul profund.

Această reglare a temperaturii ajută la conservarea energiei și la recuperarea organismului.

Ce se întâmplă atunci când dormim – Consolidarea memoriei: Somnul joacă un rol crucial în consolidarea amintirilor și în procesarea informațiilor din ziua anterioară.

Revigorare și regenerare: În timpul somnului, organismul eliberează hormoni de creștere, ceea ce contribuie la repararea țesuturilor, creșterea și regenerarea celulară.

De asemenea, somnul ajută la menținerea echilibrului metabolic.

Citește și: Oamenii dorm mai prost în ultima vreme. Rezultatele unul studiu dezvăluie motivul pentru care pierdem 40 de ore de somn anual

Menținerea sănătății mentale: Somnul adecvat este esențial pentru sănătatea mentală și poate ajuta la reducerea stresului, anxietății și a altor tulburări mentale.

Relaxarea musculaturii: Pe durata somnului, musculatura corpului se relaxează și se odihnește, ceea ce poate reduce durerile musculare și tensiunea acumulată în timpul zilei.

Somnul este o componentă vitală a vieții noastre și are un impact semnificativ asupra sănătății noastre fizice, mentale și emoționale.

De aceea, este important să ne asigurăm că obținem un somn de calitate și suficientă odihnă pentru a ne menține bine-starea și performanța la cote optime în viața de zi cu zi.

Ultimele articole pe alba24


Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro