Acordul de încetare a focului în Marea Neagră anunțat marți de Casa Albă favorizează mai degrabă Rusia și nu e deloc în avantajul Ucrainei, au declarat miercuri juriști și experți în securitate și infrastructură citați de publicația Kyiv Independent. Astfel, acordul nu prevede garanții „cruciale” de securitate pentru Ucraina, precum protejarea porturilor sale de atacuri sau încetarea blocadei impuse de Rusia asupra portului ucrainean Mikolaiv, care asigură accesul Ucrainei la Marea Neagră.
Washingtonul, Kievul și Moscova au convenit astfel, pe 25 martie, un acord de încetare a focului care prevede „interzicerea folosirii forței” și prevenirea folosirii de nave comerciale în scopuri militare. SUA se angajează să ajute Rusia în privința reluării exporturilor de îngrășăminte agricole și alte produse agricole pe piețele internaționale, să scadă costurile asigurărilor pentru navele comerciale și să permită accesul acestora în porturi, precum și să faciliteze plățile pentru tranzacții comerciale.
Acordul va intra în vigoare numai după ridicarea sancțiunilor impuse băncilor rusești implicate în comerțul internațional cu alimente și îngrășăminte și după reconectarea lor completă la Swift – o rețea care facilitează schimbul sigur de mesaje financiare între bănci. Acest lucru înseamnă că Rusia spune efectiv că trebuie ridicate sancțiunile impuse băncilor sale, producătorilor și exportatorilor de alimente, precum și asigurătorilor implicați în exporturile de alimente, înainte ca o încetare a focului în Marea Neagră să intre în vigoare.
.În mod clar, asta nu e în interesul Ucrainei”, a declarat pentru Kyiv Independent Serhii Vovk, director la Center for Transportaion Strategies, o firmă de consultanță din Kiev. „Lucrul de care avem noi nevoie acum este protejarea infrastructurii portuare de atacuri cu rachete și drone, dar în comunicatul Casei Albe nu apare niciun cuvânt legat de acest aspect”.
Rusia a distrus până acum 385 de infrastructuri portuare ale Ucrainei
Rusia a lansat, de altfel, în timpul nopţii de marți spre miercuri, un atac cu drone asupra portului ucrainean Nikolev (Mikolaiv) care asigură accesul Ucrainei la Marea Neagră şi a lovit oraşul Krivoi Rog (Krivîi Rih), în ceea ce oficiali ucraineni susţin că a fost cel mai mare atac cu drone asupra acestui oraş din centrul ţării,
De la începutul războiului, Rusia a avariat sau distrus 385 de infrastructuri portuare ucrainene , ceea ce destabilizat operațiunile maritime ale Ucrainei.
Porturile din regiunea Odesa, singurele care mai pot desfășura operațiuni maritime la Marea Neagră, sunt și ele afectate de numărul mare de atacuri: în ultimele două luni, rușii au lansat un atac asupra acestor infrastructuri la fiecare trei zile.
De asemenea, Rusia a blocat accesul la portul crucial de la Mikolaiv, unul dintre cele mai mari ale Ucrainei. În prezent, ucrainenii pot exporta produsele agricole prin doar trei porturi: Pivdenîi, Ciornomorsk și Odesa.
Atacurile cu drone și rachete asupra flotei militare ruse a Mării Negre i-a obligat pe ruși să-și mute navele în estul Mării Negre, dincolo de Crimeea. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a spus că Rusia va încălca acest acord la Marea Neagră dacă își va muta navele de luptă „spre vestul” Mării Negre, cum ar fi portul Sevastopol din peninsula Crimeea.
Experții ucraineni au atenționat că negocierile SUA-Rusia legate de Marea Neagră s-au făcut fără prezența vreunui stat european, în ciuda îngrijorărilor manifestate de țări precum România și Bulgaria legate de posibilitatea ca flota rusă să domine din nou zona Mării Negre.
Editor : M.L.