Phenianul a trimis mii de soldați nord-coreeni să lupte contra Ucrainei, iar pentru cei mai mulți dintre ei este prima dată când pășesc pe pământ străin. Chiar și o călătorie în Rusia și în zonele devastate de război ar putea să îi facă pe acești soldați să realizeze cât de săracă este Coreea de Nord cu adevărat și să se întoarcă în țară cu idei periculoase care ar putea într-o bună zi să pună în pericol regimul de la Phenian, scrie Deutsche Welle.
Decizia Coreei de Nord de a trimite trupe în Rusia va ajuta cu siguranță la consolidarea parteneriatului cu Moscova, dar îi va expune pe soldații nord-coreeni la o lume și un mod de viață cu totul diferite de ceea ce erau ei obișnuiți.
Cu toate că vor fi trimiși într-o zonă de război, soldații nord-coreeni vor vedea cu siguranță, în timpul călătoriei lor de la granița de est a Rusiei în Asia și până la granița de vest în Europa, orașe rusești mai bogate în comparație cu cele din țara lor.
Nord-coreenii vor primi cel mai probabil alimente și salarii mai bune decât cele cu care sunt obișnuiți în țara lor.
„Mulți dintre acești soldați sunt doar niște băieți modești de fermieri de la țară sau ofițeri subalterni care vor vedea lumea dincolo de granițele Coreei de Nord pentru prima dată”, a spus Andrei Lankov, profesor rus de istorie și relații internaționale de la Universitatea Kookmin din Seul.
„Acest lucru îi va face cu siguranță să înțeleagă că țara lor este izolată și extrem de săracă”, potrivit lui Lankov.
Chiar dacă își vor petrece cea mai mare parte din timp pe câmpul de luptă și în apropiere de așezările devastate de război, soldații nord-coreeni vor vedea zonele de provincie din Rusia și se vor întreba inevitabil de ce țara lor nu este la fel de bogată ca Rusia, a explicat Lankov.
Soldații care vor supraviețui, se vor întoarce acasă cu idei care contrazic propaganda regimului, potrivit căreia Coreea de Nord este cea mai fericită și avansată țară din lume.
Analiștii avertizează însă că impactul politic al experiențelor prin care acești soldați vor trece nu se va simți decât poate peste câteva decenii, întrucât inițial le va fi teamă să spună adevărul despre ceea ce au văzut în Rusia, chiar și față de prieteni și rude.
„Acești oameni au crescut știind exact ceea ce nu au voie să spună așa că nu vor fi eroi sinucigași și nu vor vorbi despre experiențele lor”, a spus Lankov. „Ei vor beneficia de asemenea de aura de a fi eroi ai națiunii, iar Kim Jong-un îi va recompensa cu generozitate.”
Nord-coreenii pot fi arestați în țara lor doar pentru simplul fapt că poartă haine sau tunsori despre care oficialii consideră că au fost influențate de culturi străine. Autoritățile nord-coreene nu tolerează niciun fel de contact cu filmele sau muzica din afara țării și îi trimit după gratii pentru mulți ani pe cetățenii care încearcă să fugă în China.
Totuși, în Rusia, ofițerii nu îi vor putea ține pe soldații nord-coreeni complet izolați de influența externă, potrivit lui Dan Pinkston, profesor de relații internaționale de la Universitatea Troy din Seul.
„Au existat rapoarte conform cărora trupele nord-coreene au fost transportate cu avionul din taberele de antrenament din orientul îndepărtat al Rusiei și este posibil că au făcut acest lucru ca să nu vadă orașele rusești din tren, în timp ce traversează țara”, a explicat Pinkston, adăugând faptul că pentru mulți dintre ei s-ar putea să fie prima dată când au zburat cu avionul.
Soldații vor realiza foarte repede cât de înapoiată este în realitate Coreea de Nord, cu toate că ofițerii vor încerca să îi țină cât mai departe de civili ruși ca să limiteze interacțiunile cu lumea exterioară.
Având în vedere ce s-a întâmplat în trecut cu nord-coreenii trimiși în Rusia sau în China ca să muncească în construcții, la tăiat de lemne, în restaurante sau în fabrici, cel mai probabil și soldații vor trece printr-o perioadă de evaluare și reeducare înainte să li se permită să se întoarcă în societatea nord-coreeană.
Cu toate că vor fi „monitorizați îndeaproape” și vor fi avertizați să nu dezvăluie ce au văzut în timpul călătoriilor lor, „evidenta prosperitate” a țărilor străine le va rămâne în minte, crede Lankov.
„Nu mă aștept că vor porni o revoluție imediat, bineînțeles, dar căpitanii care activează în Ucraina vor deveni generali în câțiva ani și vor continua să aibă dubii”, a spus Lankov. „Cu timpul, aceste dubii despre sistemul nord-coreean ar putea să devină semnificative.”
Editor : Raul Nețoiu