duminică, ianuarie 12

Armata israeliană a anunțat noi reguli pentru aparițiile în mass-media pentru membrii săi, după ce un tribunal brazilian a ordonat o anchetă privind acuzațiile de crime de război împotriva unui soldat care a vizitat țara sud-americană. Măsurile, anunțate miercuri, impun ca numele și chipurile celor mai mulți dintre soldații săi – atât în serviciul activ, cât și în rezervă – să fie ascunse, scrie CNN.

Decizia vine după ce un fost soldat israelian a fugit din Brazilia săptămâna trecută, după ce un tribunal din țara sud-americană a ordonat o anchetă privind acuzațiile unui ONG pro-palestinian conform cărora soldatul a fost implicat în crime de război în Gaza.

Soldatul a ajuns înapoi în Israel miercuri, potrivit filialei CNN Kan. Publicația israeliană a difuzat un interviu audio cu acesta în care a declarat că a fost acuzat de uciderea a „mii de copii” într-un document de 500 de pagini care conținea o fotografie cu el în uniformă.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Nadav Shoshani, a făcut referire la acest caz în cadrul unei ședințe de informare cu privire la aceste măsuri, despre care a spus că au fost luate pentru a se asigura că personalul israelian este „în siguranță față de acest tip de incidente” care implică „activiști anti-Israel din întreaga lume”.

Persoanele cu grad de colonel și inferior pot fi filmate doar din spate, cu fața ascunsă, și doar prima inițială a numelui lor poate fi folosită, potrivit Forțelor de apărare israeliene (IDF).

Personalul militar cu cetățenie străină – în roluri de luptă și necombat – trebuie să aibă fața ascunsă și nu își poate dezvălui numele complet în interviuri.

Noile protocoale se aplică în toate zonele de luptă, iar soldații intervievați nu pot fi legați de o anumită operațiune de luptă, a declarat IDF.

Un fost ofițer superior din cadrul Departamentului Judecătorului Avocat General al Israelului a declarat pentru CNN săptămâna trecută că a existat un număr tot mai mare de încercări în străinătate de a aduce acuzații împotriva israelienilor care au servit în război, dar niciuna nu a dus până acum la arestare sau proces.

El a declarat că activiștii urmăresc acum soldați obișnuiți, nu doar ofițeri de rang înalt și politicieni.

„Ceva neobișnuit”

Noile reguli au fost anunțate la scurt timp după ce Kan, afiliată CNN, a difuzat un interviu radiofonic cu soldatul care a fugit din Brazilia, în care acesta a povestit momentul în care a aflat prima dată de acuzațiile împotriva sa.

„M-am trezit dimineața, am deschis telefonul și deodată am văzut opt apeluri – Ministerul Afacerilor Externe, frații mei, mama mea, consulii”, a spus el în interviu, adăugând că a fost în timpul apelului cu ministerul când „am început să înțelegem că exista o situație și ceva neobișnuit”.

„Au scris că am ucis mii de copii și l-au transformat într-un document de 500 de pagini”, a spus soldatul despre cazul împotriva sa. „Tot ce era acolo era o poză cu mine în uniformă în Gaza”.

El a mai spus că, în urma atenției pe care a primit-o cazul său, speră acum să „dispară de pe radar și să îmi continui viața”.

Procesul împotriva sa a urmat unei plângeri depuse de Fundația Hind Rajab (HRF) – un grup care a urmărit activitățile soldaților israelieni care servesc în Gaza și a intentat o serie de alte procese.

Un judecător brazilian a ordonat apoi poliției să îl investigheze pe soldat pe baza plângerii HRF, care îl acuza că a luat parte la „demolări de case civile în Gaza în timpul unei campanii sistematice de distrugere”.

Grupul, numit după o fetiță de cinci ani ucisă anul trecut de tirurile tancurilor israeliene în Gaza, este un ONG pro-palestinian care afirmă că este dedicat „ruperii ciclului impunității israeliene și onorării memoriei lui Hind Rajab și a tuturor celor care au pierit în genocidul din Gaza”.

Cazul a stârnit o revoltă publică, de la lideri ai opoziției precum Yair Lapid – care l-a numit rezultatul unui „eșec politic monumental” al guvernului – până la ministrul de externe Gideon Sa’ar – care a numit cazul parte a unei „campanii sistematice și antisemite menite să nege dreptul Israelului la autoapărare”.

Un grup de mame ale soldaților israelieni a scris prim-ministrului Benjamin Netanyahu și conducerii militare israeliene, afirmând că îi vor trage la răspundere pentru orice riscuri juridice la care se expun copiii lor din partea „actorilor rău intenționați din întreaga lume”.

HRF a solicitat, de asemenea, reținerea soldaților israelieni care vizitează Thailanda, Sri Lanka, Chile și alte țări, potrivit site-ului său.

Editor : B.E.

Acțiune.
Exit mobile version