Thursday, September 21, 2023
Home Afacere Condamnați Pentru Corupție, Politicieni și Jurnaliști, Printre Patronii Institutelor De Sondare înaintea

Condamnați Pentru Corupție, Politicieni și Jurnaliști, Printre Patronii Institutelor De Sondare înaintea

by admin

În democrații, sondajele sunt un instrument folosit de partide și de guvernanți pentru elaborarea de politici publice sau pentru sondarea sprijinului de care se bucură măsurile, iar apropierea campaniei electorale a majorat bugetele alocate de partide pentru sondajele de opinie în 2022, comparativ cu 2021, a scris recent Libertatea, într-o analiză în care a arătat cum s-au cheltuit 3,5 milioane de euro pentru sondaje în doi ani și trei luni.

În ultimii aproape 15 ani, însă, rezultatele oferite de institutele de sondare și-au pierdut din încredere, începând cu momentul 2009, în care Mircea Geoană a fost creditat cu 10 procente peste Traian Băsescu, dar acesta din urmă a fost desemnat câștigător al alegerilor prezidențiale, a notat Europa Liberă.

Cine deține institutele de sondare a opiniei publice

INSOMAR S.A. – afacere controlată de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă

Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă sunt acționarii Realitatea Plus

Institutul Național pentru Studii de Opinie și Marketing (INSOMAR S.A.) a fost înființat în 1999 și era controlat de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Oficial, INSOMAR S.A. și-a suspendat activitatea pe 1 iulie 2013 și are acum ca acționar principal compania petrolieră PSV Company S.A.

La rândul ei, PSV Company este deținută majoritar de offshore-ul cipriot ELBAHOLD LIMITED, cumpărat în 2011 de oamenii de afaceri Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, acționarii Realitatea TV. Cel din urmă a fost condamnat pentru corupție la patru ani de închisoare.

PSV Company S.A. a avut anul trecut o cifră de afaceri de 9.972 de lei și un profit de 2.185.553 de lei, potrivit bilanțului depus la Ministerul de Finanțe.

CURS – jurnalistul cu soția deputată

Iosif Bubble este patronul stiripesurse.ro

Fondat în 1996, Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS S.R.L. este deținut în totalitate de fostul jurnalist Iosif Buble, care deține și site-ul stiripesurse.ro. El este căsătorit cu Diana Tușa, actuală deputată PSD, fostă parlamentară PNL.

În 2022, CURS a avut o cifră de afaceri de aproximativ un milion de euro și un profit de aproximativ 800 de mii de euro, scrie Europa Liberă.

CURS a obținut o parte din venituri și din contracte cu statul. În 2023, a primit de la Consiliul Județean Ilfov un contract de 75.000 de lei, iar cu un an înainte mai primise unul de 60.000 de lei.

Metro Media Transilvania & IRES, controlată de Vasile Dîncu

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării

Metro Media Transilvania este deținută, din 2021, în proporție de 100% de soția fostului ministru al Apăririi Vasile Dîncu, Maria Dîncu.

Politicianul din Cluj, care a fondat institutul de sondare a opiniei publice în 1994, a fost deputat de Cluj, ales pe listele PSD, în legislatura 2004-2008, ministru al Informațiilor Publice în guvernul condus de Adrian Năstase, ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în guvernul Dacian Cioloș și, din 25 noiembrie 2021 până pe 24 octombrie 2022, a fost ministrul Apărării Naționale în guvernul Nicolae Ciucă.

Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării după ce, la începutul războiului ruso-ucrainean, a afirmat că „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia” și „ideal ar fi să se ajungă la o situație de negociere”.

INSCOP – un institut relativ nou

Remus Ștefureac

Fondat în 2013, INSCOP Cercetare SRL este deținut de Remus Ioan Ștefureac și Ada Cornea Luca. În 2022, a avut o cifră de afaceri de aproximativ 35.000 de euro.

Remus Ioan Ștefureac este unul dintre cei șase administratori ai Niro Investment Group. Patronul NIRO, Dumitru Nicolae, a fost condamnat la 2 ani și 4 luni în dosarul Microsoft pentru trafic de influență.

SOCIOPOL și fostul purtător de cuvânt al guvernului Ponta

Mirel Palada

Tot în 2013, au fost înființate două firme de cercetare și consultanță sociologică care includ numele Sociopol S.R.L. În prima, unic acționar este purtătorul de cuvânt al Guvernului Ponta între 2009-2013, Mirel Palada, iar în cea de-a doua acesta deține 95% din acțiuni.

Până la acel moment, Mirel Palada era asociat cu Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, condamnat în dosarul Grivco, și cu Mihai Motoc în Compania de Cercetare Sociologică și Branding Forum S.R.L..

IMAS, deținut de un fost deputat PSD

Alin Teodorescu

Principalul acționar al IMAS este și el un apropiat al PSD. Sociologul Alin Teodorescu, care deține aproape 54% din acțiunile IMAS, a fost șef al Cancelariei ex-premierului Adrian Năstase și deputat PSD de Brăila în perioada 2000-2004.

După ieșirea de pe scena politică, a criticat guvernările PSD pentru slaba eficiență.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

      

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro