joi, noiembrie 21

Grupul energetic Mol Nyrt consideră că ambiţia Europei de a renunţa complet la ţiţeiul rusesc în următorii ani este nerealistă în cazul unor ţări ca Ungaria şi Slovacia, în pofida tuturor eforturilor de diversificare a aprovizionării pentru rafinăriile din regiune, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Deşi compania ar fi dispusă să investească potenţial 500 de milioane de dolari în următorii doi an pentru a adapta unităţile sale la alte tipuri de ţiţei, îi lipsesc parteneri de încredere pe termen lung pentru a face asta, a afirmat Gyorgy Bacsa, director operaţional pentru Ungaria şi membru al Board-ului.

„Decuplarea de petrolul rusesc nu este doar o problemă de bani. În prezent, aprovizionarea cu ţiţei rusesc nu are o alternativă echivalentă pentru rafinăriile şi ţările noastre care nu au ieşire la mare”, a declarat oficialul Mol pentru Bloomberg.

Săptămâna trecută, comisarul european desemnat Dan Jorgensen (Energie) a promis măsuri pentru reducerea preţurilor şi încetarea importurilor de combustibili fosili din Rusia, pe măsură ce blocul comunitar continuă tranziţia spre o economie sustenabilă.

Ungaria şi Slovacia sunt exceptate de la sancţiunile impuse ţiţeiului rusesc, ceea ce a ajutat Mol să-şi majoreze fluxul de numerar şi să compenseze povara taxei excepţionale impuse de Guvernul premierului Viktor Orban.

Bacsa a dezminţit că Mol va efectua investiţiile necesare adaptării rafinăriilor sale doar dacă va primi ajutor de la UE, aşa cum a sugerat Politico.

Bacsa a explicat că Ungaria şi vecinele sale nu pot renunţa curând la ţiţeiul rusesc şi menţinerea fluxurilor „este esenţială pentru securitatea aprovizionării în regiune”.

Editor : A.P.

Acțiune.
Exit mobile version