vineri, septembrie 27

Jörg Dornau, membru al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania din parlamentul landului Saxonia, a folosit deținuți politici pentru a lucra pe plantația sa de ceapă din Belarus, a raportat marți un post de știri din această țară, scrie Politico.

Dornau a încheiat un acord cu un centru local de detenție pentru a angaja belaruși condamnați pentru infracțiuni politice la compania sa agricolă din Belarus, OOO Zybulka-Bel, potrivit publicației locale independente Reform.news.

Unul dintre muncitorii de la ferma lui Dornau a declarat publicației că a sortat ceapă pentru aproximativ 5 euro pe zi, după ce a fost reținut în februarie 2024 doar pentru că a dat like unei postări pe social media.

Acesta a descris condițiile de muncă dificile, cu micul dejun la ora 7 a.m. și fără mâncare sau apă până la sfârșitul zilei de lucru, la ora 8 p.m.

„Am fost duși la un adăpost”, a spus el. „Era un subsol oribil, oamenii nu aveau cine știe ce haine pe ei, așa că mâinile și picioarele ne înghețau”.

Munca era supravegheată de un „maistru” care decidea dacă deținutul va fi plătit, a spus el. Munca nu era forțată, potrivit deținutului, dar banii câștigați trebuiau să fie folosiți pentru întreținerea centrului de detenție.

Potrivit raportului, Dornau a făcut cel puțin o vizită la plantația sa de ceapă pentru a-și vedea angajații în persoană.

„L-am văzut chiar și pe el. Un bărbat înalt, chel”, a spus deținutul, cu o descriere care se potrivește cu trăsăturile fizice ale lui Dornau. „A venit o dată cu mașina lui înmatriculată în Germania. A venit în adăpostul unde culegeam ceapă împreună cu muncitorii angajați”.

Dornau nu a răspuns marți la multiplele solicitări de comentarii din partea POLITICO.

Cine este Jörg Dornau

El a reprezentat partidul populist de extremă dreapta AfD în parlamentul din Saxonia, în estul Germaniei, din 2019 și a făcut obiectul unei examinări în legătură cu afacerile sale în Belarus.

Dornau a fost condamnat luna trecută de parlamentul saxon la plata unei amenzi de 20.862 de euro pentru că nu a dezvăluit implicarea sa în Zybulka-Bel. Compania a fost înregistrată în Belarus în octombrie 2020, chiar în timp ce protestele pro-democrație zguduiau țara.

În acest moment în Belarus există peste 1 300 de deținuți politici, potrivit organizației belaruse pentru drepturile omului Viasna. De-a lungul anilor, Belarus a fost vizat de valuri de sancțiuni din partea Uniunii Europene, cel mai recent în luna august, pentru represiunea internă continuă și încălcarea drepturilor omului.

 

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version