Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul adoptă o hotărâre care operaţionalizează Agenţia Naţională pentru Politici şi Coordonare în domeniul drogurilor şi adicţiilor care va avea maximum 50 de posturi.
ACTUALIZARE 18.20 După ce, la sfârșitul anului trecut, Guvernul a aprobat reorganizarea Agenției Naționale Antidrog și plasarea politicilor antidrog sub coordonarea prim-ministrului, în ședința de joi de la Palatul Victoria a fost adoptată o nouă hotărâre care detaliază modul de funcționare, arată comunicatul de presă al Executivului.
Acest act normativ stabilește organizarea, funcționarea și atribuțiile Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și Adicțiilor, care va avea maximum 50 de posturi.
Agenția stabilește concepția și coordonează, evaluează și monitorizează la nivel național politicile în domeniile prevenirii consumului ilicit de droguri, al traficului de droguri și a dependenței de droguri, al adicțiilor, precum și al asistenței integrate a consumatorilor și a reducerilor riscurilor și efectelor negative asociate consumului de droguri, aplicate de către instituțiile cu atribuții în domeniu.
Agenția va fi condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, și de un vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului. Atribuțiile și sarcinile compartimentelor, precum și circuitul documentelor din cadrul Agenției sunt stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare.
În ceea ce privește finanțarea, va fi făcută integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Știrea inițială
„Operaţionalizăm azi Agenţia Naţională pentru Politici şi Coordonare în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor”, a spus premierul în şedinţă.
El a precizat că se vine cu o abordare „orientată mult mai clar pe asistenţa integrată a consumatorilor.
„Pe lângă ofensiva continuă a poliţiei împotriva traficanţilor, a lipsit dramatic acest mecanism de sprijinire a celor care au nevoie să-şi trateze această dependenţă”, a mai spus şeful Executivului.
La finalul anului 2024, Guvernul a desființat, prin Ordonanță de Urgență, Agenția Națională Antidrog (ANA), aflată în subordinea Ministerului de Interne. În același timp, Ordonanța de Urgență mai prevedea înființarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor.
Editor : C.S.