Wednesday, November 30, 2022
Home Știință Descoperire uriașă în căutarea vieții pe Marte. Cercetătorii au găsit „cel mai bun indiciu” că sub gheața marțiană există apă lichidă

Descoperire uriașă în căutarea vieții pe Marte. Cercetătorii au găsit „cel mai bun indiciu” că sub gheața marțiană există apă lichidă

by admin

Cercetătorii britanici spun că au găsit dovezi care „oferă cel mai bun indiciu că există apă lichidă pe Marte”, scrie Sky News. Acesta este primul studiu care nu se bazează doar pe informații obținute cu radarul în căutarea apei de sub calota glaciară de la polul sud al Planetei Roșii. La fel ca și pe Pământ, planeta Marte are calote glaciare la ambii poli care în total conțin un volum de apă egal cu cel cuprins în stratul de gheață care acoperă suprafața Groenlandei.

Calotele glaciare ale Pământului sunt străbătute pe dedesubt de canale pline de apă și lacuri subglaciare uriașe. Până acum se credea că gheața de pe Marte se extindea până la sol din cauza climatului rece al planetei.

Calotele glaciare ale Pământului sunt străbătute pe dedesubt de canale pline de apă și lacuri subglaciare uriașe. Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință spun însă că dovezile pe care le-au găsit ar putea fi un semn că planeta „este încă activă [din punct de vedere] geotermal așa încât apa să se păstreze în stare lichidă sub calota glaciară”.

Laserele navelor spațiale au fost folosite pentru a studia calotele glaciare de pe Marte

Echipa internațională, din care fac parte experți de la Universitatea Cambridge, Universitatea Sheffield, Open University, Universitatea din Nantes și Colegiul Universitar din Dublin, au folosit măsurători obținute cu laserele navelor spațiale pentru a detecta diferențe mici în înălțimea calotelor glaciare de pe Marte.

Cercetătorii au folosit deja radarele pentru găsi dovezi care să demonstreze că există apă în formă lichidă sub gheață, însă acele descoperiri au fost criticate de cei care sugerează că datele radar pot avea și alte explicații. „Studiul oferă cea mai bună indicație de până acum că există apă lichidă pe Marte în prezent pentru că două dintre dovezile cheie pe care le-am căuta pe Pământ când căutăm lacuri subglaciare au fost descoperite pe Marte”, a declarat dr. Frances Butcher, de la Universitatea Sheffield.

„Apa lichidă este un ingredient esențial pentru viață, cu toate că asta nu înseamnă neapărat că există viață pe Marte”, a spus cercetătorul britanic.

În 2018, oamenii de știință au folosit radarul sondei spațiale Mars Express (în ilustrație) a Agenției Spațiale Europene pentru a examina calotele glaciare de pe Marte. Foto: Profimedia Images

Apa de sub gheața de pe Marte ar putea fi foarte sărată

Pentru ca apa să fie în stare lichidă la temperaturi atât de joase, apa de sub polul sud s-ar putea să fie foarte sărată, ceea ce însemna că ar fi foarte dificil pentru orice formă de viață microbială să trăiască acolo, potrivit lui Butcher.

„Dar acest lucru ne dă speranța că în trecut au existat medii mai prielnice vieții, atunci când climatul era mai puțin dur”, a explicat Butcher. În 2018, oamenii de știință au folosit radarul sondei spațiale Mars Express a Agenției Spațiale Europene pentru a examina calotele glaciare de pe Marte, scrie Independent.

S-a descoperit atunci că zona de sub gheață reflecta semnalele radar destul de puternic, ceea ce i-a făcut pe cercetători să spună că ar putea fi o dovadă a existenței apei în stare lichidă. O serie de studii realizate după acel moment au atras atenția asupra faptului că există și alte materiale care ar putea fi la fel de reflectante și că este destul de puțin probabil ca subtanța de sub gheață să fie apă întrucât pentru asta ar fi nevoie de o sursă de căldură care să mențină apa sub formă lichidă.

„Combinația de noi dovezi topografice, rezultatele modelului nostru de computerizat și informațiile radar fac mult mai probabilă existența apei lichide în cel puțin o zonă subglaciară de pe Marte”, a spus și profesorul Neil Arnold, de la Institutul de Cercetare Polară Scott al Cambridge.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro