miercuri, ianuarie 15

Rețeta liderului CDU, Friedrich Merz, pentru economia germană este reducerea impozitelor, reducerea beneficiilor pentru refugiați și mai puțină birocrație, dar specialiștii spun că planul, denumit oficial „Agenda 2030”, nu va funcționa, scrie Times.

Ultima dată când un guvern german a adoptat reforme economice radicale a fost în urmă cu mai bine de 20 de ani, când cancelarul Gerhard Schröder, acum considerat un paria din cauza prieteniei sale cu Vladimir Putin, și-a convins social-democrații să accepte pachetul său de reduceri radicale a beneficiilor din Agenda 2010.

Agenda l-a costat slujba, pentru că alegătorii SPD nu l-au iertat niciodată pentru asta, dar a funcționat, scoțând cea mai mare economie a Europei din recesiune.

Angela Merkel a cules roadele și a luat creditul pentru creșterea economică solidă care a durat 16 ani, cât a fost ea la putere. Cu veniturile din impozite care au venit, ea a suspendat reformele, ținând populația îmbătrânită fericită cu creșterile pensiilor, în timp ce companiile de vârf precum VW și Siemens au obținut profituri din creșterea vânzărilor către China și energia ieftină din Rusia.

Acele zile însă s-au încheiat. Titlul de bolnavul Europei a revenit pentru prima dată din 2003, când l-a provocat pe Schröder la acțiune.

Cea mai slabă performanță economică dintre țările G7

În ultimii doi ani, performanța Germaniei a fost cea mai proastă dintre economiile de top din G7, cu o contracție a PIB-ului în 2023 și o creștere zero în 2024. Este de așteptat ca țara să rămână pe ultimul loc în clasament în 2025, cu o creștere de 0,8%, conform Fondului Monetar Internaţional.

Liderul CDU, Friedrich Merz, candidatul cel mai probabil să devină cancelar la alegerile din 23 februarie a promis renașterea economiei germane cu Agenda 2030”.

Agreat oficial la Hamburg la o conferință de weekend a liderilor CDU, planul de 12 pagini se angajează să readucă Germania la o creștere anuală de cel puțin 2% cu o serie de patru ani de reduceri de taxe pentru gospodăriile cu venituri mici și medii și pentru companii. Impozitul pe veniturile corporative va fi redus de la 40% la 25%. CDU a rămas vagă cu privire la modul în care intenționează să finanțeze ajutorul și își pune speranța în sporirea creșterii pentru a face treaba.

În încercarea de a tăia aripile extremei drepte Alternativa pentru Germania (AfD), care se află pe locul doi, la 21%, conform ultimului sondaj, agenda include reduceri ale ajutoarelor pentru refugiați, precum și pentru șomerii de lungă durată. Oricine refuză oferte rezonabile de muncă va risca o pierdere completă a sprijinului statului, a declarat Merz într-o conferință de presă, sâmbătă.

„Trebuie să ne restabilim performanța economică. Starea obiectivă a economiei noastre este mult mai proastă decât acum 20 de ani, deoarece pierdem competitivitatea pe scară largă”, a spus Merz.

Sectorul de producție al Germaniei a rămas nucleul prosperității sale și ar suferi „daune ireparabile” fără schimbări fundamentale. „Nu avem prea mult timp să corectăm acest lucru”, a adăugat Merz, al cărui bloc CDU/CSU ar obține 30% din voturi.

Anularea interdicției UE privind vânzarea mașinilor pe benzină și motorină

Agenda 2030 va introduce reduceri fiscale pentru orele suplimentare și pentru pensionarii care doresc să-și sporească veniturile în încercarea de a-i determina pe germani să muncească mai mult; Datele recente ale OCDE au arătat că germanii lucrează mult mai puține ore pe an decât media UE și muncitorii din Regatul Unit.

Merz intenționează, de asemenea, să stimuleze investițiile prin „reduceri profunde” ale birocrației germane și europene. Aprobarea de planificare a proiectelor de construcție urmează să fie accelerată, iar companiile nou-înființate vor fi scutite de o mare parte din birocrația notorie a Germaniei. Există planuri pentru un minister al afacerilor digitale care să ajute la reducerea birocrației.

Agenda urmărește, de asemenea, să anuleze interdicția planificată de UE privind vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel din 2035.

Merz a spus că imigrația a dus la „o suprasolicitare obiectivă a capacităților țării noastre”, după ce peste trei milioane de persoane din țări non-UE au intrat în Germania în ultimii patru ani.

Mesajul a fost similar dar mai puțin direct – cu cel al rivalei sale Alice Weidel, a cărei formațiuni, AfD, este catalogată de Elon Musk drept „ultima scânteie de speranță” a Germaniei.

Tăiați prestațiile sociale pentru persoanele fără drept de ședere și efectuați deportarea pe scară largă”, a declarat ea la o conferință de partid la Riesa, unde a fost aleasă oficial candidată la funcția de cancelar. „Trebuie să vă spun sincer, dacă asta ar trebui să se numească remigrare, atunci se numește remigrare”, le-a spus ea delegaților.

Ea i-a descris pe cei 10.000 de protestatari care au întârziat începerea conferinței cu două ore drept „naziști vopsiți în roșu”. Weidel are și un plan radical privind politica ecologică, promițând: „Vom dărâma toate turbinele eoliene, aceste mori de vânt ale rușinii!”

Economiștii se întreabă cum plănuiește Merz să finanțeze reducerile de taxe și alte măsuri, având în vedere că acestea vor costa aproximativ 89 de miliarde de euro.

Marcel Fratzscher, președintele Institutului German de Cercetări Economice, a declarat: „Creșterea economică de 2% este iluzorie. Combinația dintre impozite mai mici, investiții mai mari și mai puține datorii este o contradicție în termeni.”

Editor : Ș.R.

Acțiune.
Exit mobile version