Tuesday, March 21, 2023
Home România Credit la Raiffeisen. Cât vei avea rata dacă îți cumperi acum un apartament cu trei camere la periferia Bucureștiului

Credit la Raiffeisen. Cât vei avea rata dacă îți cumperi acum un apartament cu trei camere la periferia Bucureștiului

by admin

În București, de exemplu, la 15 minute de mers pe jos de metrou Gorjului, la periferia Capitalei, un apartament cu trei camere a ajuns să coste 150.000 euro.

Dacă vreți să faceți acum un credit, pe 30 de ani, pentru un apartament cu trei camere, care nu se află nicidecum în centrul Capitalei, ci la periferie, trebuie să știți că rata este uriașă.

Pentru a afla cât ar trebui să plătiți puteți folosi un simulatorul de credit ipotecar. Îl folosim pe cel de la Raiffeisen Bank, dar puteți folosi de la orice bancă.

Așadar, dacă vrem un apartament cu trei camere, de 150.000 euro, cu credit pe 30 de ani, rata lunară este… 6.065 lei (cu dobândă variabilă). În cazul în care alegeți o dobândă variabilă pe cinci ani, apoi variabilă, rata lunară este de 5.428 lei.

În aceste condiții, este greu de crezut că oamenii vor mai lua credite pe 30 de ani pentru o locuință din moment ce rata este de 5.000-6.000 lei și poate crește și mai mult.

3. -imagine fara descriere- (simulator-credite-banca-1_64947300.jpg)

VEZI ȘI: Credite la bancă. Singurele rate care nu cresc nici dacă ROBOR sau IRCC urcă fără oprire

Românilor le cresc ratele într-un ritm alarmant.

Sunt și oameni care au rate fixe. Fiind fixe, evident nu cresc. Ne referim, de exemplu, la românii care au credite de nevoi personale. 

În cazul creditelor de nevoi personale, dobânda fixă este valabilă pe toată durata creditului, iar la cele ipotecare – în primii 5 ani ai creditului, după care dobânda devine variabilă.

Singura problemă atunci când ai rate fixe

Ratele fixe pot da un sentiment de confort și siguranță, dar trebuie să știți un lucru important: creditele cu dobândă fixă sunt mai scumpe decât cele cu dobândă variabilă.

Doi sunt factorii pe care ar trebui să-i iei în considerare când alegi între credite:

Riscul creșterii ratelor, dacă dobânzile cresc, în cazul creditelor cu dobândă variabilă și dacă există cumva riscul să ajungi în situația în care să nu mai poți achita ratele;

Costul total al creditului – având în vedere că un credit este un angajament pe mai mulți ani.

Un credit cu dobândă fixă te ajută să fii ferit de creșterea ratelor, dacă dobânzile vor urca. Însă vine și cu un cost: creditele cu dobândă fixă sunt mai scumpe decât cele cu dobândă variabilă.

Creditele cu dobândă fixă devin mai atractive în perioadele în care dobânzile de referință sunt în creștere și asta se întâmplă de obicei în perioade cu inflație în creștere. Astfel, chiar dacă în prezent, dobânda fixă este mai mare decât cea variabilă, costul creditului nu va crește în viitor, dacă dobânzile continuă să crească, informează CEC.

Un dezavantaj al creditelor cu dobândă fixă este că ratele nu vor scădea dacă dobânzile interbancare revin pe un trend descrescător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro