Bogdan Peșchir, care are o firmă în Brașov și este un fost programator, a efectuat din contul „bogpr” donații pe TikTok de peste un milion de euro și a făcut plăți de 381.000 de dolari în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie către utilizatorii unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului independent la alegerile prezidențiale Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, precizează SRI, în informarea prezentată în ședința CSAT din 28 noiembrie, declasificată astăzi de Administrația Prezidențială.
Peșchir a lucrat la firme asociate cu criptomonede, care sunt deținute de Gabriel Prodănescu, cetățean cu dublă cetățenie, emigrat din 1995 în Africa de Sud. De altfel, o firmă din Africa de Sud a contactat influencerii de pe TikTok, cărora le-a oferit câte o mie de euro pentru un clip de promovare.
„Candidatul Călin GEORGESCU a declarat la AEP 0 lei buget de campanie electorală, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia. Datele deţinute au relevat implicarea contului de TikTok «bogpr», utilizat de cetăţeanul român Bogdan PEŞCHIR, în finanţarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei de socializare. Acesta, utilizând contul “bogpr” a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanţarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul piatformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28.11.2024”, arată SRI, în documentul transmis în ședința CSAT din 28 noiembrie.
SRi a confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi a menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie a.c., către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale.
„Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok şi ale legislaţiei electorale române”, mai indică documentul SRI.
Peșchir are un nivel de trai care nu corespunde activităților companiei sale din Brașov
Raportul SRI mai arată că Bogdan Peșchir afişează un nivel de trai care nu corespunde activităţilor derulate prin intermediul companiei deţinute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Braşov, înfiinţată în anul 2021”.
Anterior înfiinţării societăţii, acesta a lucrat, ca programator în cadrul unor societăți precum Globaya Fintech S.R.L. şi Bitxatm Technology S.R.L., ambele din Brașov care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor şi sunt deţinute, printre alţii, de Gabriel Prodănescu, persoană care este şi cetăţean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995.
În plus, spune SRI, finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp – dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online – la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite.
Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia, mai precizează Serviciul Român de Informații în documentul transmis CSAT din 28 noiembrie.
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Editor : Ana Petrescu