Thursday, November 30, 2023
Home Internațional Continent redescoperit după 115 milioane de ani

Continent redescoperit după 115 milioane de ani

by admin

În urmă cu 115 milioane de ani, un întreg continent a dispărut de pe Pământ. Acum, cercetătorii au găsit locul unde se ascunde continentul misterios.

Continentul Argoland, care se pare că a dispărut după separarea de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani, a fost descoperit. Potrivit cercetărilor, întinderea de 5.106 kilometri se numește Argoland. Acest continent făcea parte cândva din „supercontinentul Gondwana”.

Vechiul continent a dispărut în urmă cu 155 de milioane de ani

Cei care au făcut descoperirea sunt geologii de la Universitatea Utrecht din Olanda. Inițial, continentul a plutit în derivă spre nord-vest, unde există în prezent mai multe insule din Asia de sud-est.

Chiar dacă există puține dovezi despre Argoland, cercetătorii l-au comparat cu alt continent preistoric, Greater Adria. Acesta din urmă a fost redescoperit în 2019. De asemenea, acesta s-a desprins în mai multe fragmente care au fost împărțite între bazinele oceanic înainte de a deveni o placă tectonică singulară.

Cu secole în urmă, aceasta a fost integrată în suprafața Pământului și singura dovadă rămasă a existenței sale a fost un strat superior care a format munții din sudul Europei.

Cercetătorii au petrecut șapte ani pentru a confirma cu adevărat descoperirea

Descoperirea ar putea ajuta la explicarea a ceva cunoscut sub numele de linia Wallace. Aceasta este o graniță imaginară ce separă fauna din Asia de Sud-Est de cea australiană:

„Am avut de-a face literalmente cu insule de informații, motiv pentru care cercetarea noastră a durat atât de mult. Am petrecut șapte ani punând cap la cap totul”, a declarat autorul studiului Eldert Advokaat.

Cercetările au fost efectuate în structura mai multor insule, inclusiv Sumatra, Insulele Andaman, Borneo, Sulawesi și Timos:

„Aveam de-a face, la propriu, cu insule de informații, motiv pentru care cercetările noastre au durat atât de mult. Am petrecut șapte ani pentru a pune cap la cap puzzle-ul. Situația din Asia de Sud-Est este foarte diferită de cea din locuri precum Africa și America de Sud, unde un continent s-a rupt net în două bucăți.

Argoland s-a fragmentat în mai multe bucăți diferite. Acest lucru ne-a obstrucționat viziunea asupra călătoriei continentului”, a declarat cercetătorul universitar Eldert Advokaat.

Numeroasele fragmente din continent au ajuns la destinații diferite, toate în același interval de timp

Fragmentarea acestuia a început în urmă cu 300 de milioane de ani. În urmă cu aproximativ 215 milioane de ani, un eveniment necunoscut a dus la dezmembrarea și sfărâmarea sa accelerată.

În cele din urmă, Argolnad s-ar fi strecurat între sisteme geologice vecine atât în Himalaya, cât și în Filipine. Acest indiciu a fost crucial pentru a determina locația mai mare, dar ascunsă, a continentului – unul format din mai multe fragmente care au devenit un arhipelag separat de bazine oceanice.

Pornind de la această ipoteză, ei au descoperit că Argoland nu dispăruse cu adevărat. A supraviețuit ca un „ansamblu foarte extins și fragmentat” sub insulele din estul Indoneziei.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro