Thursday, November 30, 2023
Home Divertisment Comisia Europeană discută digitalizarea României, în timp ce 70% dintre români folosesc calculatorul pentru divertisment

Comisia Europeană discută digitalizarea României, în timp ce 70% dintre români folosesc calculatorul pentru divertisment

by admin

La Comisia Europeană s-a negociat visul românesc de a elimina birocrația. La Bruxelles, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a prezentat varianta finală a cloud-ului guvernamental.

Adică acel ghișeu uriaș online, de unde românii își vor putea lua actele și autorizațiile de care au nevoie. Este vorba despre o investiție cu fonduri europene de peste jumătate de miliard de euro.

Cum ne vom descurca cu noua tehnologie e altă discuție, având în vedere că 70 la sută dintre români utilizează calculatorul doar pentru divertisment.

Dacă vrem să scăpăm de cozile de la ghișeu și de dosarul cu șină, avem nevoie de tehnologie. Și pentru asta, trebuie să învățăm să folosim calculatorul sau aplicațiile de pe telefon.

Competențele digitale nu sunt punctul forte al românilor, arată datele Comisiei Europene. Petrecem ore-n șir pe rețelele de socializare, dar asta nu înseamnă că știm să folosim computerul, să scriem un mail sau să obținem un document online. Procentual, doar 28 la sută dintre români au competențe digitale de bază față de 54 la sută cât este media Uniunii Europene.

Citește și

Educația începe din sala de curs, iar bani sunt pentru a oferi acces la tehnologie elevilor. Țara noastră a primit fonduri europene pentru a dota aproape 6 mii de laboratoate de informatică din scoli. Nu au aplicat decât 4400.

Profesorul Viforel Dorobanțu este directorul școlii din Curcani, Călărași. El este printre cei care a reușit să atragă fonduri europene pentru digitalizare în valoare de două sute de mii de euro.

Viforel Dorobanțu, directorul școlii din Curcani: „Ne-am identificat nevoile, am depus proiectele și am câștigat”.

Reporter: Cine v-a scris proiectele?

Viforel Dorobanțu, directorul școlii din Curcani: „Noi. N-am folosit consultanți din lipsă de bani. Ne vin ideile, vedem ce scrie în ghidul solicitantului, lucrurile curg, e important să ne apucăm de treabă. E mai ușor să obținem bani de la Uniunea Europeană decât de la primar”.

La școala din Curcani se folosesc cataloagele digitale. Dar pentru că nu există un spatiu de stocare online, la finalul anului școlar se printează pentru arhivare. Odată ce va exista un cloud guvernamental, această problemă va fi rezolvată. Este vorba de un sistem unde vor fi stocate bazele de date ale principalelor instituții. Este și o platformă care îi ajută pe români să obțină acte sau autorizații, fără să meargă fizic la ghișee sau autorități locale sau centrale.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării: „Îmi doresc foarte mult ca începând cu anul viitor să oferim primul set de servicii publice într-o aplicație online a statului român, în care oamenii vor putea să se logheze la fel de simplu, ca și cum și-ar face un cont pe o rețea de socializare”.

Ministrul Digitalizării a fost la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia Europeană despre forma finală a acestui uriaș ghișeu online, care se realizează cu peste jumatate de miliard de euro, din fonduri europene. Dacă primim aprobarea de la comisie, până la finalul anului ar trebui făcute achizițiile publice. Deși cloudul guvernamental ar trebui să fie funcțional până la sfârșitul lui 2026, încă de anul viitor ar putea fi accesate servicii de stare civilă, cum ar fi eliberarea buletinului sau a certificatului de divorț.

Victor Negrescu, europarlamentar: „România are posibilitatea să folosească peste 10 miliarde de euro pentru transformarea sa digitală, iar de asemenea din România putem aplica la proiecte în valoare de peste 100 de miliarde de euro, apelurile de proiecte fiind disponibile la nivel european”.

Despre cum ar trebui să fie folosite de România aceste fonduri europene s-a discutat la Bruxelles, în Parlamentul European, unde s-a organizat “Romania Digital Day” – adică Ziua Digitală a României.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro