Cea mai mare expoziție de tehnologie și electronice de consum din lume, Consumer Electronics Show (CES), se deschide joi în Las Vegas, Nevada, cu speranțe de revigorare după doi ani dificili, marcați de pandemie.
În urmă cu trei ani, salonul a atras peste 117.000 de vizitatori, cu câteva săptămâni înainte ca pandemia Covid-19 să paralizeze o parte a planetei.
În 2021, doar 40.000 de persoane au participat la o versiune hibridă, pe fondul variantei Omicron a coronavirusului. „Este un sentiment minunat să vezi oamenii reunindu-se după doi sau trei ani negri”, a declarat pentru AFP Gary Shapiro, președintele Consumer Technology Association (CTA), care organizează CES, un eveniment care a avut loc pentru prima dată în 1967 la New York.Sunt așteptați peste 100.000 de participanți la ediția din acest an.
Industria auto
Industria auto va fi o temă majoră, cu aproape 300 de expozanți într-o sală dedicată, inclusiv prezentări din partea directorilor Stellantis, BMW și Honda.
Accelerarea tehnologiei vehiculelor face acum din CES o destinație evidentă, în contextul în care salonul de la Detroit și-a pierdut din avânt, fiind suspendat timp de trei ani înainte de o relansare la scară mai mică în septembrie anul trecut.
Deși sosirea mașinilor complet autonome pare mai îndepărtată decât se aștepta inițial, multe dintre inovațiile prezentate în acest an vizează înlocuirea șoferului cu un software.
Metaverse
Anul trecut, CES a fost dominat de ideea că realitatea virtuală, accesibilă cu ajutorul unei căști, reprezintă viitorul internetului.
Dar entuziasmul a scăzut, afectat de anul prost al companiei Meta – considerată a fi forța motrice din spatele metaversului. Gigantul din Menlo Park (California) se luptă încă să convingă utilizatorii să facă pasul, în ciuda unor investiții uriașe.
Metavers „nu este încă o categorie mainstream”, spune Carolina Milanesi de la Creative Strategies. Lumile virtuale vor fi, de asemenea, în centrul atenției în acest an. Mai multe companii și vorbitori vor demonstra posibilele aplicații ale acestor universuri paralele.
Revoluția conectată
Dispozitivele conectate au luat avânt de aproape un deceniu, dar piața rămâne foarte fragmentată, cu zeci de producători și multe standarde concurente.
Sub egida Connectivity Standards Alliance (CSA), peste 550 de companii au colaborat pentru a defini un protocol comun, pe care experții îl consideră o revoluție.
Cu noul standard, numit Matter, a cărui primă versiune a fost lansată în octombrie, va fi acum posibil să cumpărați un dispozitiv de aproape orice marcă și să îl conectați la ecosistemul existent al casei dumneavoastră, fie că este vorba de Alexa de la Amazon sau Nest de la Google.
„Câteva produse au fost deja certificate drept conforme cu acest nou standard și vor fi mult mai multe pe culoarele de la CES.Vom vedea dispozitive Matter sincronizate cu sonerii, aspiratoare și multe altele”, a precizat Avi Greengart, analist la Techsponential.
Tehnologie verde
Tema schimbărilor climatice este un subiect major la CES de câțiva ani, chiar dacă evenimentele dedicate acesteia atrag mai puțină atenția publicului decât cele mai recente gadget-uri electronice.
Săptămâna aceasta, tehnologia verde va avea propriul spațiu expozițional, semn al dorinței organizatorilor de a da mai multă vizibilitate subiectului.