sâmbătă, noiembrie 23

Andrew și Tristan Tate sunt cercetați pentru viol și abuz asupra femeilor de ani de zile, dar încă nu au fost condamnați. Pe 31 octombrie, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori înainte, judecătorul a amânat stabilirea unei date de începere a procesului, în urma cererilor avocaților care îi reprezintă pe cei doi bărbați de a suspenda procedura, scrie DW.

Pe 31 octombrie, o zi caldă și însorită de toamnă în capitala României, București, nu s-a întâmplat mare lucru în spațiul din afara magnificului Palat de Justiție neorenascentist din centrul orașului. Doar o echipă de televiziune a așteptat lângă clădire pentru a-i întâlni pe Andrew Tate și Tristan Tate, cei doi frați celebri și extrem de controversați care sunt judecați pentru trafic de persoane și abuz asupra femeilor, notează DW.

Audierea i-a vizat pe cei doi britanici cu milioane de urmăritori pe rețelele sociale, însă joi, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori înainte, judecătorul a amânat stabilirea unei date de începere a procesului în urma cererilor avocaților apărării de a suspenda procedura, inclusiv a cererilor care puneau la îndoială admisibilitatea probelor. Frații Tate, care sunt dubli cetățeni britanici-americani, au negat orice faptă greșită.

Procesul a fost amânat în mod repetat

Frații Tate, în special Andrew Tate – cândva un kickboxer – au atins faima mondială pe rețelele sociale în urmă cu peste un deceniu. Ei au milioane de urmăritori pe TikTok și alte platforme și și-au câștigat notorietatea cu opinii extrem de misogine și chiar instigare la violență împotriva femeilor. De asemenea, au răspândit mesaje rasiste, homofobe și de extremă dreaptă în postările și videoclipurile lor.

După ce Andrew Tate a fost arestat pentru scurt timp în Marea Britanie în 2015 pentru agresiune și presupus viol, el și fratele său Tristan s-au mutat în România în anul următor. Este posibil să fi făcut asta intenționat. România are unul dintre cele mai proaste rezultate din Uniunea Europeană în ceea ce privește abuzul asupra femeilor și traficul de persoane.

Rapoartele Comisiei Europene din 2023 arată că din cele peste 7.000 de femei care cad anual victime ale traficului și abuzului în UE, peste 3.000 provin din România. Justiția din România întârzie în procesarea acestor cazuri și nu este neobișnuit ca făptașii să amâne procesele și să nu fie niciodată condamnați.

„Odisee judiciară”

Andrew și Tristan Tate au fost arestați pentru prima dată în România la sfârșitul anului 2022, fiind suspectați de trafic de persoane și viol. Aceștia au fost anchetați de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a țării.

Se presupune că frații Tate au atras femeile în rețeaua lor folosind metoda „lover boy”, prin care bărbații pretind că sunt iubiți grijulii înainte de a-și forța victimele să se prostitueze, precum și să facă videochat și chiar să fie obligate să joace în filme XXX.

Citește și Interceptări în dosarul fraților Tate despre femeile care făceau videochat. Tristan recunoaște că este proxenet: Mâine strângem „mieii” 

Polițiștii au confiscat mașini de lux, precum și alte bunuri de valoare și numerar de la frații Tate la proprietatea acestora din Voluntari, nord-estul Bucureștiului.

De atunci, cazul fraților Tate s-a transformat într-o odisee judiciară. În martie 2023, cei doi au fost eliberați din arest și puși în arest la domiciliu, din care au fost eliberați în august 2023. Un tribunal București a decis în aprilie 2024 ca perechea să fie judecată penal. Acuzațiile au inclus constituirea unei organizații criminale, trafic de persoane în cazul a 34 de femei, agresiune și viol. De atunci, însă, procesul a fost amânat în mod repetat.

„Instanțele române par să fie mai blânde cu abuzatorii”

Frații Tate au fost arestați cel mai recent la sfârșitul lunii august. Andrew, acum în vârstă de 37 de ani, a fost plasat în arest la domiciliu, în timp ce Tristan, în vârstă de 36 de ani, a fost plasat sub supraveghere judecătorească. La începutul lunii octombrie, o instanță a decis că mașinile de lux confiscate de autorități trebuie returnate, deoarece acestea nu sunt înregistrate pe numele lor, ci pe numele membrilor familiei și al prietenilor.

Așa cum arată cazul Tate, poliția și instanțele române par adesea să fie mai blânde cu abuzatorii. Deși situația juridică s-a îmbunătățit în ultimii ani, traficul de persoane și violența împotriva femeilor continuă în România. Potrivit rețelei de investigații Rise Project, procurorii estimează că în România operează între 3.000 și 4.000 de traficanți.

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane în România din 2023 spunea că modificările legislative și perioadele lungi de judecată au continuat să împiedice urmăririle penale și au condus la impunitate pentru unii oficiali complici la infracțiunile de trafic de persoane. De asemenea, a mai subliniat că unii judecători nu sunt conștienți de traficul de copii și nu au protejat victimele care provin din grupuri dezavantajate social.

„Frații Tate atrag puține controverse publice în România”

În videoclipurile lor, declarațiile misogine ale familiei Tate își propun să învețe bărbații cum să atragă femeile, să facă femeile dependente de ei și chiar să le agreseze sexual. Cei doi cred că bărbații ar trebui să se ocupe de femei și să ia deciziile, deoarece femeile se presupune că sunt leneșe și incapabile. Cu toate acestea, Andrew și Tristan Tate par să fi provocat puține controverse publice în România.

În iulie, când frații Tate au fost acuzați de trafic de persoane și viol, Andrew Tate a urcat pe scena de la festivalul „Beach, Please!” de la Costinești și a fost aplaudat de mii de spectatori.

Rapperul american French Montana l-a adus pe scenă și a strigat: „Romania te iubește, fratele meu!”, pe fundal fiind un cântec cunoscut al unui celebru star pop balcanic care celebrează puterea banilor în rezolvarea tuturor problemelor vieții, se mai scrie în articolul DW.

Editor : M.I.

Acțiune.
Exit mobile version