luni, ianuarie 27

Un reactor de fuziune nucleară din China, denumit „soarele artificial”, a doborât propriul record mondial pentru menținerea plasmei super-fierbinți, marcând un pas important în dezvoltarea unei surse de energie curată, aproape nelimitată, informează Live Science.

Reactorul Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) a reușit să mențină un flux constant de plasmă timp de 1.066 de secunde pe 20 ianuarie 2025, depășind astfel recordul anterior de 403 secunde. Acest succes reprezintă un pas semnificativ în drumul spre realizarea unui sistem de energie curată, aproape nelimitată.

Reactorii de fuziune nucleară sunt denumiți „soarele artificial” deoarece funcționează prin fuziunea a doi atomi ușori într-un singur atom greu, proces similar cu cel care are loc în soare. Fuziunea nucleară promite o sursă de energie aproape nelimitată, fără emisii de gaze cu efect de seră și cu foarte puține deșeuri nucleare.

Deși cercetătorii lucrează la această tehnologie de mai bine de 70 de ani, încă nu există progrese suficiente pentru ca fuziunea nucleară să fie o soluție practică imediată în combaterea crizei climatice. Deși fuziunea ar putea deveni o realitate în decenii, este posibil ca acest proces să dureze mult mai mult.

Recordul actual al EAST reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea reactorilor de fuziune care ar putea genera electricitate în viitor. Reactorul EAST, care utilizează un sistem de confinanță magnetică, a înregistrat acest succes după mai multe îmbunătățiri, inclusiv dublarea puterii sistemului său de încălzire.

„Un dispozitiv de fuziune trebuie să obțină funcționare stabilă și eficientă la temperaturi mari timp de mii de secunde pentru a permite circulația auto-susținută a plasmei, ceea ce este esențial pentru generarea continuă de energie a centralelor de fuziune viitoare”, a declarat Song Yuntao, directorul Institutului de Fizică a Plasmei responsabil de proiectul de fuziune la Academia Chineză de Științe, pentru presa chineză.

Datele obținute de EAST vor contribui la dezvoltarea altor reactoare, atât în China, cât și la nivel internațional. China face parte din programul ITER (Reactorul Experimental Termonuclear Internațional), un proiect global care ar putea deschide calea pentru construirea centralelor de fuziune nucleară.

„Sperăm să extindem colaborarea internațională prin EAST și să aducem energia de fuziune în utilizare practică pentru umanitate”, a spus Song.

Editor : Ș.A.

Acțiune.
Exit mobile version