vineri, octombrie 4

Regulile de transfer ale FIFA, organismul care guvernează fotbalul mondial, contravin legislației Uniunii Europene, a declarat vineri instanța supremă a UE într-o hotărâre privind un caz de profil legat de fostul jucător francez Lassana Diarra, citând principiile de liberă circulație ale blocului, informează The Guardian, care preia o știre Reuters.

„Normele în cauză sunt de natură să împiedice libera circulație a fotbaliștilor profesioniști care doresc să își dezvolte activitatea mergând să lucreze pentru un nou club”, a declarat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul la Luxemburg.

Regulamentul FIFA privind statutul și transferul jucătorilor prevede că un jucător care reziliază un contract înainte de termen „fără un motiv întemeiat” este obligat să plătească despăgubiri clubului, iar în cazul în care jucătorul se alătură unui nou club, acestea vor fi răspunzătoare în mod solidar pentru plata despăgubirilor.

Cazul Diarra 

Sistemul internațional de transferuri s-ar putea prăbuși în urma hotărârii Curții Europene în acest caz, notează Flashscore, care mai adaugă că acesta procesează sute de milioane de dolari în fiecare an în vânzări de jucători și că există în forma sa actuală din 2001.

Regulile de transfer al forumului internațional au fost contestate de fotbalistul Diarra, când a susținut cu succes într-un tribunal belgian în anul 2017 că acestea l-au împiedicat să se mute la un nou club, după ce contractul său a fost reziliat de Lokomotiv Moscova. La acea vreme,  FIFA a refuzat să emită un certificat internațional de transfer (ITC), împiedicând Charleroi, noua echipă la care ar fi trebuit să ajungă fotbalistul, să îl înregistreze pe acesta la federația belgiană.

Mai mult, în aprilie 2015, Camera de soluționare a litigiilor (DRC) a FIFA l-a obligat pe Lassana Diarra să plătească suma de 10 milioane de euro către Lokomotiv Moscova. Cu toate acestea, deoarece fostul mijlocaș nu avea club, camera a decis că niciun viitor angajator nu va fi obligat în mod solidar la plata despăgubirilor, iar Diarra a putut să se alăture echipei Olympique Marseille.

În cariera sa Diarra a jucat la cluburi mari precum Lokomotiv Moscova, Chelsea, Arsenal și Real Madrid. S-a retras în 2019, după un sezon la PSG.

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version